ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Actualitate » Anul 2013 aduce șoferilor un Cod Rutier modificat. Vezi principalele schimbări

Anul 2013 aduce șoferilor un Cod Rutier modificat. Vezi principalele schimbări

Publicat în 07.01.2013 la ora 0:31

Din această lună intră în vigoare modificările aduse Codului Rutier, cele mai importante fiind obligativitatea vizitei medicale la reînnoirea permisului auto şi obligativitatea obţinerii de permis pentru mopede, scutere sau ATV-uri. De asemenea, conducătorii auto vor putea contesta hotărârea judecătorească prin care sunt soluţionate plângerile depuse împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor rutiere.

*Până în prezent, o astfel de hotărâre judecătorească era definitivă şi irevocabilă. Noua regulă a fost introdusă de Guvern în Codul rutier, prin Ordonanţă de Urgenţă. Prin aplicarea noii prevederi, conducătorii auto vor avea o cale de recurs împotriva hotărârilor judecătoreşti prin care instanţa soluţionează plângerile împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiilor de circulaţie.

*Reînnoirea permisului de conducere se va face numai cu vizită medicală. Până acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinării medicale.

*Permisul de conducere va fi obligatoriu și pentru mopede. Potrivit noilor reglementari, începând din 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, astfel că, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, valabil 10 ani, care poate fi obținut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniți. La fel ca in cazul celorlalte categorii, acesta va fi obținut după susținerea unei probe teoretice de verificare a cunosțintelor și a unei probe practice de verificare a aptitudinilor și comportamentului. Totodată, şoferii care deţin deja un permis de conducere, indiferent de categorie, vor putea conduce mopedele.

*În acelaşi timp, noua lege a circulaţiei prevede ca cei care doresc să obţină un permis de conducere pentru motociclete din categoria A, să aibă vârsta minimă de 24 de ani. Până în prezent, permisul de conducere pentru categoria A se putea obţine la 18 ani.

*Codul Rutier include în categoria contravențiilor cu amenzi din clasa a III-a de sancțiuni (adică între 430 și 1600 de lei) și “nerespectarea  normelor privind circulația bicicletelor”.

Acest articol a fost citit de 321 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.