Rămâi conectat

Știri din zonă

Ziua Internațională a Voluntariatului a fost sărbătorită joi, 5 decembrie 2019, la Centrul de copii „Sfântul Serafim de Sarov”, din Războieni-Cetate

Publicat

în

În Centrul de copii „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni-Cetate, Ziua Internațională a Voluntariatului a fost sărbătorită joi, 5 decembrie 2019,  printr-o activitate practică reușită, nu doar teoretică, așa cum era în ceilalți ani, când doar vorbeam de acest termen.

De ce a fost altfel acum? Pentru că în mijlocul copiilor au sosit cei 10 seniori, care își petrec săptămânal ore bune între copii; totul datorită proiectului „Generații”, în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României  #CentreleGeneratii #VoluntariSeniori @frmr.ro. Ni s-a facilitat astfel o interacțiune între seniori din comuniate și copiii cu care noi lucrăm, pentru care avem toată grija și răspunderea. Ajutorul financiar al bunei derulari a acestui proiect este HOCHLAND S.R.L. Romania.

Ziua de astăzi a reunit voluntarii cu copiii și lucrătorii din centru în activități tematice de sezon. La primire, „Steaua Craciunului” a întâmpinat pe frecare din seniori; brăduțul aștepta timid podoabele, ca și copiii curioși să vadă ce se va întâmpla?!

După binecuvântarea Părintelui Lucian, s-a vizitat expoziția de lucrări practice realizate de copii, în cadrul Clubului de pictură; desene de iarnă, felicitări, cizmulițe, omuleți de zăpadă, fulgi, steluțe, toate au impresionat pe oaspeții noștri, cu atât mai mult, cu cât erau lucrate de mânuțele copiilor!

Domnul profesor Popovici Pantelimon, unul din seniorii nostri, a vorbit despre voluntariatul pe care l-au făcut dintotdeauna profesorii; a precizat date exacte privind legislația în domeniu din țara noastră și a încheiat cu un îndemn: ”voluntariatul este activitatea prin care toată lumea câştigă: tu te dezvolţi, alţii iau exemplu de la tine şi cei pe care îi ajuţi primesc ajutorul de care au atâta nevoie. Ce mai aştepţi? Începe şi împarte zâmbete tuturor – devino voluntar!”

Voluntarul care se ocupă de Clubul de muzică, doamna Huiculescu Geta, a colindat cu copiii, acompaniindu-i cu fermecătoarea-i chitară.

Copiii participanți la Clubul de lectură nu s-au lăsat mai prejos și au dat viață, prin lectură live, lecturii “Ce aștepți de la Mos Nicolae?”

In atelierul lui Moș Crăciun, copii și voluntari au realizat ornamente, pe care apoi le-au așezat în braduțul ce aștepta cuminte într-un colț. Nu știu ce străluceau mai puternic, luminițele din ochii celor mici  sau lacrimile șterse pe furiș de seniorii emoționați?!

“Iubirea îmi inundă sufletul când vin aici, în mijlocul copiilor și mă face să simt că  sentimentul care trăiește și vibrează în mine  este utilitatea, credința că viața însăși este o magie la orice vârstă!”- a spus atât de frumos și sensibil în cuvinte meșteșugite doamna Dănilă Marinela, voluntar in proiect.

S-a stat de vorbă, s-a comunicat pe tema vacanței, a sărbătorilor de iarnă și, desigur, fiecare a spus ce dorește de la Moș Nicolae, pentru care toți am pregătit ghetuțele!

S-a propus învățarea unui colind; chitara ne-a ajutat mult, copiii fiind încântați să învețe alături de seniori, care s-au prins în joc cu seriozitate. Răsunau voci tinere și mature în spiritul bunei conviețuiri, al dragostei și al intrajutorării. Cred ca vocile s-au auzit până acolo, sus….

La încheierea activității, seniorii au primit flori de sezon, felicitari de la copii si daruri de la sponsorul proiectului “Generații”, Hochland SRL România.

Ne arătăm recunoștința față de seniorii care vin cu atâta dragoste între copii, ajutându-I cu răbdare, cu dragoste și cu toată priceperea lor!

Dumnezeu să-i binecuvânteze cu sănătate, bucurii nemăsurate și să ne rămână alături și după finalizarea proiectului!

Preot,
Sușu Filimon Lucian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Veteranul de război Ioan Loghin, înmormântat astăzi la Fărău cu onoruri militare

Publicat

în

Veteranul de război Ioan Loghin, din Fărău, județul Alba, cunoscut ca eroul care avea corpul plin de schije, a părăsit această lume, marți, 12 martie 2024, la vârsta de aproape 103 ani.

Povestea de viață a bravului erou este una impresionantă, brăzdată de foarte multe încercări. În ultimii ani ai vieții sale și-a pierdut vederea, iar în urma implicării unui cunoscut medic albaiulian, și-a recăpătat-o chiar anul trecut.

Moșu’ Loghin s-a născut la 1 mai 1921, la Fărău, într-o familie numeroasă, cu unsprezece copii. Tatăl său a luptat în Italia, în Primul Razboi Mondial, fiind atins si el de o schijă la mâna dreaptă. Ioan Loghin era un om mărunțel, foarte călit de viață și împăcat cu toate. A avut zece copii. Nouă dintre ei ii trăiesc, fiind stabiliți în țară și străinătate.

Experiența sa de război poate fi oricând un scenariu de film. A fost încorporat în 1942, la Batalionul 5 Vânători de Munte „Avram Iancu” Abrud, în plutonul 3. Pe front a fost dus în vara lui 1942. A ajuns în Crimeea, iar de acolo în Taman și Abinskaia, în Cecenia de azi. În urma unui atac al partizanilor ruși, a fost grav rănit la picioare, în Crimeea. A fost abandonat de camarazii săi în groapa în care se refugiaseră și unde au fost atacați ulterior. Povestea el că era o zi călduroasă, nimeni nefiind în jurul său și îi era foarte sete. Picioarele ciuruite erau întoarse invers, în spate, cu tot cu bocanci. A stat acolo inert până spre seară. De sete și având dureri insuportabile, simțea cum i se usucă trupul și că moare.

Armata aduna noaptea în niște camioane morții și, eventual, și răniții. Așa au dat de el, mai mult mort decât viu. A fost pus deasupra morților. În noapte aceea, a fost operat într-un spital improvizat, fiind anesteziat cu morfină. Recuperarea a durat vreo cinci luni, în spitale din Crimeea, Corabia și Caracal, în funcție de cum rușii se apropiau. A îndurat chinuri inimaginabile până s-a vindecat. Nu a crezut vreodată că va mai putea umbla. De fapt, se aștepta să-i fie amputate picioarele, mai ales că mult timp tratamentul nu avea efect. Acasă s-a întors cu greu, din cauza lipsei transporturilor, liniile de cale ferată fiind distruse de armata germană. A ajuns în halta din Unirea, sus, urcat pe o locomotivă, nefiind vagoane disponibile, iar de acolo, pe jos, acasă la Fărău, unde îl asteptau frații mai mici, în număr de unsprezece, și mama, tatăl său decedând înainte de război la vârsta de 50 de ani, scrie dr. Petruța Pop, de la Cercul Militar Alba Iulia.

S-a căsătorit cu femeia lui, alături de care a trait din 1946, până anul trecut, în 2023, când a decedat, iar împreună au avut o familie numeroasă, cu zece copii. A lucrat toată viața la oi, iar din munca câmpului și-a făcut o gospodărie frumoasă, în care și-a crescut copiii.

Rănile din război nu i-au cauzat probleme de sănătate în viață, pentru că, povestea el, a ajuns să se obișnuiască cu ele. Schijele rămase în corp au devenit parte din viața lui. Pielea îmbătrânită și transparentă pe alocuri, scotea la lumină vene groase vizibile, dar și aceste dovezi ale suferinței: pe picior, în mai multe locuri, la degetul mic de la o mână, pe braț, în vreo trei locuri, pe umăr și coaste. Se pare că doctorul i-a scos schijele de la picioare și i-a tratat rănile, resturile de bombă, care i-au atins corpul, rămânând acolo.

Este o mare pierdere plecarea dintre noi a veteranului de război Ioan Loghin, din Fărău. Pentru jertfa sa de arme și pentru lupta continuă a vieții sale, Armata română îi va acorda ultimul onor. Astfel, eroul Ioan Loghin va fi înmormântat cu onoruri militare, joi, 14 martie 2024, de la ora 13.00, la cimitirul din Fărău, de către un pluton de militari, din cadrul Batalionului 136 Geniu „Apulum”.

Veșnică recunoștință veteranului de război Ioan Loghin și mulțumiri alese pentru lecția de viață oferită tuturor!

Dumnezeu să-l ierte și să-i așeze sufletul în Rai alături de ceilalți bravi ostași care au aparat neamul românesc!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Ioan Loghin, veteranul de război care a trăit 7 decenii cu schije în corp a plecat să lupte în armata cerului

Publicat

în

Ioan Loghin, veteranul de război care a trăit 7 decenii cu schije în corp a plecat să lupte în armata cerului. Mai avea 2 luni și ar fi împlinit 103 ani!

Ultimul veteran de război din Fărău, Ioan Loghin, s-a stins din viață luni, 11 martie 2024, la locuința sa din sat, cu mai puțin de două luni înainte de împlinirea vârstei de 103 ani! Fostul luptător din al Doilea Război Mondial avea corpul plin de schije de pe front, iar din iulie a rămas văduv.

Tot vara trecută fusese supus unei intervenții chirurgicale ce i-a readus vederea la ambii ochi, costurile operației fiind suportate de fiii veteranului, care i-au promis acest lucru la cea de-a 102-a aniversare a zilei de naștere a tatălui lor. Anul trecut, reprezentanții Filialei Alba a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al. I. Cuza” și Sucursalei Alba a Asociației Militarilor Veterani și Veterani cu Dizabilități „Sf. Dimitrie – Izvorâtorul de Mir” l-au omagiat la ceas aniversar, alături de oficialitățile locale și numeroasa lui familie.

Maior în retragere, Moș Loghin a fost un bărbat mărunțel și foarte simpatic, fiind apreciat de întreaga comunitate. În cel de-al Doilea Război Mondial, a fost încorporat la Batalionul 5 Vânători de Munte Abrud, dar pe front a luptat până în Caucaz cu Batalionul 22 VM desprins din acesta. A fost grav rănit la picioare și la mâna stângă în urma unui atac al partizanilor ruși în 12 ianuarie 1944 și abia a scăpat cu viață. Întors acasă, s-a căsătorit în anul 1947, dar în 2023 soția sa a decedat după o lungă și grea suferință, fiind imobilizată la pat de 13 ani de zile. Împreună au avut 10 copii, din care mai trăiesc 9 copii, una dintre fiice fiind stabilită în Australia. Ceilalți și-au făcut un rost în țară sau în străinătate. Ioan Loghin a lăsat în urmă o adevărată avere care numără… 31 de nepoți și 45 de strănepoți.

• Slujba de priveghere va avea loc și astăzi, 13 martie 2024, de la ora 19.00

„La vârsta de aproape 103 ani, Omul iubit de Dumnezeu și de oameni a plecat la Cel pe care la slujit și prețuit, Isus Hristos. La revedere, ne vom vedea în slava cerească, tată iubit!”, a transmis fiul Liviu, împreună cu soția Aurica, nepoții și strănepoții.

Veteranul de război Ioan Loghin va fi înmormântat cu onoruri militare, funeraliile urmând să aibă loc mâine, 14 martie, de la ora 13.00, la cimitirul din comună. Pe 1 mai ar fi împlinit 103 ani! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace pe bravul Moș Loghin. Eternă recunoștință și veșnică pomenire!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Investiție de aproape 2 milioane de lei în reabilitarea și modernizarea Primăriei Fărău

Publicat

în

Primăria comunei Fărău a lansat recent, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru reabilitare și modernizarea în cadrul proiectului „Reabilitare clădire primăria Fărău, localitatea Fărău, județul Alba”.

Este o licitație de aproximativ 1,8 milioane de lei, finanțată prin PNRR. Se reabilitează exterior, interior, totul de la A la Z. Primăria a fost construită în 1980 și a fost reabilitată o singură dată, în interior, în 2006. Reabilitarea o să fie interior, exterior, acoperiș, placă de beton și multe altele,” a declarat primarul comunei Fărău, Stoia Ioan.

Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Rezițiență. Termenul limită de primiare a ofertelor este de: 1.04.2024. Valoarea proiectului este de aproximativ: 1.971.701,50 de lei.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures