ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Știri din zonă » „Vreau să pun la intrare în comună o tablă pe care să scrie Noşlac Băi”

„Vreau să pun la intrare în comună o tablă pe care să scrie Noşlac Băi”

Publicat în 25.04.2014 la ora 11:00
  • Interviu cu domnul Dumitru POP, primarul comunei Noşlac

Dumitru Pop primar Noslac– Domnule primar, a trecut ceva timp de la ultima noastră discuţie. Vă rog să ne spuneţi ce aţi mai reuşit să faceţi în această perioadă pentru comună?
– În primul rând, pot spune că am reuşit să termin canalizarea, partea stradală, care este finalizată în proporţie de 100%. Acum urmează să facem doar racordurile şi să pornim staţia de epurare, lucrări care se vor finaliza undeva la sfârşitul lunii octombrie 2014. Tot în acest interval de timp am reuşit să concepem şi să depunem proiectul pentru amenajarea cursului unei văi şi a podeţelor, un proiect ce se ridică la 30.000 de euro, sumă ce va fi absorbită din fondurile puse la dispoziţia României de către Uniunea Europeană. La această oră suntem spre finalizarea amenajărilor şi dotărilor la căminul cultural din Noşlac, un proiect de 15.000 de euro, proiect care se va finaliza pe data de 20 mai, anul acesta. Totodată, suntem în curs de amenajare a unui spaţiu multifuncţional şi a centrului civic, printr-un proiect în valoare de 80.000 de euro, sumă ce provine din fonduri europene. Mai adaug faptul că avem pregătit studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic pentru amenajarea „Centrului civic II”, zona monumentului eroilor – parc distracţie pentru copii. În câteva săptămâni acesta va fi depus pentru obţinerea finanţării europene cu 30.000 de euro. Am pornit procedurile de selectare a firmei care se va ocupa de construirea căminului cultural de la Găbud, care va fi construit din fonduri proprii, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ 600.000 de lei. Aici vorbim despre un cămin cultural care se va construi de la temelie, care la final va avea toate echipamentele necesare pentru a face faţă tuturor solicitărilor.
– Ne-aţi spus despre căminele culturale. Ce ne puteţi spune despre mişcarea cultural-sportivă din comuna dumneavoastră?
– Am înfiinţat în cadrul comunei ansamblul artistic „Dor de Noşlac”, care a evoluat şi prezentat câteva spectacole cu prilejul unor zile festive. Cea mai nouă evoluţie a acestui ansamblu a avut loc cu câteva zile înaintea Paştelui, cu ocazia unei sâmbete ecumenice la care au participat toate cultele de pe teritoriul comunei şi unde au prezentat cântece religioase. În prezent, se pregăteşte pentru festivalul-concurs „Cultură pentru cultură” iniţiat de către Consiliul Judeţean Alba, a cărui fază zonală va avea loc la Ponor, în luna iulie. În luna august, „Dor de Noşlac” va participa la festivalul-concurs „Dobroge, mândră grădină”, unde în fiecare zi, timp de o săptămână, va evolua pe diferite scene din judeţ. Pe data de 14 septembrie vom organiza manifestarea „Roadele toamnei la Noşlac”, apoi pe data de 21 septembrie, în localitatea Găbud, vom inaugura căminul cultural, vom sfinţi biserica şi vom organiza sărbătoarea „Fiii satului Găbud”.  În data de 26 aprilie, prima sâmbătă după sfintele sărbători de Paşte, în prezenţa tuturor cultelor din sat, vom inaugura căminul cultural de la Stâna de Mureş. În ceea ce priveşte sportul, vă pot spune că în cadrul clădirii multifuncţionale vom avea vestiare pentru băieţi şi pentru fete, o sală de forţă, o sală pentru tenis de masă, handbal, unde se vor organiza concursuri de şah şi alte jocuri de masă. Vom avea un teren de minifotbal pe care dorim să organizăm  campionate zonale de fotbal la care să participe echipe ale primăriilor din jurul nostru.
– Aţi amintit depre investiţia din
localitatea Stâna de Mureş. Ce alte proiecte de investiţii mai aveţi?
– În primul rând, în acest an o să finalizăm studiile de fezabilitate pentru canalizare şi asfaltare în satele Copand, Stâna de Mureş şi Găbud. Proiectele urmează să fie depuse anul viitor pentru obţinerea finanţărilor europene. De asemenea, lucrăm la studiul de fezabilitate pentru înfiinţarea unui centru multifuncţional şi zonă de agrement ce va fi situat undeva între localităţile Copand şi Căptălan, proiect pe care intenţionăm să-l realizăm cu o finanţare de 85% fonduri europene şi un parteneriat cu nişte investitori din Germania. Din cele discutate până la această oră, suma necesară pentru realizarea acestui proiect se ridică undeva la 15.000.000 de euro. Proiectul este foarte important şi este un deziderat pentru a transforma radical comuna şi viaţa locuitorilor ei. Realizarea sa va transforma comuna într-o staţiune balneară prin folosirea apelor clorosodice aflate la aproximativ 800 de metri adâncime în sol. Prin acest proiect cred că vom transforma Noşlacul într-un mic orăşel, iar tot ceea ce se produce în această comună ar putea fi valorificat în acest centru, începând de la produsele lactate, legume, fructe, carne şi multe altele. Cred că odată înfiinţat acest centru, acolo ar putea fi create cel puţin 100 de locuri de muncă, începând de la: portar, lacătuţ, îngrijitori, infirmiere, bucătari, ospătari, maseori, medici curanţi etc. Ar fi un proiect care ar dezvolta enorm zona. De asemenea, am avut vizita unei delegaţii de oameni de afaceri din Olanda care intenţionează să construiască o seră cu o suprafaţă iniţială de cel puţin un hectar, ceea ce înseamnă alte minimum 15 locuri de muncă. La această oră se dezvoltă în zona localităţii Găbud, prin investiţii private, o ciupercărie, care este aproape gata pentru a fi dată în folosinţă, iar la Căptălan lucrează o secţie care face piese pentru Mercedes, capacitate care se va dezvolta urmând să angajeze alţi câţiva muncitori.
– Care ar fi cea mai mare dorinţă a dumneavoastră, în calitate de primar al comunei, dar şi ca persoană fizică?
– În calitate de primar, cea mai mare dorinţă a mea ar fi să reuşesc să pun la intrare în comună, şi dinspre Ocna Mureş, şi dinspre judeţul Mureş, o tablă pe care să scrie mare, şi în maghiară, şi în română, şi în germană: „Noşlac Băi”. În calitate de cetăţean, de om, vreau să văd toţi cetăţenii comunei uniţi şi toleranţi. Vreau să văd că în urma mea a rămas ceva, nu numai din punct de vedere al conservării tradiţiilor, ci şi al relaţionării. Deşi structura populaţiei este aproximativ 80% români şi 20% maghiari, noi nu am avut probleme interetnice, dar vreau o mai mare coeziune.
– Sincer, sunteţi mulţumit de realizările dumneavoastră din aceşti aproximativ doi ani de mandat?
– În ciuda unei vârste pe care o am. Nu sunt bătrân dar… M-am zbătut şi am alergat pentru comună, pentru investiţii, pentru a ridica nivelul de trai şi de confort al comunei. Pot să vă spun că nu mi-e ruşine să ies, în oricare din sate, şi a sta cu fruntea sus. Nu mi-e ruşine de ce am făcut. Am văzut că oamenii mă apreciază, bineînţeles că nu toţi, că nici „nea Nicu” nu a fost apreciat sută la sută, dar în proporţie de 80% cred că noşlăcanii şi locuitorii comunei apreciază ceea ce am făcut.
– O ultimă întrebare: ce credeţi despre viitorul tineretului din comună?
– Aş putea spune că viitorul sună bine. Foarte mulţi dintre copiii noştri lucrează în Spania, Franţa, Olanda, Italia, Anglia şi în alte ţări, dar toţi vin şi investesc aici. În majoritate îşi construiesc aici case, sau renovează şi modernizează casele bătrâneşti, deci se vor întoarce aici, acasă. Aceşti copii vor reveni cu alte gânduri, cu altă experienţă. Acesta este un semn că Noşlacul nu va dispărea, ci va înflori. Ei, tinerii, vor fi cei care vor dezvolta atât social, cât şi economic comuna. Sunt sigur de acest lucru. Am încredere în ei.
– Vă mulţumesc şi vă urez succes.

A consemnat Dorel LAZĂR

Acest articol a fost citit de 653 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.