Rămâi conectat

Administrație

VIDEO | Baza de tratament și agrement din Ocna Mureș va fi finalizată înainte de termen

Publicat

în

default

Pe șantierul celei mai mari și mai ambițioase investiții din Ocna Mureș, viitoarea stațiune balneo-climaterică, care are toate premisele să scoată „la drum” și „în lume” orașul sării, a avut loc o vizită de lucru, cu toți factorii implicați direct în proiect.

De la Consiliul Județean Alba au participat președintele Ion Dumitrel și vicepreședintele Marius Hațegan. I-a așteptat primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, împreună cu reprezentantul constructorului, gata să le dea o situație la zi, cu stadiul și evoluția lucrărilor la obiectivul de 6 milioane de euro, investiție suportată în parteneriat, jumi-juma, atât de la bugetul județului cât și de la cel local.

Contractul între părți s-a semnat în august 2018, în 2019 deja se mișcau lucrurile pe șantierul desfășurat pe nu mai puțin de 10.000 de metri pătrați și iată că astăzi, construcția e aproape gata.

Primarul ne prezintă și cu ochii închiși fiecare încăpere, acum, „la roșu”, știe pe de rost și cred că și vede aievea unde se va afla și cum va arăta fiecare dintre componentele bazei de tratament: „Aici va fi bazinul pentru copii, aici, vestiarele, aici dușurile, aici restaurantul, aici sala de forță”.

Complexul turistic va cuprinde spații cu destinații multiple: bazine exterioare, terase, platforme, spații verzi, bază de agrement, sală de fitness, restaurant, birouri, săli de tratament terapeutice, recuperare medicală, înfrumusețare și sănătate, magazin de echipamente și produse balneare și cosmetice, piscină, locuri de joacă pentru copii și altele.

Consiliul Județean Alba nu se află pentru prima dată într-un parteneriat de anvergură cu o administrație locală, sala polivalentă de la Blaj, acum în construcție, fiind doar cel mai recent exemplu, așa că investiția de la Ocna Mureș s-a născut și a crescut sub auspicii bune. „Noi, practic, am răspuns dorințelor locuitorilor orașului Ocna Mureș, dorințelor locuitorilor județului Alba și vecinilor din județele Cluj și Târgu Mureș. A fost o tradiție aici, la Ocna Mureș, încheiată din nefericire, la un moment dat. Am răspuns printr-o hotărâre a Consiliului Județean din mandatul 2012-2016, și le mulțumesc consilierilor pentru acel vot, din ședința care a avut loc la Casa de Cultură din Ocna Mureș. Ne dorim să retrans­formăm Ocna Mureș în stațiune balneară și acest lucru îl vom face în perioada următoare. Am început acest proiect, am crezut în el și iată că astăzi suntem spre final”, a declarat Ion Dumitrel, președintele CJ Alba.

Pe viitor, aceeași sursă a precizat că parteneriate asemănătoare se vor materializa și la Aiud și la Sebeș :„La Aiud vrem să construim un centru multicultural, pentru că Aiudul este orașul în care maghiarii și românii trăiesc armonios împreună și nu ne vom adresa numai lor ci și altor etnii, transformând Aiudul într-un centru multicultural pentru întreaga zonă. De asemenea, la Sebeș, vom construi un terminal inter-modal în zona de investiții de la Lancrăm, la ieșirea spre Vințu.”

Vicepreședintele CJ Alba, Marius Hațegan, a avansat ideea potrivit căreia baza de tratament și agrement din Ocna Mureș va fi gata înainte de termen, chiar anul acesta, susținut fiind în declarații atât de președintele Ion Dumitrel cât și de Silviu Vințeler, constructorul, cel mai în drept să confirme ipoteza, încuviințând că așa se va întâmpla. „Mai mult ca sigur, această investiție va fi finalizată înainte de termenul de execuție din luna martie, aprilie a anului viitor. Noi sperăm că va fi gata chiar în acest an!”, a precizat Marius Hațegan.

Edilul orașului a susținut ideea:Suntem la un stadiu de peste 60 – 70% din punct de vedere al execuției lucrării. În câteva zile trecem la stadiul de finisaje. Nu pot da un termen exact pentru finalizarea investiției, dar până la sfârșitul acestui an, la cum a lucrat constructorul până acum și potrivit celor spuse de el, vom fi gata cu construcția. A nu se înțelege că această investiție va intra în funcțiune la sfârșitul anului! Urmează etapa de autorizare, cu toată birocrația pe care o cunoaștem, etc.”, a ținut să precizeze primarul orașului.

Potrivit acestuia, medicii și personalul care va deservi baza au avut un feedback foarte bun, dar nu numai ei, ci și investitorii din proiectele conexe, spații de cazare, de alimentație publică etc. Mai mult, în apropiere, un investitor privat va ridica un hotel de 50 de locuri, pentru care administrația condusă de Silviu Vințeler pregătește planul urbanistic zonal. „Acest proiect este destul de avansat, îl face un privat, și, de altfel, aceasta a fost și ideea, noi să dăm startul, să creăm contextul, și în jurul acestei baze privații să dezvolte diverse servicii, din care, prin taxe și impozite să ne dezvoltăm și noi, comunitatea locală.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Spitalul din Ocna Mureș va redeschide secțiile de Interne și Pediatrie, în regim de permanență

Publicat

în

Într-un demers de colaborare interinstituțională și de consolidare a serviciilor medicale din județ, o delegație oficială de la Spitalul Județean Alba (manager, director medical și personal administrativ) a efectuat o vizită în localitatea Ocna Mureș.

Scopul principal al întâlnirii a fost discutarea și sprijinirea procesului de redeschidere a două secții medicale importante în cadrul unității spitalicești existente în localitate (pediatrie și interne), din regim de zi în regim de permanență.

Potrivit primarului Silviu Vințeler, discuțiile au vizat aspecte tehnice, logistice și organizatorice legate de redeschiderea celor două secții în regim de permanență, precum și posibile parteneriate pe termen lung între cele două instituții.

„În cadrul vizitei, s-au analizat condițiile existente, necesarul de echipamente și personal, precum și calendarul estimativ pentru finalizarea procedurilor. Întreaga delegație de la Spitalul Județean Alba a rămas plăcut impresionată de condițiile de cazare și de serviciile socio-medicale pe care Unitatea Medico-Sociala Ocna Mureș le oferă pacienților internați la noi”, ne-a relatat edilul orașului Ocna Mureș.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Zone verzi și dotări moderne, în opt zone din Ocna Mureș

Publicat

în

Primăria Ocna Mureș urmează să implementeze proiectul „Ocna Mureș – Verde. Revitalizarea și creșterea calității și atractivității spațiilor publice situate în principalele cartiere ale orașului – Str. Aleea Independenței, Brazilor, Mălinului”, o inițiativă ambițioasă de regenerare urbană, care vizează îmbunătățirea calității vieții în principalele cartiere ale orașului Ocna Mureș.

Proiectul se concentrează pe revitalizarea a opt zone distincte din oraș, cu accent pe crearea de spații publice atractive, funcționale și accesibile pentru toți locuitorii.

Obiectivele principale ale proiectului includ îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din cartierele vizate, crearea de spații publice multifuncționale și estetice, promovarea incluziunii sociale și a accesibilității pentru persoanele cu dizabilități, creșterea suprafeței de spații verzi și îmbunătățirea mediului urban și implementarea de soluții inovatoare și sustenabile în amenajarea urbană.

Principalele intervenții propuse în cadrul proiectului includ în ceea ce privește amenajarea peisagistică plantarea a 95 de arbori noi din specii precum Acer rubrum „October Glory” și Tilia cordata „Lima”, menajarea a 852,82 de metri pătrați cu arbuști și a 648,78 de metri pătrați cu plante perene, crearea de garduri vii din Ligustrum vulgare pentru delimitare vizuală
și semănarea de gazon rezistent la secetă și temperaturi ridicate

În ceea ce privește infrastructura și mobilierul urban se dorește realizarea de alei pietonale din piatră/covor de piatră, cu liant, pentru accesibilitatea persoanelor cu dizabilități, nstalarea de mobilier urban modern și funcțional (bănci, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete), amplasarea de echipamente de joacă adaptate pentru copii cu și fără dizabilități și crearea de zone de socializare sub formă de foișoare/copertine cu vegetație agățătoare

Dotări specifice pe zone:

– ZONA 1 (strada Brazilor, 1.327 de metri pătrați: Ansamblu de joacă pentru copii, panouri pentru expoziții ale elevilor;

– ZONA 2 (strada Brazilor, 1.599 de metri pătrați): Spații de socializare sub formă de foișoare/copertine;

– ZONA 3 (strada Brazilor, 514 metri pătrați): Zonă cu 2 bănci și o masă accesibilă persoanelor cu dizabilități;

– ZONA 4 (strada Brazilor, 1.039 de metri pătrați): Ansambluri de joacă pentru copii, inclusiv echipamente pentru copii cu dizabilități;

– ZONA 5 (strada Brazilor, 1.170 de metri pătrați) : Echipamente de joacă și mobilier urban adaptat pentru persoane cu dizabilități;

– ZONA 6 (strada Mălinului, 1.106 metri pătrați): Împrejmuire perimetrală pentru siguranță, echipamente de joacă inclusiv pentru copii cu dizabilități;

– ZONA 7 (strada Mălinului, 1.335 de metri pătrați): Aparate de exerciții fizice, ansambluri de joacă adaptate;

– ZONA 8 (Aleea Independenței, 500 de metri pătrați): Punct de atracție la intrarea în cartier cu mobilier urban și amenajare peisagistică.

Urmează să fie implementat un sistem de iluminat public eficient energetic, cu telegestiune integrată, să fie instalată rețea Wi-Fi publică în toate zonele amenajate, să fie montate camere de supraveghere video pentru siguranța utilizatorilo și să fie realizat un sistem de irigații automatizat pentru întreținerea spațiilor verzi

Spațiile și mobilierul urban vor fi proiecate pentru a fi utilizabile de persoane cu dizabilități. Vor fi instalate panouri informative cu coduri QR pentru acces la informații detaliate și va fi creat un site web accesibil cu informații despre proiect, inclusiv opțiuni de citire a textului și redare audio

Proiectul pune un accent deosebit pe sustenabilitate și inovație, încorporând principiile New European Bauhaus și respectând normele DNSH (Do No Significant Harm). Materialele și tehnologiile utilizate sunt alese pentru a minimiza impactul asupra mediului și a maximiza eficiența energetică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

La mai puțin de doi ani de la inaugurarea complexului balnear „Băile Sărate”, Ocna Mureșul devine stațiune turistică de interes local

Publicat

în

La mai puțin de doi ani de când a fost inaugurat complexul balnear „Băile Sărate” Ocna Mureș, turismul este o ramură tot mai puternică a economiei locale.

De fapt, de la aproape nimic, acum afluxul turiștilor este la cote foarte ridicate, mai cu seamă că au apărut și numeroase afaceri care oferă și cazare, ne referim aici doar la afacerile înregistrate ca atare la primărie.

În prezent, sunt 126 de locuri de cazare în Ocna Mureș, după cum ne-a informat primarul Silviu Vințeler. Astfel, se îndeplinește una dintre condițiile importante pentru ca orașul să obțină statutul de stațiune turistică.

Deocamdată, doar de stațiune turistică de interes local, pentru că pentru statutul de stațiune turistică de interes național este nevoie de peste 500 de locuri de cazare.

Dar, la cum merg lucrurile, la cât de mare este interesul, acest prag va fi trecut într-un timp rezonabil. Primrul Vințeler se așteaptă să primească „atestatul” prin luna martie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures