Rămâi conectat

Știri din zonă

Un veteran de război din Fărău trăieşte de 70 de ani cu schijele în el. Nouă din cei zece copii ai săi încă trăiesc

Publicat

în

În comuna Fărău îşi trăieşte bătrâneţile unul dintre ultimii veterani de război, rămași în viață, din judeţul Alba. Ioan Loghin – sau Moşu Loghin, cum îi spun localnicii – are 101 ani şi 3 luni.

Povestea lui ”Moşu’ Loghin” este una tulburătoare. Rănit grav pe front, trăieşte de 70 de ani cu shijele războiului în el. Moşu’ Loghin e un om mărunţel, foarte călit de viaţă şi împăcat cu toate. A avut zece copii. Nouă dintre ei ii trăiesc, fiind stabiliţi în ţară şi străinătate. E tare mândru de toţi. Are o fată în satul vecin, în Sânbenedic, care vine zilnic, le face de mâncare părinţilor şi îi îngrijeşte.

La această vârstă, veteranul nu mai vede decât foarte puţin. Cu toate acestea îşi îngrijeşte soţia de 94 ani, aflată la pat, paralizată, de 12 ani. Femeia are Alzheimer, nu îl recunoaşte şi îi sărută mâna de fiecare dată când e lângă ea, mulţumindu-i, ca unui străin, că o îngrijeşte.

„La poartă are o bancă, iar până la ea ajunge pe pipăit. Cuscrul lui are 96 de ani. Locuieşte alături. Se ţine mult mai bine şi îşi alină împreună singurătatea. Acesta nu a fost în război, dar a fost prizonier. A fost luat de ruşi câteva luni, că a fost curios, spune el. În jurul satului, după ce războiul s-a terminat, se aduna armamentul rămas pe câmp, iar el s-a apropiat de zona aceea. Ruşii l-au luat cu forţa şi l-au dus la adunat de muniţie în diverse zone, ajungând aproape de Bistriţa. Într-un final, l-au eliberat şi s-a întors acasă.

Când a văzut că are oaspeţi, moşu’ Loghin s-a emoţionat, dar şi-a revenit rapid. Mi-a povestit în detaliu, cu lux de amănunte, despre experienţa sa de război. A fost încorporat la Batalionul 5 Vânători de Munte din Abrud şi a ajuns până în Cecenia. În urma unui atac al partizanilor ruşi, a fost grav rănit la picioare, în Crimeea”, povesteşte Petruţa Pop, şefa Cercului Militar Alba Iulia.

Instituţia derulează de mai mulţi ani un proiect prin care aduce în atenţia publică poveştile veteranilor de război. Ioan Loghin a fost abandonat de camarazii săi în groapa în care se refugiaseră şi unde au fost atacaţi ulterior. ”Povesteşte el că era o zi călduroasă, nimeni nu era în jurul lui şi îi era foarte sete. Picioarele ciuruite erau întoarse invers, în spate, cu tot cu bocanci.

A stat acolo inert până spre seară. De sete şi având dureri insuportabile, simţea cum i se usucă trupul şi că moare. Armata, povesteşte el, aduna noaptea în nişte camioane morţii şi, eventual, şi răniţii. Aşa au dat de el, mai mult mort decât viu. A fost pus deasupra morţilor! În noaptea aceea a fost operat într-un spital improvizat, fiind anesteziat cu morfină”, relatează Petruţa Pop.

Recuperarea a durat vreo cinci luni, în spitale din Crimeea, Corabia şi Caracal, în funcţie de cum ruşii se apropiau. A îndurat chinuri inimaginabile până s-a vindecat. Nu a crezut vreodată că va mai putea umbla. De fapt, se aştepta să-i fie amputate picioarele, mai ales că mult timp tratamentul nu avea efect. Acasă s-a întors cu greu, din cauza lipsei transporturilor, liniile de cale ferată fiind distruse de armata germană. Într-un final a ajuns în halta din Unirea, sus, urcat pe o locomotivă, nefiind vagoane disponibile, iar de acolo a mers pe jos acasă, la Fărău, unde îl asteptau fraţii mai mici, în număr de 11, şi mama. Tatăl său a decedat înainte de război la vârsta de 50 de ani.

„S-a căsătorit cu femeia lui, alături de care trăieşte din 1946, iar împreună au avut zece copii, dintre care mai trăiesc nouă. A lucrat toată viaţa la oi, iar din munca câmpului şi-a făcut o gospodărie frumoasă şi şi-a crescut copiii. Duce dorul uneia dintre fiice stabilite în Australia şi care nu a fost de mulţi ani acasă“, povesteşte Petruţa Pop. Moşu’ Loghin s-a obişnuit cu schijele rămase în corp, care au devenit parte din viaţa lui.

„Mi-a cerut palma şi am început să pipăim schijele de pe corpul său. Pielea îmbătrânită şi transparentă pe alocuri, scoate la lumină vene groase vizibile, dar şi aceste dovezi ale suferinţei: pe picior, în mai multe locuri, la degetul mic de la o mână, pe braţ, în vreo trei locuri, pe umăr şi coaste. Se pare că doctorul i-a scos schijele de la picioare şi i-a tratat rănile, dar resturile de bombă, care i-au atins corpul, au rămas acolo. Omul acesta a fost ciuruit, iar Dumnezeu l-a binecuvântat, iată, să treacă peste 100 de ani!”, se mai susţine în relatarea reprezentantei Cercului Militar Alba Iulia.

În prezent, în județul Alba mai trăiesc doar 14 veterani de război.

Foto: Ionuţ Văidean


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Tânăr de 23 de ani din Unirea cercetat de polițiști, după ce a agresat un trecător, pe strada Traian

Publicat

în

Luni, 4 iulie 2025, polițiștii Postului de Poliție Unirea au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către un bărbat de 31 de ani, din localitatea Unirea, cu privire la faptul că, în dimineața zilei de 14 iulie 2025, în jurul orei 08.30, în timp ce se afla pe strada Traian din localitatea Unirea, ar fi fost agresat fizic de către un tânăr de 23 de ani, din localitatea Unirea, pe fondul unor discuții purtate în contradictoriu.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 36 de ani cercetat de polițiștii din Unirea, după ce și-a amenințat soția cu moartea

Publicat

în

La data de 14 iulie 2025, polițiștii Postului de Poliție Unirea au fost sesizați de către o femeie de 41 de ani, din Municipiul Turda, județul Cluj, cu privire la faptul că, în dimineața zilei de 14 iulie 2025, în jurul orei 05.45, în timp ce se afla pe strada Uiorii din localitatea Unirea, ar fi fost amenințată cu moartea de către soțul ei, în vârstă de 36 de ani, din Municipiul Turda, provocându-i o stare de temere.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Două premii I obținute de Radu-Petru Stanciu, din Inoc, la Festivalul-concurs „Cântec din Ardealu’ nost”

Publicat

în

Radu-Petru Stanciu, din Inoc, a avut o prestație remarcabilă la ediția 2025 a Festivalului-concurs „Cântec din Ardealu’ nost”, de la Chintelnic (Bistrița-Năsăud). 

El a obținut premiul I la secțiunile cântec popular și instrumental. Bucuria tânărului din Inoc a cu atât mai mare cu cât aceste succese le-a obținut chiar de ziua lui, sâmbătă, 28 iunie 2025.

Radu-Petru Stanciu a reprezentat Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, unde o are ca profesor coordonator de canto popular pe Leontina Fărcaș, iar la instrument este instruit de Marius Ienciu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures