Actualitate
Un erou al războiului, Gheorghe Chiorean, ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani, spune: “Dacă nu ţii cu ţara ta, te părăseşte şi Dumnezeu!”
Un om a cărui biografie s-a învelit deopotrivă în râu şi ram, în care viaţa şi-a decantat bucuriile şi necazurile precum izvoarele într-o albie nesfârşită, un om pe trupul căruia rănile războiului – al Doilea Mondial, au rămas ca nişte tatuaje adânci, ieri, 25 august 2014, a împlinit o sută de ani!
Una sută de ani! El se numeşte Gheorghe Chiorean şi vine din teritoriul fostei comune Şpălnaca, aşezată precum dorul pe deal şi vale, pe cărări şi coclauri, pe rotaţia anotimpurilor, în care asul din mânecă erau ţăranii, luminătorii pământului. Se trage dintr-o familie de ţărani cu opt copii. A fost născut la 25 august 1914. A terminat şcoala primară în satul natal, apoi şcoala normală la Blaj în 1934, de pe băncile căreia s-a rostogolit ca învăţător în satele Hăpria (Ciugudu de Sus), Silivaş, apoi la Şcoala generală din Ocna Mureş, de unde a fost pensionat. Avea 39 de ani de învăţământ. Traiectoria vieţii lui a cunoscut brusc sincope neaşteptate. Între 1938-1942, a fost concentrat la Batalionul 8 Vânători de Munte din Bistriţa, trimis pe frontul de răsărit. În 9 septembrie 1942 a fost rănit grav. Prin plămânii lui au fluierat gloanţe. A urmat un concediu medical de trei luni. În mai 1944 a fost trimis din nou pe frontul de răsărit la partea sedentară a unităţii din Petreşti-Alba, de unde a fost trimis pe frontul de vest, până la sfârşitul războiului, 9 mai 1945. În 1951 se căsătoreşte cu Victoria Lazu (decedată). Drept răsplată pentru nestăvilita-i credinţă şi iubire a patriei primeşte în 26 mai 1943 Ordinul „Steaua României” cu spadă în gradul de cavaler cu panglică „Virtutea Militară” – din partea regelui Mihai.
La 25 septembrie 1942, tot regele Mihai îi dă Ordinul „Coroana României” cu spadă şi panglică clasa a V-a de Virtute Militară. În 1968, Nicolae Ceauşescu îi acordă Ordinul „Steaua Republicii Socialiste România”, clasa a IV-a. În 1995, preşedintele Ion Iliescu îi acordă medalia „Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial” (1941-1945).
Din 1995 peste biografia lui s-a aşternut tăcerea, iar el, sublocotenentul Gheorghe Chiorean (la Batalionul Vânători de Munte) a intrat în anonimat. Un anonimat în aparenţă pentru toţi cei dragi lui, printre care o admirabilă soră, fostă contabilă şefă, Victoria, nepoţi, nepoate, rudenii, îl preţuiesc, îi păstrează amintirea vie, îl vizitează mereu la Ocna Mureş unde îşi duce traiul de pe o zi pe alta, mulţumit, dacă a „mulţumi” mai înseamnă pe aceste vremuri şi lipsa de respect, de virtuţi, de aprecieri, de solidaritate, de mândrie naţională. Întrebat totuşi ce înseamnă faptele lui de eroism, faptul că a avut mereu în inimă chipul lui Dumnezeu şi chipul Patriei, peste care se va suprapune chipul generaţiei de elevi trimişi în lume să înnobileze numele ţării, omul acesta blajin, precum un snop de spice de pe care s-a adunat aurul boabelor pentru aburii pâinii cea de toate zilele, omul acesta de 100 de ani sprijinit mereu pe umerii semnului Crucii a mărturisit: „Nu te poţi opune chemării patriei tale dacă eşti unul dintre fiii ei adevăraţi, că te bate Cel de Sus, adică bunul Dumnezeu. Toate Ordinele şi Medaliile primite sunt, de fapt, răsplata acestei chemări năvalnice. Dacă nu ţii cu ţara ta, te părăseşte şi Dumnezeu! Mă bucur că toate evenimentele prin care am trecut au rămas ca raze de lumină într-un suflet încercat, rănit, bombardat, dar repus mereu pe picioare de bunul Dumnezeu. Ţara pentru mine este casa părintească, una singură, atotcuprinzătoare pentru toţi românii. În ea trebuie să ştim să locuim, pentru ea să muncim, pentru ea să închidem ochii”. Auziţi, fraţi români? Un român ne spune răspicat acum, la venerabila vârstă de 100 de ani, să fim ai patriei mereu! Câţi dintre noi mai suntem? La Ocna Mureş
i-am strâns mâna eroului Gheorghe Chiorean şi l-am îmbrăţişat cu o aleasă preţuire, ca timp şi răstimp, ca om adevărat. Şi ne-am bucurat de ploaia de vară ce încerca să spele toate necazurile ocnamureşenilor. Autorităţi, îmbrăţişaţi eroul, răsplătiţi-l! Merită!
Gheorghe MĂRGINEAN

Actualitate
Bărbat de 56 de ani din Ocna Mureș cercetat de polițiști, după ce și-a agresat fizic soția
Luni, 14 iulie 2025, polițiștii din Ocna Mureș au fost sesizați de către o femeie de 56 de ani, din Ocna Mureș, cu privire la faptul că, în dimineața zilei de 14 iulie 2025, în jurul orei 09.20, ar fi fost amenințată cu moartea de către soțul ei, în vârstă de 56 de ani, din Ocna Mureș, și ar fi fost agresată fizic de către acesta.
În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.
Actualitate
COD PORTOCALIU de caniculă, în zona Ocna Mureș, valabil de duminică 6 iulie (ora 10.00) și până marți 8 iulie (ora 10.00)
Codul Portocaliu de disconfort termic deosebit de accentuat, valabil în zona orașului Ocna Mureș, începând de duminică, 6 iulie (ora 10.00) și până marți 8 iulie (ora 10.00). Astfel, se vor înregistra temperaturi maxime între 36 și 39 de grade.
Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea. Pentru siguranța dumneavoastră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba recomandă respectarea următoarelor măsuri:
– Evitați aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare!
– Evitați expunerea prelungită la soare!
– Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
– Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
– Consumați fructe și legume proaspete!
– Evitați deplasările la orele de vârf; dacă totuși este necesar, deplasați-vă prin locuri umbrite și faceți repaus.
De asemenea, pe cât posibil, păstrați legătura cu persoanele în vârstă, rudele, vecinii sau bolnavii cronici.
La cel mai mic semn privind înrăutățirea stării de sănătate, contactați medicul de familie.
Sunați la numărul 112 în caz de nevoie, apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Actualitate
Bărbat de 64 de ani din Ocna Mureș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu o alcoolemie de 0,98 mg/l
În seara zilei de joi, 3 iulie 2025, polițiștii rutieri din Ocna Mureș au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 64 de ani, din Ocna Mureș.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0,98 mg/litru alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate
- Din Județacum 3 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 2 luni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 11 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 3 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 3 luni
MESAJE DE 1 MAI 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 3 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 3 luni
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2025 | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 8 luni
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
Emilia
01.09.2014 la 14:49
Poate ca ar trebui facut cetatean de onoare si in plus dat numele unei strazi din Ocna Mures dupa numele lui