Rămâi conectat

Actualitate

Stare de tensiune la Ocna Mureş

Publicat

în

copaci-taiatiLucrările de rarefiere şi toaletare a copacilor de pe dealul „Banţa” provoacă nemulţumiri în rândul populaţiei oraşului.

Sute de cetăţeni ai oraşului Ocna Mureş sunt alarmaţi din cauza tăierilor masive de copaci din pădurea de protecţie situată pe dealul „Banţa”, aflat în imediata apropiere a blocurilor de locuinţe colective din centrul oraşului. Aceştia spun că din cauza tăierilor motivate ca fiind „tăieri de toaletare şi rărire”, pericolul de surpare a plafoanelor fostelor mine de sare creşte, punând în pericol însăşi existenţa oraşului. „Pădurea a fost plantată în urmă cu zeci de ani tocmai pentru a proteja oraşul de infiltrarea apelor meteoritice în subsol, fenomen care dacă nu este stopat, poate duce la surparea plafoanelor minelor de sare, lucru de altfel constatat în urmă cu câţiva ani, atunci când magazinul „Plus” a fost înghiţit de surparea produsă la una dintre fostele galerii”, ne-a spus foarte îngrijorat Vasile P., unul dintre locuitorii oraşului. Acesta ne-a mai spus că după părerea domniei sale, ceea ce se face în aceste zile pe dealul „Banţa” este „un atac la siguranţa oraşului”.
Din cele discutate cu administraţia locală din Ocna Mureş, am aflat că inclusiv aceasta este nemulţumită de ceea ce se întâmplă şi că tăierile, fie ele de toaletare, ar trebui să fie oprite, mai ales că această pădure are un regim special stabilit încă acum 60 de ani, printr-o hotărâre locală în anul 1952. Administraţia locală spune că într-adevăr prin tăierea copacilor există pericolul ca apa meteoritică să nu mai poată fi drenată prin canalul de gardă, astfel încât aceasta ar putea să se infiltreze într-o cantitate mult prea mare în sol, influenţând în mod negativ stabilitatea terenurilor situate deasupra fostelor galerii de mină, mărind în acest fel riscul repetării „fenomenului Plus”, care a dus la crearea unui nou lac de apă sărată în centrul oraşului. În plus de acestea, potrivit celor afirmate de primarul oraşului Ocna Mureş, jurist Silviu Vinţeler, zona începuse să fie percepută de locuitori ca o zonă de recreere, ea fiind cuprinsă în planul de dezvoltare socio-economică a oraşului şi a studiilor de fezabilitate, ca fiind componentă a viitoarei baze de tratament şi odihnă pe care administraţia doreşte să o amenajeze, folosind în acest fel potenţialul binefăcător al apelor clorosodice ce au fost folosite în tratarea diverselor boli. „Încercăm să împiedicăm intervenţia motofierăstraielor în pădurea de pe dealul „Banţa”. Deocamdată cei de la Romsilva stau tare pe poziţie şi spun că ei au un contract ferm şi că-l vor onora. Vom sesiza Instituţia Prefectului să medieze această dispută care a alarmat sute de persoane din oraş. Personal nu pot să accept această idee. Or fi ei cei care administrează fondul forestier din judeţ, dar cred că trebuiau să se consulte şi cu noi, nu să decidă singuri ce fac pe teritoriul administrat de Primăria oraşului Ocna Mureş”, ne-a declarat primarul Silviu Vinţeler. Acesta ne-a mai informat că într-un fel dă dreptate „alarmiştilor” care se tem de evoluţia negativă a zonei, dat fiind că Institutul de cercetări şi proiectări miniere (MINESA) în momentul în care a efectuat cercetările privitoare la surparea plafonului fostei mine de sare şi înghiţirea de către apele sărate a magazinului „Plus”, a concluzionat că înfiltrarea apelor pluviale şi pătrunderea lor în gropile din centrul oraşului ar fi cauza majoră a fenomenului.
La rândul lor, cetăţenii spun că se tem că, odată tăiaţi sau răriţi copacii, există pericolul unor alunecări de teren, ce periclitează cartierul aflat la poalele dealului. „Dacă taie copacii vine pământul peste noi. Se ştie bine acest lucru. Structura subsolului nostru este de aşa natură încât o alunecare de teren nu ar fi mare lucru. După ce ne-au omorât industria, oamenii aceştia chiar vor să omoare şi oraşul”, declara revoltat Marcel A. Potrivit documentelor administraţiei locale, pădurea de pe dealul „Banţa” a fost plantată ca urmare a unei decizii de protejare a arealului minelor de sare prin împiedicarea scurgerii necontrolate a apelor pluviale spre lacurile create prin surparea plafoanelor fostelor mine de sare, colectarea şi dirijarea lor prin canale de gardă către râul Mureş. Hotărârea a fost luată în anul 1952, când printre alte măsuri de protejare a oraşului s-a stabilit împădurirea a 40 de hectare de teren pe dealul „Banţa” şi amenajarea unor canale de gardă în lungime de 8 kilometri, pentru crearea unui sistem de împiedicare a scurgerii apelor pluviale înspre lacurile sărate.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 68 de ani din Ocna Mureș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut, pe strada Nicolae Iorga

Publicat

în

Luni, 15 aprilie 2024, în jurul orei 12.50, polițiștii din Ocna Mureș au depistat un bărbat de 68 de ani, din Ocna Mureș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Nicolae Iorga din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,76 mg/l alcool pur în aerul respirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Spectacol de pricesne organizat de Filiala Ocna Mureș a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, pe scena Casei de Cultură „Ion Sângereanu”

Publicat

în

Joi, 11 aprilie 2024, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș, Filiala Ocna Mureș a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a organizat un spectacol de pricesne.

Au urcat pe scenă copiii ocrotiți în Așezământul social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureș, aflat sub coordonarea doamnei Raluca Orga, precum și grupele de copii de la Ansamblu Tradiții Uiorene Ocna Mureș, coordonați de doamna Liana Stoica. Pe scena Casei de Cultură din localitate, doamna Cornelia Ionela Muntean a interpretat câteva pricesne care au generat emoție și bucurie în sufletul tuturor celor prezenți în sală. De asemenea, în cadrul programului, am ascultat câteva versuri bine recitate, armonizate cu glasuri de copii în trei pricesne adecvate momentului și o scenetă construită pe o legendă, a cărei temă a fost bine relevată de către micii actori în „Legenda ouălor roșii”.

Povestitorii ne-au introdus în inima evenimentelor petrecute după Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, ca într-o poveste promițătoare de bucurii și speranțe în bine, ca promisiuni împlinite ale Fiului lui Dumnezeu. Ne-au dat fiori zgomotele târgului plin de miei, pasul cadențat al soldaților romani, vocea îngerului care s-a întins peste întreaga sală, cu ecoul vorbelor rostite către femeile mironosițe ajunse la mormântul sfânt: „De ce căutați pe Cel viu între cei morți?”. Deznodământul a reprezentat un moment de uimire pentru toți cei prezenți, întrucât dovedeau minunea săvărșită de Iisus: Învierea Sa. A răsunat în încheiere refrenul unui cântec slăvitor care întărea faptele biblice petrecute: „A înviat cu adevărat / O, ce bucurie!”.

Participarea celor mai mici dintre copiii din așezământ, cei din clasa pregătitoare, a adus zâmbete pe buzele tuturor spectatorilor, prin prezentarea, cu farmec copilăresc, a poeziei lui George Topîrceanu, intitulată „La Paști”. Corul „Apulum” al Seminarului Teologic Ortodox „Simion Ștefan”din Alba Iulia, dirijat de părintele profesor Nicolae Topîrcean, a susţinut un memorabil recital de pricesne care a încălzit inimile celor prezenţi şi a produs sentimente de emoţie, nostalgie şi înălţare sufletească. Spectacolul s-a încheiat cu pricesne interpretate frumos de copiii de la Ansamblu Tradiții Uiorene, coordonați de doamna Liana Stoica.

De asemenea, a fost prezent alături de noi părintele protopop Ioan Bogdan. Sfinția sa a elogiat în termeni laudativi întreaga misiune socială desfășurată pe plan local de președintele Filialei Ocna Mureș a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, domnul Orga Ciprian, și a subliniat faptul că priceasna este o rugăciune cântată prin care suntem chemați să ne reamintim de suferința prin care a trecut Mântuitorul Hristos, dar mai ales de biruința Sa asupra morții. Totodată, i-a îndemnat pe părinții prezenți în sală să-i îndrume pe copii să umeze cursurile Seminarului Teologic Ortodox „Simion Ștefan” din Alba Iulia. Felicităm întreaga strădanie a copiilor și a educatorilor din așezământ, a copiilor și a îndrumătoarei Ansamblului Tradiții Uiorene pentru reușita acestui eveniment și le dorim tuturor să aibă parte de o perioadă cu mult folos duhovnicesc și cu multă pace în suflet.

Geta Huiculescu,
Profesor în cadrul Așezământului Social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

3 persoane reținute și alte 39 duse la audieri, în urma unor percheziții domiciliare efectuate la Ocna Mureș, într-un dosar de trafic de droguri

Publicat

în

La data de 2 aprilie 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia au efectuat 4 percheziții domiciliare, în Ocna Mureș, la persoane cercetate de trafic de droguri de mare risc şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Din materialul probator administrat în cauză a reieșit faptul că, în perioada 2022 – 2023, mai multe persoane ar fi deținut, manipulat și comercializat droguri de mare risc, precum şi substanţe cu efecte psihoactive (3-CMC, cunoscut sub denumirea de cristal, 2MMC și 4MMC) către mai mulți consumatori, inclusiv minori, din oraşul Ocna Mureş şi localităţile din împrejurimi, cu sume între 70 și 100 de lei gramul.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate 30 de grame substanță cristalină, despre care există suspiciunea că ar fi droguri de mare risc, 29 de comprimate de alprazolam, un cântar electronic, 500 de lei și 3 telefoane mobile.

Persoanele cercetate pentru trafic de droguri au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, pentru audieri și luarea măsurilor legale.

Alte 39 de persoane, printre care 8 minori, care ar fi cumpărat substanțe interzise de la persoanele vizate de anchetă, au fost audiate în calitate de martor.

Față de doi bărbați, de 29 și 43 de ani, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, iar, față de o femeie, măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Ulterior, la data de 3 aprilie 2024, au fost prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Alba, care a dispus arestare preventivă a persoanelor reținute, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Poliției Orașului Ocna Mureș din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba.

Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale, prevăzute de Codul de Procedură Penală precum și de prezumția de nevinovăție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures