Administrație
Stadiu avansat al lucrărilor la viitoarele „Băi Sărate”, de la Ocna Mureș
Aflați într-o vizită de lucru pe șantierul viitoarelor băi, primarul orașului Ocna Mureș Silviu Vințeler, președintele Consiliului Județean Alba Ion Dumitrel împreună cu vicepreședintele Marius Hațegan și Prefectul Județului Alba Nicolae Albu, s-au declarat mulțumiți de stadiul lucrărilor de la „Baza de Tratament și Agrement” din Ocna Mureș, fiind foarte încrezători ca anul viitor să fie deschisă publicului.
Întrebat care este stadiul lucrărilor la viitoarea bază de tratament și agrement, primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler a răspuns că „putem deja să o numim bază de tratament și agrement pentru că este conturată deja, ce înseamnă construcție, este terminat, se lucrează la partea de instalații. După cum se vede în spate, la partea de instalații, încălzire în pardoseală, la partea de tubulatură pentru încălzirea cu aer și tot ce înseamnă instalațiile necesare pentru într-o asemenea bază de tratament și agrement. Vreau să mai precizez încă odată, suntem cu lucrările în grafic, ba chiar suntem avansați, termenul de finalizare trebuie să fie mai, anul viitor, noi sperăm să o terminăm în acest termen sau chiar mai repede și mai fac o precizare că toate plățile, toate lucrările sunt plătite la zi, și asta datorită Consiliului Județean și Primăriei Ocna Mureș, dar fără Consiliul Județean nu puteam să realizăm această bază de tratament. Ea are o valoare destul de mare, de nesuportat pentru primăria Ocna Mureș, având în vedere și celelalte proiecte din oraș care există. Îmbucurător este faptul că putem participa la următoarea sesiune, să accesăm fonduri europene pentru această bază și pentru stațiunea care va fi Ocna Mureș, având în vedere condițiile din ghid. Așteptăm să se creioneze în detaliu aceste ghiduri și vom depune 100% proiect de finanțare europeană. Mai mult de atât, azi am depus la ADR o fișă de proiect, o propunere de proiect pt următoarea sesiune pentru a dezvolta tot ce înseamnă această bază, această zonă, să facem legătura și cu Mureșul,pentru că Mureșul este și un obiectiv important pentru Ocna Mureș”.
„Cunoaștem deja liniile directoare, în mare, vom depune pentru tot ce înseamnă amenajarea celor 6 hectare care fac legătură între Mureș și băile sărate, va fi o zonă de promenadă, pentru că turistul când vine aici să facă baie, să aibă unde se plimba și unde se destinde puțin. În apă sărată nu poți sta foarte mult timp, după cum spun medicii, faci tratament după care trebuie să îți umpli timpul cu ceva. Ideea noastră e că turiștii să se cazeze în locația noastră, să aducă plus valoare serviciilor noastre„, a mai adăgat primarul Ocna Mureșului.
„Evoluția este îmbucurătoare, încet–încet vedem cum se conturează o lucrare care peste, să spunem un an de zile, ar trebui să o vedem, să încercăm, să vedem cum ne simțim în aceste bazine, priectul, după cum spunea domnul primar, este urmat de altele, pentru că toată această zonă din Ocna Mureș trebuie pusă la dispoziția celor care vor vizită, să fie o zonă atractivă și să ne atingem obiectivul, acela de a reînvia viața, să spunem tradițională, legată de destinațiile vechi în ceea ce privește activitatea balneară aici la Ocna Mureș. Cred că și localnicii dar și cei care au nostalgia vremurilor trecute în ceea ce privește tratamentul și petrecerea timpului aici la Ocna Mureș va fi îndeplinită. Avem proiect după proiect, iar Ocna Mureș așa cum a pus-o pe această direcție domnul primar, să spunem, întinerește și în același timp face ca cei care iubesc Ocna Mureșul să revină în locurile acestea minunate. Acest proiect, după cum am mai spus în alte ocazii, este întregit de cel de la Ocnișoara, am făcut public situația în care ne aflăm și acolo, deja se lucrează la proiectul pentru alimentarea cu apă, se lucrează la drumul comunal care va face posibil accesul la Ocnișoara„, a declarat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.
Întrebat dacă implicarea Consiliului Județean va continua și în alte proiecte legate de baza de tratament și agrement sau în proiecte legate de exteriorul acesteia, Ion Dumitrel a răspuns „cu toate aceste solicitații, vom fi prezenți, singur nu pot așa că am nevoie de ajutor. Alături de dânsii, alături de programe guvernamentale și fondurile europene, vom fi și noi, Consiliul Județean Alba pentru că în urmă cu câțiva ani de zile ne-am angajat aici, la Ocna Mureș, într-o ședință a Consiliului Județean la acest efort și îl vom continua„.
Referitor la stadiul fizic al lucrărilor, Marius Hațegan, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, a spus că „în primul rând vreau să va spun că aici discutăm despre o investiție extrem de importantă, nu numai pentru orașul Ocna Mureș, cât și pentru întreg județul. Stadiul fizic este destul de avansat, suntem în momentul de față la 60% din ceea ce înseamnă toate lucrările care vor fi executate aici. Așa cum am mai spus, chiar dacă termenul final de realizare a lucrărilor este mai 2021, sunt convins că această investiție se va finaliza mult mai repede. Spunea și domnul primar și domnul președinte că atât CJ cât și primăria ocna mureș s-au achitat de toate datoriile legate de constructori. Eu vreau să felicit constructorul pentru că și-a făcut și el treaba cu mult profesionalism și un mare merit cu tot ceea ce înseamnă investiție îl are și constructorul„.
„Alături de celelalte investiții din județ, pot spune că este un parteneriat de succes între primăria Ocna Mureș și Consiliul Județean, doar în echipă și doar împreună se pot construi lucruri trainice. Îl asigur pe domnul primar că va avea tot sprijinul nostru pentru proiectele pe care le va depune pe fonduri europene, va fi un exercițiu financiar important și este păcat să nu îl utilizăm la maxim. Pe lângă investiția de aici, care reînvie tradiția băilor sărate de la Ocna Mureș, nu putem decât să ne bucurăm că în perioada aceasta mai dificilă a pandemiei, șantierele din Alba au continuat și se lucrează. Îi felicit pe colegii mei, îl felicit pe domnul primar și îl asigur încă odată de toată cooperarea noastră în a continua și chiar în a investi pe fonduri europene în proiectul acesta„, a declarat Nicolae Albu, Prefect al Județului Alba.

Administrație
Spitalul din Ocna Mureș va redeschide secțiile de Interne și Pediatrie, în regim de permanență
Într-un demers de colaborare interinstituțională și de consolidare a serviciilor medicale din județ, o delegație oficială de la Spitalul Județean Alba (manager, director medical și personal administrativ) a efectuat o vizită în localitatea Ocna Mureș.
Scopul principal al întâlnirii a fost discutarea și sprijinirea procesului de redeschidere a două secții medicale importante în cadrul unității spitalicești existente în localitate (pediatrie și interne), din regim de zi în regim de permanență.
Potrivit primarului Silviu Vințeler, discuțiile au vizat aspecte tehnice, logistice și organizatorice legate de redeschiderea celor două secții în regim de permanență, precum și posibile parteneriate pe termen lung între cele două instituții.
„În cadrul vizitei, s-au analizat condițiile existente, necesarul de echipamente și personal, precum și calendarul estimativ pentru finalizarea procedurilor. Întreaga delegație de la Spitalul Județean Alba a rămas plăcut impresionată de condițiile de cazare și de serviciile socio-medicale pe care Unitatea Medico-Sociala Ocna Mureș le oferă pacienților internați la noi”, ne-a relatat edilul orașului Ocna Mureș.
Constantin PREDESCU
Administrație
Zone verzi și dotări moderne, în opt zone din Ocna Mureș
Primăria Ocna Mureș urmează să implementeze proiectul „Ocna Mureș – Verde. Revitalizarea și creșterea calității și atractivității spațiilor publice situate în principalele cartiere ale orașului – Str. Aleea Independenței, Brazilor, Mălinului”, o inițiativă ambițioasă de regenerare urbană, care vizează îmbunătățirea calității vieții în principalele cartiere ale orașului Ocna Mureș.

Proiectul se concentrează pe revitalizarea a opt zone distincte din oraș, cu accent pe crearea de spații publice atractive, funcționale și accesibile pentru toți locuitorii.
Obiectivele principale ale proiectului includ îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din cartierele vizate, crearea de spații publice multifuncționale și estetice, promovarea incluziunii sociale și a accesibilității pentru persoanele cu dizabilități, creșterea suprafeței de spații verzi și îmbunătățirea mediului urban și implementarea de soluții inovatoare și sustenabile în amenajarea urbană.
Principalele intervenții propuse în cadrul proiectului includ în ceea ce privește amenajarea peisagistică plantarea a 95 de arbori noi din specii precum Acer rubrum „October Glory” și Tilia cordata „Lima”, menajarea a 852,82 de metri pătrați cu arbuști și a 648,78 de metri pătrați cu plante perene, crearea de garduri vii din Ligustrum vulgare pentru delimitare vizuală
și semănarea de gazon rezistent la secetă și temperaturi ridicate
În ceea ce privește infrastructura și mobilierul urban se dorește realizarea de alei pietonale din piatră/covor de piatră, cu liant, pentru accesibilitatea persoanelor cu dizabilități, nstalarea de mobilier urban modern și funcțional (bănci, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete), amplasarea de echipamente de joacă adaptate pentru copii cu și fără dizabilități și crearea de zone de socializare sub formă de foișoare/copertine cu vegetație agățătoare
Dotări specifice pe zone:
– ZONA 1 (strada Brazilor, 1.327 de metri pătrați: Ansamblu de joacă pentru copii, panouri pentru expoziții ale elevilor;
– ZONA 2 (strada Brazilor, 1.599 de metri pătrați): Spații de socializare sub formă de foișoare/copertine;
– ZONA 3 (strada Brazilor, 514 metri pătrați): Zonă cu 2 bănci și o masă accesibilă persoanelor cu dizabilități;
– ZONA 4 (strada Brazilor, 1.039 de metri pătrați): Ansambluri de joacă pentru copii, inclusiv echipamente pentru copii cu dizabilități;
– ZONA 5 (strada Brazilor, 1.170 de metri pătrați) : Echipamente de joacă și mobilier urban adaptat pentru persoane cu dizabilități;
– ZONA 6 (strada Mălinului, 1.106 metri pătrați): Împrejmuire perimetrală pentru siguranță, echipamente de joacă inclusiv pentru copii cu dizabilități;
– ZONA 7 (strada Mălinului, 1.335 de metri pătrați): Aparate de exerciții fizice, ansambluri de joacă adaptate;
– ZONA 8 (Aleea Independenței, 500 de metri pătrați): Punct de atracție la intrarea în cartier cu mobilier urban și amenajare peisagistică.
Urmează să fie implementat un sistem de iluminat public eficient energetic, cu telegestiune integrată, să fie instalată rețea Wi-Fi publică în toate zonele amenajate, să fie montate camere de supraveghere video pentru siguranța utilizatorilo și să fie realizat un sistem de irigații automatizat pentru întreținerea spațiilor verzi
Spațiile și mobilierul urban vor fi proiecate pentru a fi utilizabile de persoane cu dizabilități. Vor fi instalate panouri informative cu coduri QR pentru acces la informații detaliate și va fi creat un site web accesibil cu informații despre proiect, inclusiv opțiuni de citire a textului și redare audio
Proiectul pune un accent deosebit pe sustenabilitate și inovație, încorporând principiile New European Bauhaus și respectând normele DNSH (Do No Significant Harm). Materialele și tehnologiile utilizate sunt alese pentru a minimiza impactul asupra mediului și a maximiza eficiența energetică.
Administrație
La mai puțin de doi ani de la inaugurarea complexului balnear „Băile Sărate”, Ocna Mureșul devine stațiune turistică de interes local
La mai puțin de doi ani de când a fost inaugurat complexul balnear „Băile Sărate” Ocna Mureș, turismul este o ramură tot mai puternică a economiei locale.
De fapt, de la aproape nimic, acum afluxul turiștilor este la cote foarte ridicate, mai cu seamă că au apărut și numeroase afaceri care oferă și cazare, ne referim aici doar la afacerile înregistrate ca atare la primărie.
În prezent, sunt 126 de locuri de cazare în Ocna Mureș, după cum ne-a informat primarul Silviu Vințeler. Astfel, se îndeplinește una dintre condițiile importante pentru ca orașul să obțină statutul de stațiune turistică.
Deocamdată, doar de stațiune turistică de interes local, pentru că pentru statutul de stațiune turistică de interes național este nevoie de peste 500 de locuri de cazare.
Dar, la cum merg lucrurile, la cât de mare este interesul, acest prag va fi trecut într-un timp rezonabil. Primrul Vințeler se așteaptă să primească „atestatul” prin luna martie.
- Din Județacum 3 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 2 luni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 11 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 3 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 3 luni
MESAJE DE 1 MAI 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 3 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 3 luni
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2025 | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 8 luni
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro