Rămâi conectat

Administrație

Primăria Ocna Mureş dă în judecată SN Salrom!

Publicat

în

Ocna MuresSoarta a 64 de imobile aflate în zona de risc A, în apropierea câmpului de sonde, nelinişteşte administraţia locală a oraşului

Primăria şi Consiliul Local al oraşului Ocna Mureş intenţionează să dea în judecată Compania Naţională a Sării S.A. Salrom Bucureşti, pentru a o obliga să respecte legile României privitoare la refacerea zonelor afectate de activităţile de exploatare a minereurilor. Potrivit primarului Silviu Vinţeler, la această oră se fac toate diligenţele pentru acţionarea companiei sării în judecată deoarece aceasta nu a catadicsit să acţioneze pentru refacerea zonelor afectate şi nici măcar pentru a răspunde adreselor repetate pe care administraţia publică locală le-a adresat în vederea lămuririi unor aspecte referitoare la câmpul de sonde din Ocna Mureş. „Intenţionăm să acţionăm în instanţă Compania Naţională a Sării, în primul rând pentru dezastrul produs la Ocna Mueş, dar şi pentru indolenţa şi nepăsarea manifestate faţă de populaţia acestui oraş”, ne-a declarat primarul Silviu Vinţeler.
Potrivit primarului Vinţeler, supărarea mare este dată de faptul că deşi administraţia locală a încercat să stabilească un dialog, o colaborare, cu intenţia de punere de acord a planurilor companiei sării cu cele ale primăriei pentru reabilitarea zonei limitrofe câmpului de sonde, pentru evitarea pe viitor a apariţiei unor noi dezastre de genul celui ce a avut loc în decembrie 2010, când magazinul Plus a fost înghiţit de apele sărate, compania nici măcar nu s-a obosit să răspundă la solicitările făcute. „Am făcut mai multe adrese prin care le solicitam să se alăture administraţiei locale pentru a încerca să refacem zona şi chiar să o revigorăm din punct de vedere economic, dar domnii de la Salrom nu prea au fost interesaţi. La cererile noastre repetate ne-au răspuns, într-un târziu, cu o adresă prin care afirmau că vor face şi vor drege, însă nimic concret”, ne-a informat primarul Silviu Vinţeler.
În adresa menţionată de primarul oraşului Ocna Mureş, Salrom afirma că după surparea din iarna anului 2010, aceasta a demarat „un program de monitorizare a câmpului de sonde şi a zonei de prăbuşire” şi cam atât, nimic despre măsurile de remediere sau relansare economică. În adresa celor de la Salrom se aminteşte doar despre unele „măsuri specifice de conservare” în vederea execuţiei lucrărilor cuprinse în „Planul de încetare a activităţii câmpului de sonde inactiv”. Vinţeler spune că aşa cum reiese din unicul răspuns pe care l-a primit de la Salrom, societatea naţională a sării nu are constituit acel fond, obligatoriu prin Legea minelor. „Cum să credem altfel dacă ei singuri afirmă în răspunsul pe care l-au formulat că societatea lor are în vedere realizarea în anul curent a unui studiu pentru valorificarea superioară a zăcământului de sare, ca mijloc de constituire a fondurilor necesare executării lucrărilor pentru care societatea lor este responsabilă în conformitate cu prevederile legii minelor?”, se întreabă edilul oraşului Ocna Mureş.  Firesc, intenţia Salrom de a înceta activitatea câmpului de sonde nu convine administraţiei locale şi niciunui locuitor al oraşului şi al localităţilor limitrofe. Administraţia publică afirmă că soarta a 64 de imobile aflate în zona de risc A în apropierea câmpului de sonde şi a surpării produse în anul 2010 reprezintă una dintre problemele majore de risc şi doreşte ca împreună cu Salrom să găsească rapid soluţii. În plus de aceasta, administraţia nu prea înghite acel „Plan de încetare a activităţii câmpului de sonde inactiv” şi doreşte reînceperea activităţii de exploatare a zăcământului, fapt ce ar duce la revigorarea economică a oraşului şi crearea de noi locuri de muncă, lucru mai mult decât stringent în situaţia în care se află populaţia oraşului. „Este şi normal să nu ne convină acel plan de închidere a activităţii în câmpul de sonde. În primul rând cred că pentru conservarea şi întreţinerea sondelor şi utilajelor aferente câmpului se cheltuie mai mulţi bani decât s-ar consuma pentru repornirea lor şi exploatarea zăcământului. Potrivit studiilor de specialitate, la Ocna Mureş sarea din zăcământ are o puritate de 96%, fapt care o situează în fruntea clasamentului tuturor zăcămintelor de acest fel. Tocmai de aceea, există oameni interesaţi de exploatarea acestui zăcământ”, afirmă primarul oraşului Ocna Mureş. Acesta ne-a mai informat, referindu-se la posibilii investitori, că aceştia şi-au depus dosarele de peste un an la Salrom, însă nu au primit niciun răspuns. „De peste un an stau hârtiile acolo, la ei. Sistemul birocratic şi nepăsarea s-au pus în calea unui răspuns. Până acum aceşti investitori nu au primit nimic, niciun răspuns, fapt pentru care concluzionăm că acolo sus cineva nu iubeşte oraşul Ocna Mureş şi-l vrea falimentar”, a mai declarat primarul Vinţeler.
Având în vedere lentoarea cu care Salrom răspunde iniţiativelor administraţiei, a modului în care funcţionarii regiei sării se mişcă şi a problemelor cu care se confruntă locuitorii şi administraţia locală, la cererea primarului şi a membrilor Consiliului local al oraşului Ocna Mureş, juriştii din primărie lucrează pentru întocmirea actelor necesare acţionării în instanţă şi obligării, pe această cale, a regiei să-şi ducă la îndeplinire obligaţiile stabilite de lege. „Nu avem o dată exactă la care vom apela la instanţă, dar vă pot spune sigur că intenţia noastră este clară şi bine definită. Dacă ei nu-şi exercită, de bunăvoie, atribuţiunile pe care le au, o să-i obligăm prin instanţă să le exercite”, a mai declarat primarul Silviu Vinţeler.

Dorel LAZĂR


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Spitalul din Ocna Mureș va redeschide secțiile de Interne și Pediatrie, în regim de permanență

Publicat

în

Într-un demers de colaborare interinstituțională și de consolidare a serviciilor medicale din județ, o delegație oficială de la Spitalul Județean Alba (manager, director medical și personal administrativ) a efectuat o vizită în localitatea Ocna Mureș.

Scopul principal al întâlnirii a fost discutarea și sprijinirea procesului de redeschidere a două secții medicale importante în cadrul unității spitalicești existente în localitate (pediatrie și interne), din regim de zi în regim de permanență.

Potrivit primarului Silviu Vințeler, discuțiile au vizat aspecte tehnice, logistice și organizatorice legate de redeschiderea celor două secții în regim de permanență, precum și posibile parteneriate pe termen lung între cele două instituții.

„În cadrul vizitei, s-au analizat condițiile existente, necesarul de echipamente și personal, precum și calendarul estimativ pentru finalizarea procedurilor. Întreaga delegație de la Spitalul Județean Alba a rămas plăcut impresionată de condițiile de cazare și de serviciile socio-medicale pe care Unitatea Medico-Sociala Ocna Mureș le oferă pacienților internați la noi”, ne-a relatat edilul orașului Ocna Mureș.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Zone verzi și dotări moderne, în opt zone din Ocna Mureș

Publicat

în

Primăria Ocna Mureș urmează să implementeze proiectul „Ocna Mureș – Verde. Revitalizarea și creșterea calității și atractivității spațiilor publice situate în principalele cartiere ale orașului – Str. Aleea Independenței, Brazilor, Mălinului”, o inițiativă ambițioasă de regenerare urbană, care vizează îmbunătățirea calității vieții în principalele cartiere ale orașului Ocna Mureș.

Proiectul se concentrează pe revitalizarea a opt zone distincte din oraș, cu accent pe crearea de spații publice atractive, funcționale și accesibile pentru toți locuitorii.

Obiectivele principale ale proiectului includ îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din cartierele vizate, crearea de spații publice multifuncționale și estetice, promovarea incluziunii sociale și a accesibilității pentru persoanele cu dizabilități, creșterea suprafeței de spații verzi și îmbunătățirea mediului urban și implementarea de soluții inovatoare și sustenabile în amenajarea urbană.

Principalele intervenții propuse în cadrul proiectului includ în ceea ce privește amenajarea peisagistică plantarea a 95 de arbori noi din specii precum Acer rubrum „October Glory” și Tilia cordata „Lima”, menajarea a 852,82 de metri pătrați cu arbuști și a 648,78 de metri pătrați cu plante perene, crearea de garduri vii din Ligustrum vulgare pentru delimitare vizuală
și semănarea de gazon rezistent la secetă și temperaturi ridicate

În ceea ce privește infrastructura și mobilierul urban se dorește realizarea de alei pietonale din piatră/covor de piatră, cu liant, pentru accesibilitatea persoanelor cu dizabilități, nstalarea de mobilier urban modern și funcțional (bănci, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete), amplasarea de echipamente de joacă adaptate pentru copii cu și fără dizabilități și crearea de zone de socializare sub formă de foișoare/copertine cu vegetație agățătoare

Dotări specifice pe zone:

– ZONA 1 (strada Brazilor, 1.327 de metri pătrați: Ansamblu de joacă pentru copii, panouri pentru expoziții ale elevilor;

– ZONA 2 (strada Brazilor, 1.599 de metri pătrați): Spații de socializare sub formă de foișoare/copertine;

– ZONA 3 (strada Brazilor, 514 metri pătrați): Zonă cu 2 bănci și o masă accesibilă persoanelor cu dizabilități;

– ZONA 4 (strada Brazilor, 1.039 de metri pătrați): Ansambluri de joacă pentru copii, inclusiv echipamente pentru copii cu dizabilități;

– ZONA 5 (strada Brazilor, 1.170 de metri pătrați) : Echipamente de joacă și mobilier urban adaptat pentru persoane cu dizabilități;

– ZONA 6 (strada Mălinului, 1.106 metri pătrați): Împrejmuire perimetrală pentru siguranță, echipamente de joacă inclusiv pentru copii cu dizabilități;

– ZONA 7 (strada Mălinului, 1.335 de metri pătrați): Aparate de exerciții fizice, ansambluri de joacă adaptate;

– ZONA 8 (Aleea Independenței, 500 de metri pătrați): Punct de atracție la intrarea în cartier cu mobilier urban și amenajare peisagistică.

Urmează să fie implementat un sistem de iluminat public eficient energetic, cu telegestiune integrată, să fie instalată rețea Wi-Fi publică în toate zonele amenajate, să fie montate camere de supraveghere video pentru siguranța utilizatorilo și să fie realizat un sistem de irigații automatizat pentru întreținerea spațiilor verzi

Spațiile și mobilierul urban vor fi proiecate pentru a fi utilizabile de persoane cu dizabilități. Vor fi instalate panouri informative cu coduri QR pentru acces la informații detaliate și va fi creat un site web accesibil cu informații despre proiect, inclusiv opțiuni de citire a textului și redare audio

Proiectul pune un accent deosebit pe sustenabilitate și inovație, încorporând principiile New European Bauhaus și respectând normele DNSH (Do No Significant Harm). Materialele și tehnologiile utilizate sunt alese pentru a minimiza impactul asupra mediului și a maximiza eficiența energetică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

La mai puțin de doi ani de la inaugurarea complexului balnear „Băile Sărate”, Ocna Mureșul devine stațiune turistică de interes local

Publicat

în

La mai puțin de doi ani de când a fost inaugurat complexul balnear „Băile Sărate” Ocna Mureș, turismul este o ramură tot mai puternică a economiei locale.

De fapt, de la aproape nimic, acum afluxul turiștilor este la cote foarte ridicate, mai cu seamă că au apărut și numeroase afaceri care oferă și cazare, ne referim aici doar la afacerile înregistrate ca atare la primărie.

În prezent, sunt 126 de locuri de cazare în Ocna Mureș, după cum ne-a informat primarul Silviu Vințeler. Astfel, se îndeplinește una dintre condițiile importante pentru ca orașul să obțină statutul de stațiune turistică.

Deocamdată, doar de stațiune turistică de interes local, pentru că pentru statutul de stațiune turistică de interes național este nevoie de peste 500 de locuri de cazare.

Dar, la cum merg lucrurile, la cât de mare este interesul, acest prag va fi trecut într-un timp rezonabil. Primrul Vințeler se așteaptă să primească „atestatul” prin luna martie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures