Rămâi conectat

Administrație

Primăria Ocna Mureş dă în judecată SN Salrom!

Publicat

în

Ocna MuresSoarta a 64 de imobile aflate în zona de risc A, în apropierea câmpului de sonde, nelinişteşte administraţia locală a oraşului

Primăria şi Consiliul Local al oraşului Ocna Mureş intenţionează să dea în judecată Compania Naţională a Sării S.A. Salrom Bucureşti, pentru a o obliga să respecte legile României privitoare la refacerea zonelor afectate de activităţile de exploatare a minereurilor. Potrivit primarului Silviu Vinţeler, la această oră se fac toate diligenţele pentru acţionarea companiei sării în judecată deoarece aceasta nu a catadicsit să acţioneze pentru refacerea zonelor afectate şi nici măcar pentru a răspunde adreselor repetate pe care administraţia publică locală le-a adresat în vederea lămuririi unor aspecte referitoare la câmpul de sonde din Ocna Mureş. „Intenţionăm să acţionăm în instanţă Compania Naţională a Sării, în primul rând pentru dezastrul produs la Ocna Mueş, dar şi pentru indolenţa şi nepăsarea manifestate faţă de populaţia acestui oraş”, ne-a declarat primarul Silviu Vinţeler.
Potrivit primarului Vinţeler, supărarea mare este dată de faptul că deşi administraţia locală a încercat să stabilească un dialog, o colaborare, cu intenţia de punere de acord a planurilor companiei sării cu cele ale primăriei pentru reabilitarea zonei limitrofe câmpului de sonde, pentru evitarea pe viitor a apariţiei unor noi dezastre de genul celui ce a avut loc în decembrie 2010, când magazinul Plus a fost înghiţit de apele sărate, compania nici măcar nu s-a obosit să răspundă la solicitările făcute. „Am făcut mai multe adrese prin care le solicitam să se alăture administraţiei locale pentru a încerca să refacem zona şi chiar să o revigorăm din punct de vedere economic, dar domnii de la Salrom nu prea au fost interesaţi. La cererile noastre repetate ne-au răspuns, într-un târziu, cu o adresă prin care afirmau că vor face şi vor drege, însă nimic concret”, ne-a informat primarul Silviu Vinţeler.
În adresa menţionată de primarul oraşului Ocna Mureş, Salrom afirma că după surparea din iarna anului 2010, aceasta a demarat „un program de monitorizare a câmpului de sonde şi a zonei de prăbuşire” şi cam atât, nimic despre măsurile de remediere sau relansare economică. În adresa celor de la Salrom se aminteşte doar despre unele „măsuri specifice de conservare” în vederea execuţiei lucrărilor cuprinse în „Planul de încetare a activităţii câmpului de sonde inactiv”. Vinţeler spune că aşa cum reiese din unicul răspuns pe care l-a primit de la Salrom, societatea naţională a sării nu are constituit acel fond, obligatoriu prin Legea minelor. „Cum să credem altfel dacă ei singuri afirmă în răspunsul pe care l-au formulat că societatea lor are în vedere realizarea în anul curent a unui studiu pentru valorificarea superioară a zăcământului de sare, ca mijloc de constituire a fondurilor necesare executării lucrărilor pentru care societatea lor este responsabilă în conformitate cu prevederile legii minelor?”, se întreabă edilul oraşului Ocna Mureş.  Firesc, intenţia Salrom de a înceta activitatea câmpului de sonde nu convine administraţiei locale şi niciunui locuitor al oraşului şi al localităţilor limitrofe. Administraţia publică afirmă că soarta a 64 de imobile aflate în zona de risc A în apropierea câmpului de sonde şi a surpării produse în anul 2010 reprezintă una dintre problemele majore de risc şi doreşte ca împreună cu Salrom să găsească rapid soluţii. În plus de aceasta, administraţia nu prea înghite acel „Plan de încetare a activităţii câmpului de sonde inactiv” şi doreşte reînceperea activităţii de exploatare a zăcământului, fapt ce ar duce la revigorarea economică a oraşului şi crearea de noi locuri de muncă, lucru mai mult decât stringent în situaţia în care se află populaţia oraşului. „Este şi normal să nu ne convină acel plan de închidere a activităţii în câmpul de sonde. În primul rând cred că pentru conservarea şi întreţinerea sondelor şi utilajelor aferente câmpului se cheltuie mai mulţi bani decât s-ar consuma pentru repornirea lor şi exploatarea zăcământului. Potrivit studiilor de specialitate, la Ocna Mureş sarea din zăcământ are o puritate de 96%, fapt care o situează în fruntea clasamentului tuturor zăcămintelor de acest fel. Tocmai de aceea, există oameni interesaţi de exploatarea acestui zăcământ”, afirmă primarul oraşului Ocna Mureş. Acesta ne-a mai informat, referindu-se la posibilii investitori, că aceştia şi-au depus dosarele de peste un an la Salrom, însă nu au primit niciun răspuns. „De peste un an stau hârtiile acolo, la ei. Sistemul birocratic şi nepăsarea s-au pus în calea unui răspuns. Până acum aceşti investitori nu au primit nimic, niciun răspuns, fapt pentru care concluzionăm că acolo sus cineva nu iubeşte oraşul Ocna Mureş şi-l vrea falimentar”, a mai declarat primarul Vinţeler.
Având în vedere lentoarea cu care Salrom răspunde iniţiativelor administraţiei, a modului în care funcţionarii regiei sării se mişcă şi a problemelor cu care se confruntă locuitorii şi administraţia locală, la cererea primarului şi a membrilor Consiliului local al oraşului Ocna Mureş, juriştii din primărie lucrează pentru întocmirea actelor necesare acţionării în instanţă şi obligării, pe această cale, a regiei să-şi ducă la îndeplinire obligaţiile stabilite de lege. „Nu avem o dată exactă la care vom apela la instanţă, dar vă pot spune sigur că intenţia noastră este clară şi bine definită. Dacă ei nu-şi exercită, de bunăvoie, atribuţiunile pe care le au, o să-i obligăm prin instanţă să le exercite”, a mai declarat primarul Silviu Vinţeler.

Dorel LAZĂR


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Conform ultimelor estimări, Băile Sărate Ocna Mureș vor fi pe profit și în anul 2024

Publicat

în

După ce, în 2023, în cele 7 luni şi jumătate de funcţionare, societatea „Baza de tratament și agrement Băile Sărate Ocna Mureș” SA a înregistrat un profit brut de 4.049.000 de lei, în acest an se estimează că se va ajunge la 4.564.000 de lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2024 aprobat de către consilierii judeţeni.

Programul de investiții pentru anul 2024 prevede realizarea unor investiții în valoare de 540.000 de lei.
Societatea funcţionează ca persoană juridică cu capital deţinut de Judeţul Alba împreună cu UAT Orașul Ocna Mureș, în procent de 50% fiecare, şi are ca obiect de activitate principal administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract.

Potrivit prevederilor legale, societatea a prezentat spre aprobare Consiliului Judeţean Alba bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2024.

Veniturile totale prognozate sunt în sumă de 18.094.000 de lei (anul trecut au fost de 11.360.000 de lei), iar cheltuielile totale prognozate sunt în valoare de 13.530.000 de lei (în 2023, de 7.311.000 lei). Profitul brut estimat este mai mare cu 515.000 de lei faţă de cel realizat în perioada 13 mai – 31 decembrie 2023.

Potrivit notei justificative prezentate de către societate, pentru fundamentarea Bugetului de venituri și cheltuieli s-a avut în vedere activitatea realizată în anul 2023 (respectiv de la data de 13.05.2023), veniturile societății fiind din serviciile de agrement, iar cheltuielile au fost dimensionate în așa fel încât să asigure realizarea veniturilor propuse.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

A fost semnat contractul de achiziție a celor 3 autobuze electrice, finanțate integral prin PNRR

Publicat

în

Marți, 5 martie, primăria Ocna Mureș alături de comuna Unirea au achiziționat 3 autobuze electrice, trei stații de încărcare lente și a unei stații de încărcare rapidă. Proiectul este finanțat prin PNRR.

„Proiectul este făcut prin PNRR, valoarea acestuia fiind de 6,238,361,00 de lei, fără TV. Serviciul Public de Transport din Ocna Mureș, mai exact primăria Noșlac, primăria Fărău, primăria Hopârta și comuna Unirea, care este deja în parteneriat cu noi, oamenii din aceste locuri vin și își fac cumpărăturile la noi sau lucrează aici, de aceea este bine să avem un transport public integrat cu toate comunele din jur. Noi deja avem un serviciu public, pe care îl efectuăm cu 3 microbuze, însă acestea sunt mai vechi și costurile sunt ridicate pentru întreținerea lor, de aceea am optat să facem un transport public cu autobuze electrice. Avem Halta Unirea, Gara Războieni, astfel avem tot mai mulți clienți de când avem băile. Prin aceste autobuze legăm și Razboieniul și Halta Unirea de Băile Sărate și centrul orașului”, a declarat primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

Autobuzele electrice vor avea o lungime de 10,57 m, nearticulate, cu o capacitate de 50 de locuri din care 26 pe scaune plus scaun șofer. Autonomia unui astfel de autobuz electric va fi de 340km. Garanția oferită de producător este 9 ani sau 900.000km, iar pentru bateriile electrice garanția va fi de 8 ani.

Proiectul de achiziție total este de aproximativ 6.238.361 de lei, la care se adaugă T.V.A în valoare de 1.185.288 de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Economistul Corneliu Engi, numit director general interimar la Baza de tratament și agrement Baile Sărate Ocna Mureș

Publicat

în

Fostul director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Alba, Corneliu Engi este începând din această lună, director general interimar la Baza de tratament și agrement Baile Sărate Ocna Mureș.

Baza a fost deschisă în luna mai 2023, iar până în prezent au beneficiat de avantajele aceteia peste 250 de mii de persoane.

De formațiune economist, Corneliu Engi va avea o misiune tot mai importantă în contextul în care baza va evolua, urmare a vizitelor tot mai multe din partea celor care vor să beneficieze de efectele apei sărate.
Primarul din Ocna Mureș, Silviu Vințeler afirmă că realizarea acestei locațiii este un proiect de succes, care generează dezvoltare.

„Deja sunt mai multe firme care au cumpărat terenuri și vor să dezvolte tot felul de spații de cazare, chiar și mici spa-uri. Suntem într-o continuă dinamică și feedback-ul este foarte bun. Sunt foarte multe apartamente care se închiriază, sunt complexuri de apartamente care deja funcționează la capacitate”, a spus edilul.

El a precizat că administrația locală și Consiliul Județean Alba vor ca Băile Sărate să aibă propriul hotel, propriile spații de cazare, astfel încât în viitor pensionarii să poată beneficia de bilete de tratament gratuite.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures