ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Administrație » Primăria Ocna Mureş dă în judecată SN Salrom!

Primăria Ocna Mureş dă în judecată SN Salrom!

Publicat în 28.08.2013 la ora 14:30

Ocna MuresSoarta a 64 de imobile aflate în zona de risc A, în apropierea câmpului de sonde, nelinişteşte administraţia locală a oraşului

Primăria şi Consiliul Local al oraşului Ocna Mureş intenţionează să dea în judecată Compania Naţională a Sării S.A. Salrom Bucureşti, pentru a o obliga să respecte legile României privitoare la refacerea zonelor afectate de activităţile de exploatare a minereurilor. Potrivit primarului Silviu Vinţeler, la această oră se fac toate diligenţele pentru acţionarea companiei sării în judecată deoarece aceasta nu a catadicsit să acţioneze pentru refacerea zonelor afectate şi nici măcar pentru a răspunde adreselor repetate pe care administraţia publică locală le-a adresat în vederea lămuririi unor aspecte referitoare la câmpul de sonde din Ocna Mureş. „Intenţionăm să acţionăm în instanţă Compania Naţională a Sării, în primul rând pentru dezastrul produs la Ocna Mueş, dar şi pentru indolenţa şi nepăsarea manifestate faţă de populaţia acestui oraş”, ne-a declarat primarul Silviu Vinţeler.
Potrivit primarului Vinţeler, supărarea mare este dată de faptul că deşi administraţia locală a încercat să stabilească un dialog, o colaborare, cu intenţia de punere de acord a planurilor companiei sării cu cele ale primăriei pentru reabilitarea zonei limitrofe câmpului de sonde, pentru evitarea pe viitor a apariţiei unor noi dezastre de genul celui ce a avut loc în decembrie 2010, când magazinul Plus a fost înghiţit de apele sărate, compania nici măcar nu s-a obosit să răspundă la solicitările făcute. „Am făcut mai multe adrese prin care le solicitam să se alăture administraţiei locale pentru a încerca să refacem zona şi chiar să o revigorăm din punct de vedere economic, dar domnii de la Salrom nu prea au fost interesaţi. La cererile noastre repetate ne-au răspuns, într-un târziu, cu o adresă prin care afirmau că vor face şi vor drege, însă nimic concret”, ne-a informat primarul Silviu Vinţeler.
În adresa menţionată de primarul oraşului Ocna Mureş, Salrom afirma că după surparea din iarna anului 2010, aceasta a demarat „un program de monitorizare a câmpului de sonde şi a zonei de prăbuşire” şi cam atât, nimic despre măsurile de remediere sau relansare economică. În adresa celor de la Salrom se aminteşte doar despre unele „măsuri specifice de conservare” în vederea execuţiei lucrărilor cuprinse în „Planul de încetare a activităţii câmpului de sonde inactiv”. Vinţeler spune că aşa cum reiese din unicul răspuns pe care l-a primit de la Salrom, societatea naţională a sării nu are constituit acel fond, obligatoriu prin Legea minelor. „Cum să credem altfel dacă ei singuri afirmă în răspunsul pe care l-au formulat că societatea lor are în vedere realizarea în anul curent a unui studiu pentru valorificarea superioară a zăcământului de sare, ca mijloc de constituire a fondurilor necesare executării lucrărilor pentru care societatea lor este responsabilă în conformitate cu prevederile legii minelor?”, se întreabă edilul oraşului Ocna Mureş.  Firesc, intenţia Salrom de a înceta activitatea câmpului de sonde nu convine administraţiei locale şi niciunui locuitor al oraşului şi al localităţilor limitrofe. Administraţia publică afirmă că soarta a 64 de imobile aflate în zona de risc A în apropierea câmpului de sonde şi a surpării produse în anul 2010 reprezintă una dintre problemele majore de risc şi doreşte ca împreună cu Salrom să găsească rapid soluţii. În plus de aceasta, administraţia nu prea înghite acel „Plan de încetare a activităţii câmpului de sonde inactiv” şi doreşte reînceperea activităţii de exploatare a zăcământului, fapt ce ar duce la revigorarea economică a oraşului şi crearea de noi locuri de muncă, lucru mai mult decât stringent în situaţia în care se află populaţia oraşului. „Este şi normal să nu ne convină acel plan de închidere a activităţii în câmpul de sonde. În primul rând cred că pentru conservarea şi întreţinerea sondelor şi utilajelor aferente câmpului se cheltuie mai mulţi bani decât s-ar consuma pentru repornirea lor şi exploatarea zăcământului. Potrivit studiilor de specialitate, la Ocna Mureş sarea din zăcământ are o puritate de 96%, fapt care o situează în fruntea clasamentului tuturor zăcămintelor de acest fel. Tocmai de aceea, există oameni interesaţi de exploatarea acestui zăcământ”, afirmă primarul oraşului Ocna Mureş. Acesta ne-a mai informat, referindu-se la posibilii investitori, că aceştia şi-au depus dosarele de peste un an la Salrom, însă nu au primit niciun răspuns. „De peste un an stau hârtiile acolo, la ei. Sistemul birocratic şi nepăsarea s-au pus în calea unui răspuns. Până acum aceşti investitori nu au primit nimic, niciun răspuns, fapt pentru care concluzionăm că acolo sus cineva nu iubeşte oraşul Ocna Mureş şi-l vrea falimentar”, a mai declarat primarul Vinţeler.
Având în vedere lentoarea cu care Salrom răspunde iniţiativelor administraţiei, a modului în care funcţionarii regiei sării se mişcă şi a problemelor cu care se confruntă locuitorii şi administraţia locală, la cererea primarului şi a membrilor Consiliului local al oraşului Ocna Mureş, juriştii din primărie lucrează pentru întocmirea actelor necesare acţionării în instanţă şi obligării, pe această cale, a regiei să-şi ducă la îndeplinire obligaţiile stabilite de lege. „Nu avem o dată exactă la care vom apela la instanţă, dar vă pot spune sigur că intenţia noastră este clară şi bine definită. Dacă ei nu-şi exercită, de bunăvoie, atribuţiunile pe care le au, o să-i obligăm prin instanţă să le exercite”, a mai declarat primarul Silviu Vinţeler.

Dorel LAZĂR

Acest articol a fost citit de 510 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.