Rămâi conectat

Administrație

Ocna Mureş îşi va „ascunde” gunoiul în containere subterane

Publicat

în

gunoiPremieră în judeţul Alba în ceea ce priveşte managementul deşeurilor. Sătulă de mizeria şi mirosul degajat de gunoaiele împrăştiate în jurul zonei de colectare a deşeurilor menajere din cartierele de locuinţe colective, Primăria oraşului Ocna Mureş vrea să se doteze cu un sistem revoluţionar subteran de colectare selectivă.

Prin punerea în practică a acestui proiect se pare că Ocna Mureş va fi prima localitate unde gunoiul va fi depozitat selectiv în pubele îngropate, acest sistem de colectare a deşeurilor fiind folosit de mulţi ani în Germania, Danemarca şi alte ţări vestice care se respectă. Noile pubele au un design mai special, însă sub platforma de la suprafaţă există containere în care încap până la câteva sute de kilograme de gunoi. Sistemul funcţionează ca un lift, iar în acest sens maşina firmei de salubrizare este dotată cu o pompă hidraulică, care prin intermediul unui furtun se conectează la platforma pe care stau tomberoanele de gunoi, şi imediat, prin presiune, acestea sunt ridicate. „Ne-am săturat de mizeria şi mirosurile din jurul locurilor de colectare a deşeurilor menajere. Operatorul de salubritate nu prea se străduieşte să combată acest lucru, să facă curăţenie la timp pentru a împiedica răspândirea mirosurilor şi aspectul neplăcut. Avem de gând ca deocamdată să montăm trei astfel de sisteme. Fiecare sistem este format din patru pubele: două pentru gunoiul menajer şi două pentru deşeuri reciclabile”, ne-a declarat Silviu Vinţeler, primarul oraşului Ocna Mureş. Platformele cu containere subterane se vor folosi pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor solide, de provenienţă casnică, colectate de la populaţie, cu excepţia deşeurilor toxice şi a molozului. Sistemul, mult mai scump decât clasicele pubele şi la prima vedere containerele respective par nişte coşuri de gunoi obişnuite, e adevărat cu un design mai special, reprezentanţii primăriei afirmând că sistemul îi va stimula şi pe cetăţeni să nu mai arunce deşeurile amestecate. „Dorim să facem cumva să-i învăţăm pe ocnamureşeni să separe deşeurile în casă, adică dacă avem sticle să le punem într-o plasă, dacă avem plastic într-o altă plasă şi cele menajere în alta”, a afirmat primarul Vinţeler.

Dorel LAZĂR


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Conform ultimelor estimări, Băile Sărate Ocna Mureș vor fi pe profit și în anul 2024

Publicat

în

După ce, în 2023, în cele 7 luni şi jumătate de funcţionare, societatea „Baza de tratament și agrement Băile Sărate Ocna Mureș” SA a înregistrat un profit brut de 4.049.000 de lei, în acest an se estimează că se va ajunge la 4.564.000 de lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2024 aprobat de către consilierii judeţeni.

Programul de investiții pentru anul 2024 prevede realizarea unor investiții în valoare de 540.000 de lei.
Societatea funcţionează ca persoană juridică cu capital deţinut de Judeţul Alba împreună cu UAT Orașul Ocna Mureș, în procent de 50% fiecare, şi are ca obiect de activitate principal administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract.

Potrivit prevederilor legale, societatea a prezentat spre aprobare Consiliului Judeţean Alba bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2024.

Veniturile totale prognozate sunt în sumă de 18.094.000 de lei (anul trecut au fost de 11.360.000 de lei), iar cheltuielile totale prognozate sunt în valoare de 13.530.000 de lei (în 2023, de 7.311.000 lei). Profitul brut estimat este mai mare cu 515.000 de lei faţă de cel realizat în perioada 13 mai – 31 decembrie 2023.

Potrivit notei justificative prezentate de către societate, pentru fundamentarea Bugetului de venituri și cheltuieli s-a avut în vedere activitatea realizată în anul 2023 (respectiv de la data de 13.05.2023), veniturile societății fiind din serviciile de agrement, iar cheltuielile au fost dimensionate în așa fel încât să asigure realizarea veniturilor propuse.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

A fost semnat contractul de achiziție a celor 3 autobuze electrice, finanțate integral prin PNRR

Publicat

în

Marți, 5 martie, primăria Ocna Mureș alături de comuna Unirea au achiziționat 3 autobuze electrice, trei stații de încărcare lente și a unei stații de încărcare rapidă. Proiectul este finanțat prin PNRR.

„Proiectul este făcut prin PNRR, valoarea acestuia fiind de 6,238,361,00 de lei, fără TV. Serviciul Public de Transport din Ocna Mureș, mai exact primăria Noșlac, primăria Fărău, primăria Hopârta și comuna Unirea, care este deja în parteneriat cu noi, oamenii din aceste locuri vin și își fac cumpărăturile la noi sau lucrează aici, de aceea este bine să avem un transport public integrat cu toate comunele din jur. Noi deja avem un serviciu public, pe care îl efectuăm cu 3 microbuze, însă acestea sunt mai vechi și costurile sunt ridicate pentru întreținerea lor, de aceea am optat să facem un transport public cu autobuze electrice. Avem Halta Unirea, Gara Războieni, astfel avem tot mai mulți clienți de când avem băile. Prin aceste autobuze legăm și Razboieniul și Halta Unirea de Băile Sărate și centrul orașului”, a declarat primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

Autobuzele electrice vor avea o lungime de 10,57 m, nearticulate, cu o capacitate de 50 de locuri din care 26 pe scaune plus scaun șofer. Autonomia unui astfel de autobuz electric va fi de 340km. Garanția oferită de producător este 9 ani sau 900.000km, iar pentru bateriile electrice garanția va fi de 8 ani.

Proiectul de achiziție total este de aproximativ 6.238.361 de lei, la care se adaugă T.V.A în valoare de 1.185.288 de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Economistul Corneliu Engi, numit director general interimar la Baza de tratament și agrement Baile Sărate Ocna Mureș

Publicat

în

Fostul director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Alba, Corneliu Engi este începând din această lună, director general interimar la Baza de tratament și agrement Baile Sărate Ocna Mureș.

Baza a fost deschisă în luna mai 2023, iar până în prezent au beneficiat de avantajele aceteia peste 250 de mii de persoane.

De formațiune economist, Corneliu Engi va avea o misiune tot mai importantă în contextul în care baza va evolua, urmare a vizitelor tot mai multe din partea celor care vor să beneficieze de efectele apei sărate.
Primarul din Ocna Mureș, Silviu Vințeler afirmă că realizarea acestei locațiii este un proiect de succes, care generează dezvoltare.

„Deja sunt mai multe firme care au cumpărat terenuri și vor să dezvolte tot felul de spații de cazare, chiar și mici spa-uri. Suntem într-o continuă dinamică și feedback-ul este foarte bun. Sunt foarte multe apartamente care se închiriază, sunt complexuri de apartamente care deja funcționează la capacitate”, a spus edilul.

El a precizat că administrația locală și Consiliul Județean Alba vor ca Băile Sărate să aibă propriul hotel, propriile spații de cazare, astfel încât în viitor pensionarii să poată beneficia de bilete de tratament gratuite.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures