Rămâi conectat

Actualitate

Numai 24% din cota de făină şi 3% din cota de ulei, alocate județului Alba în cadrul programului european de ajutorare, a ajuns la românii nevoiași

Publicat

în

Planul anual de distribuire de alimente pentru persoanele cele mai defavorizate (PEAD) întâmpină probleme în judeţul Alba din cauza situaţiei create la nivel naţional prin rezilierea contractelor încheiate de APIA Bucureşti cu o firmă din Bulgaria pentru furnizarea de ulei şi făină.

“Potrivit acestui program al Uniunii Europene, judeţul Alba ar fi trebuit să primească 762,695 tone de făină albă şi 361.254 litri de ulei care să fie distribuie persoanelor defavorizate din judeţ. Din aceste cantităţi, judeţul Alba a primit până astăzi doar 186,360 de tone de făină şi 11.520 de litri de ulei, fiind înştiinţată ulterior de APIA Bucureşti că alte cantităţi de făină şi ulei nu se vor mai primi. Aceste cantităţi au fost distribuite integral către primării, astfel că 17 primării au primit făină şi doar două au primit ulei.

Vreau să se înţeleagă foarte clar că problemele apărute în acest program sunt din cauza Bucureştiului. Nici primarii din judeţ şi nici Consiliul Judeţean Alba n-au facut nici un fel de achiziţii şi nici contractări în cadrul acestui program, ci totul a fost făcut centralizat, de către APIA Bucureşti, contractele fiind încheiate în iunie şi în septembrie anul trecut, de reprezentanţii guvernului USL.

Cei de la Bucureşti sunt cei care au ales o firmă din Bulgaria, singura firmă străină din tot acest program. Apoi ei ne-au înştiinţat că firma nu şi-a respectat contractul şi că n-o să mai primi ulei sau făină.

Mai avem de primit de la Bucureşti şi circa 10% din cantitatea de orez alocată judeţului Alba. Sper ca specialiştii USL să nu ne facă surprize neplăcute în continuare cu acest program, ci să ne livreze totuşi măcar orezul conform cotei alocate judeţului Alba.” –  a declarat domnul Ion Dumitrel, Preşedintele CJ Alba.

Toate achiziţiile şi contractările în cadrul acestui program european au fost făcute de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din Bucureşti. Consiliul Judeţean Alba cooperează cu APIA Bucureşti, în baza unui acord de cooperare, pentru distribuirea acestor alimente către Primării. Practic, Consiliul Judeţean Alba primeşte cantităţile contractate de către APIA Bucureşti şi le distribuie către Primării, care la rândul lor le distribuie către persoanele beneficiare”, se arată în comunicatul remis presei de Consiliul Judeţean Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Marți, 13 mai 2025, se împlinesc doi ani de la deschiderea Băilor Sărate Ocna Mureș

Publicat

în

Marți, 13 mai 2025 se împlinesc doi ani de la deschiderea Băilor Sărate Ocna Mureș. Peste 600.000 de clienți au beneficiat până acum de serviciile oferite în cadrul modernului complex balnear.

Noul complex balnear a fost construit din fonduri publice, banii fiind alocați de Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș. Băile Sărate Ocna Mureș și-au deschis porțile în 13 mai 2023.

Povestea a început în 2015, când Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș au hotărât parteneriatul pentru investiție. În 2018 au început lucrările și la sfârșitul anului 2022 au fost finalizate.

Complexul beneficiază de cabinete medicale şi de vestiare pentru medici şi asistente. Pentru cei care vin la tratament există şi cameră cu băi galvanice, împachetări cu parafină şi cu nămol. Autoritățile locale intenționează să extindă investiția și să construiască și un aquaparc. Băile Sărate Ocna Mureș reprezintă o afacere de mare succes. O confirmă datele economice aferente anului 2024.

Societatea Baza de tratament și agrement Băile Sărate Ocna Mureș SA a înregistrat în 2024 un profit net de 5,2 milioane de lei (aproximativ un milion de euro), față de aproximativ 3 milioane de lei în 2023.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Străzile Mihail Kogălniceanu și Ecaterina Varga, din Ocna Mureș, fără apă potabilă, în urma unei avarii

Publicat

în

Furnizarea apei potabile a fost întreruptă în dimineața zilei de miercuri, 7 mai 2025 pe străzile Mihail Kogălniceanu și Ecaterina Varga, din Ocna Mureș, în urma unei avarii.

„SC APA CTTA SA – Sucursala Ocna Mureș informează consumatorii cu privire la întreruperea furnizării apei potabile în municipiul Ocna Mureș, pe străzile Mihail Kogălniceanu și Ecaterina Varga, din cauza unei avarii a rețelei de distribuție. Estimăm durata întreruperii la cca 4 ore. La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depașiri ale parametrului turbiditate, caz în care sfătuim consumatorii să utilizeze apa numai în scop menajer. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente și vă mulțumim pentru înțelegere. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la nr. de telefon: 0358 – 881 029”, au transmis reprezentanții APĂ CTTA Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Trei ani de închisoare cu suspendare, pentru un șofer care a accidentat mortal o femeie, pe o trecere de pietoni din Uioara de Sus

Publicat

în

Un bărbat din localitatea Certeze, județul Satu Mare, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare după ce a accidentat mortal o femeie de 62 de ani, care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni în localitatea Uioara de Sus, orașul Ocna Mureș.

 

Hotărârea a fost pronunțată la Judecătoria Aiud în 3 aprilie 2025 și poate fi contestată cu apel. Șoferul Dumitru Viorel M. conducea un Mercedes Benz și a declarat că nu a observat vicitma din cauza razelor soarelui. Șase părți civile ar urma să primească daune morale totale de 115.000 de euro.

„Pe fondul neatenției, nu a observat-o pe victimă, care era angajată în traversarea regulamentară a străzii pe trecerea de pietoni amenajată în dreptul imobilelor cu nr. 32-29A, astfel că nu i-a acordat prioritate de trecere, lovind-o cu partea din stânga-față a autoturismului. Urmare a impactului, victima a căzut pe carosabil, în lateral stânga față de autoturism, aceasta oprindu-se în zona trecerii de pietoni, și a suferit vătămări corporale grave care, din cauza complicațiilor post-traumatice, au condus la decesul acesteia”, se precizează în dosar.

Raportul de expertiză tehnică judiciară a arătat că accidentul s-a produs ca urmare a neacordării priorităţii de trecere de către conducătorul autoturismului, care a manifestat neatenţie în conducerea vehiculului.

„Astfel, se reţine drept cauză principală a producerii accidentului neobservarea pietonului de către conducătorul autoturismului antereferit, fără ca viteza să constituie – în opinia expertului – un factor principal în producerea accidentului. Cu referire la posibilitatea de evitare a producerii rezultatului, în cuprinsul aceluiaşi raport se consemnează faptul că inculpatul avea posibilitatea evitării accidentului prin frânarea autoturismului, în condiţiile în care acesta a avut posibilitatea observării din timp a pietonului, în condiţii de vizibilitate bună (aserţiunile inculpatului referitoare la lumina puternică a soarelui şi la obturarea vizibilităţii de către un autoturism parcat în preajma trecerii pentru pietoni fiind infirmate de expert) şi ar fi trebuit să reducă viteza şi să oprească, fără a depăşi marcajul transversal al trecerii de pietoni unde a avut loc impactul”, se mai afirmă în hotărârea instanței de judecată.

• Tăcere în fața instanței

Șoferul a invocat în apărarea sa imposibilitatea prevederii producerii rezultatului prevăzut de norma de incriminare. „Inculpatul a precizat, pe de o parte, că a fost orbit de soare, astfel încât nu a observat pietonul angajat în traversarea străzii, iar pe de altă parte, că vizibilitatea i-a fost obturată de alte autoturisme parcate pe partea dreaptă a sensului său de mers, înainte de marcajul pietonal.

Cu toate acestea, instanța reține că susținerile inculpatului sunt neîntemeiate, acestea fiind excluse prin argumentele expuse în raportul de expertiză tehnică judiciară, dar și prin mențiunile cuprinse în procesul-verbal de cercetare la fața locului.

Astfel, instanța reține că din coroborarea acestora reiese că inculpatul avea posibilitatea concretă de a evita accidentul în măsura în care ar fi manifestat un comportament diligent în zona trecerii pentru pietoni – semnalizată prin indicatoare rutiere şi marcată corespunzător – iar, subsecvent, ar fi frânat din timp autoturismul”, a precizat magistratul de la Judecătoria Aiud.

Un martor aflat în zona accidentului a spus că, în momentele imediat ulterioare producerii evenimentului rutier, șoferul le-a relatat organelor de poliţie ajunse la faţa locului – cu privire la cauzele producerii accidentului – „că a fost atent către partea stângă a drumului, cu privirea către magazinul Profi (…) şi s-a trezit brusc în faţa maşinii cu o femeie care traversa strada”.

Mai mult, acesta a mai susținut că decesul victimei ar fi survenit ca urmare a afecţiunilor preexistente de care suferea, dar şi a manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară efectuate la momentul respectiv.

„Prin concluziile celor două expertize medico-legale întocmite în cauză rezultă, fără putere de tăgadă, că între leziunile cauzate şi deces există legătură de cauzalitate directă, precum şi că leziunile ce s-au putut produce în cadrul manevrelor de resuscitare efectuate asupra victimei nu au avut rol în mecanismul tanatogenerator”, a completat judecătorul.

În fața instanței, Dumitru Viorel M. a uzat de dreptul de a nu face nicio declarație, însă, având ultimul cuvânt, a arătat, în esență, că s-a interesat de starea victimei după accident, a manifestat empatie față de familia acesteia și regretă nespus cele întâmplate, nu și-a dorit nicio secundă să se întâmple acest incident și va trăi toată viața marcat de cele întâmplate.

Poliția a transmis că atât anterior săvârșirii faptei, dar și ulterior, inculpatul a fost sancționat pentru mai multe abateri contravenționale la regimul circulației rutiere. Pe perioada suspendării de 3 ani a pedepsei, acesta va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunității timp de 60 de zile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures