Rămâi conectat

Știri din zonă

Memoria documentelor Marii Uniri: Cum a schimbat maiorul Vasile Nădejde numele localităţii Kocsard (Cucerdea) în Războieni

Publicat

în

gara razboieniEste îndeobşte cunoscut că unele dintre localităţile judeţului nostru sunt legate de numele unor eroi legendari pe care i-au dat istoriei naţionale, precum comunele Avram Iancu sau Horea.

Sunt de asemenea unele localităţi al căror nume este legat chiar de evenimentele din 1918, anul Marii Uniri de la Alba Iulia. Între acestea amintim de această dată numele localităţii Războieni – Cetate, cunoscută până în anul 1918 sub numele de Szekely Foldvar, respectiv Cucerdea Secuiască. Este cunoscut faptul că drumul către Alba Iulia al miilor de români, pentru a participa la Marea Adunare Populară, nu a prezentat în multe cazuri siguranţă, unele trenuri care veneau din nordul şi vestul Transilvaniei fiind oprite în gările Cucerdea (Războieni) şi Teiuş de către trupele maghiare. În aceste condiţii, gărzile româneşti de pe malul drept al Mureşului s-au angajat în lupte în toată regula cu gărzile maghiare pentru a lăsa drum liber trenurilor. Spre exemplu, potrivit martorilor evenimentelor, la Lunca Mureşului s-au dat lupte în toată regula, garda românească locală fiind ajutată şi de garda naţională din Ocna Mureş. Iată cum descrie profesorul Pantilimon Popovici, într-un articol intitulat „Istorie naţională şi istorie locală în apoteoticul an 1918” publicat în prestigioasa revistă „Dacoromania”, citându-l pe Petre Boţianu, participant la Marea Adunare de la Alba Iulia, un mic eveniment istoric ce s-a petrecut imediat după 1 Decembrie 1918 în fosta localitate Kocsard (Cucerdea) devenită Războieni. „În consens cu întreaga naţiune română, locuitorii satului nostru au scris cea mai frumoasă pagină de istorie locală tocmai în decembrie 1918. Însăşi actuala denumire de Războieni se leagă de cele întâmplate atunci, în data de 6 decembrie 1918, când Regimentul 15 „Războieni” al Armatei Române, sub conducerea maiorului Vasile Nădejde, a trecut Mureşul. Toată populaţia satului, în costume populare, a primit armata cu urale şi strigăte de bucurie, cu cântece şi îmbrăţişări. Aceasta era atmosfera descrisă de un martor ocular (Petre Boţianu – n.a.). Ocupând gara, care pe atunci se numea Kocsard (Cucerdea), maiorul Vasile Nădejde s-a adresat mulţimii spunând: „Această gară şi acest nod de cale ferată fiind ocupate de unităţi ale Regimentului 15 „Războieni” de la Bacău, se va numi de acum înainte Războieni!”.
Atunci un membru al gărzii naţionale din satul nostru a înlocuit tabla cu vechea denumire cu o alta pe care era scris numele de Războieni, care dăinuie până astăzi”. Câteva luni mai târziu, în 11 mai 1919, aici îşi deschidea cursurile şi prima şcoală românească, intrându-se astfel pe făgaşul unei administraţii româneşti şi a unei vieţi mai bune pentru locuitorii Războieniului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Tânăr de 23 de ani din Unirea cercetat de polițiști, după ce a agresat un trecător, pe strada Traian

Publicat

în

Luni, 4 iulie 2025, polițiștii Postului de Poliție Unirea au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către un bărbat de 31 de ani, din localitatea Unirea, cu privire la faptul că, în dimineața zilei de 14 iulie 2025, în jurul orei 08.30, în timp ce se afla pe strada Traian din localitatea Unirea, ar fi fost agresat fizic de către un tânăr de 23 de ani, din localitatea Unirea, pe fondul unor discuții purtate în contradictoriu.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 36 de ani cercetat de polițiștii din Unirea, după ce și-a amenințat soția cu moartea

Publicat

în

La data de 14 iulie 2025, polițiștii Postului de Poliție Unirea au fost sesizați de către o femeie de 41 de ani, din Municipiul Turda, județul Cluj, cu privire la faptul că, în dimineața zilei de 14 iulie 2025, în jurul orei 05.45, în timp ce se afla pe strada Uiorii din localitatea Unirea, ar fi fost amenințată cu moartea de către soțul ei, în vârstă de 36 de ani, din Municipiul Turda, provocându-i o stare de temere.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Două premii I obținute de Radu-Petru Stanciu, din Inoc, la Festivalul-concurs „Cântec din Ardealu’ nost”

Publicat

în

Radu-Petru Stanciu, din Inoc, a avut o prestație remarcabilă la ediția 2025 a Festivalului-concurs „Cântec din Ardealu’ nost”, de la Chintelnic (Bistrița-Năsăud). 

El a obținut premiul I la secțiunile cântec popular și instrumental. Bucuria tânărului din Inoc a cu atât mai mare cu cât aceste succese le-a obținut chiar de ziua lui, sâmbătă, 28 iunie 2025.

Radu-Petru Stanciu a reprezentat Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, unde o are ca profesor coordonator de canto popular pe Leontina Fărcaș, iar la instrument este instruit de Marius Ienciu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures