Știri din zonă
La Găbud, satul în care nu se întâmplă nimic, a prins contur o afacere profitabilă cu ciuperci
La Găbud – Noșlac, satul în care nu se întâmplă nimic, a prins contur o afacere profitabilă cu ciuperci
Comuna Noşlac se întinde pe o suprafață de 4835 de hectare și are în componenţă cinci sate. Recensământul din 2011 a dat aici peste 1661 locuitori. În timp, populaţia comunei Noşlac a scăzut constant, aceasta datorându-se în primul rând îmbătrânirii avansate a locuitorilor, migrației economice, exodului localnicilor spre zone care oferă locuri de muncă.
Scăderea cea mai abruptă a populației se resimte pe segmentul 0-14 ani, în timp ce segmentul de populaţie până la 59 de ani a fost puternic afectat de migraţie spre regiuni mai dezvoltate economic. Comerţul şi serviciile în turism şi alimentaţie publică sunt slab reprezentate pe teritoriul comunei: magazine alimentare, baruri. Aici nu regăsim spaţii de cazare pentru turişti, nu este organizat turismul şi agroturismul.
Societăţile comerciale au o pondere redusă în economia comunei, constând doar în exploataţii de agregate minerale-balastiere. Amplasarea comunei Noşlac într-o zonă preponderent agricolă, fără activităţi alternative, a condus, de-a lungul timpului, la dependenţa existenţei populaţiei de recoltele agricole, de capriciile naturii. Acesta este decorul în care a prins contur, în iulie 2013, o mică afacere care a progresat treptat: o ciupercărie.
Este de altfel și prima componentă a conceptului inițiat în 2013, de un grup de inițiativă, pentru valorificarea și renașterea satului românesc, în cadrul conceptului Natură – Tradiție – Natural, având ca și obiectiv valorificarea potențialului de resurse pe care le oferă mediul rural și tradițiile, în speță, satul Găbud. Aici există deja trei hale funcționale, care produc peste 12000 kg /ciuperci pe lună.
[youtube_sc url=”https://youtu.be/0jRl_XO5MaI”]
”Intenționăm să extindem capacitatea de producție cu încă o cameră. Aprecierea calității ciupercilor de către clienții noștri ne-a mobilizat și ne-a convins că trebuie să continuăm. Avem în prezent zece angajați permanenți și șase sezonieri. Personalul a fost calificat odată cu demararea procesului de producție de către tehnologii de produs, calificare pe care și noi o practicăm cu toți cei care intră în echipa noastră. Dacă am ajuns până aici și încă nu am staționat este și datorită conlucrării dintre membrii comunității și factorii locali din zonă. Localnicii din Găbud ne-au primit la început neîncrezători, nu credeau că se poate, apoi s-au obișnuit cu normalitatea. Omul de la țară are un comportament simplu și sănătos”, a explicat Lucia Walther, coordonatoarea financiar-contabilă a afacerii. Oamenii care au construit la Găbud ciupercăria s-au ocupat de renovarea școlii din localitate și de crearea unui after-school.
”Și after-school-ul are povestea lui ca și componentă a conceptului “NTN” (Natură – Tradiție – Natural). La început ne-am confruntat cu lipsa forței de muncă și ne-am dat seama că trebuie să creștem… natural dorința celor mai tineri să participe la proiect. Am demarat activități educaționale, ateliere de lucru pentru deprinderi meșteșugărești, organizarea de șezători de către copii”, explică Lucia Walther.
Cine sunt oamenii care au avut inițiativa acestei afaceri în Găbud și contribuie în continuare la bunul mers al acesteia? ”Suntem un grup relativ restrâns acum, dar el este în continuă creștere: prima idee a pornit de la părinții de la Metocul Mănăstirii Oașa de la Găbud care au acordat o atenție mai mare lucrului cu tinerii, apoi de la tinerii care s-au mutat în satul Găbud și și-au întemeiat familii iar acum au copii micuți. Nu în ultimul rând, afacerea se derulează și cu sprijinul membrilor comunității din Găbud, care vin și susțin activitățile de la școală. Financiar și conceptual activitatea este coordonată de doamna Monica Bucur”, completează Lucia Walther.

Știri din zonă
Tânăr de 23 de ani din Unirea cercetat de polițiști, după ce a agresat un trecător, pe strada Traian
Luni, 4 iulie 2025, polițiștii Postului de Poliție Unirea au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către un bărbat de 31 de ani, din localitatea Unirea, cu privire la faptul că, în dimineața zilei de 14 iulie 2025, în jurul orei 08.30, în timp ce se afla pe strada Traian din localitatea Unirea, ar fi fost agresat fizic de către un tânăr de 23 de ani, din localitatea Unirea, pe fondul unor discuții purtate în contradictoriu.
În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.
Știri din zonă
Bărbat de 36 de ani cercetat de polițiștii din Unirea, după ce și-a amenințat soția cu moartea
La data de 14 iulie 2025, polițiștii Postului de Poliție Unirea au fost sesizați de către o femeie de 41 de ani, din Municipiul Turda, județul Cluj, cu privire la faptul că, în dimineața zilei de 14 iulie 2025, în jurul orei 05.45, în timp ce se afla pe strada Uiorii din localitatea Unirea, ar fi fost amenințată cu moartea de către soțul ei, în vârstă de 36 de ani, din Municipiul Turda, provocându-i o stare de temere.
În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.
Știri din zonă
Două premii I obținute de Radu-Petru Stanciu, din Inoc, la Festivalul-concurs „Cântec din Ardealu’ nost”
Radu-Petru Stanciu, din Inoc, a avut o prestație remarcabilă la ediția 2025 a Festivalului-concurs „Cântec din Ardealu’ nost”, de la Chintelnic (Bistrița-Năsăud).
El a obținut premiul I la secțiunile cântec popular și instrumental. Bucuria tânărului din Inoc a cu atât mai mare cu cât aceste succese le-a obținut chiar de ziua lui, sâmbătă, 28 iunie 2025.
Radu-Petru Stanciu a reprezentat Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, unde o are ca profesor coordonator de canto popular pe Leontina Fărcaș, iar la instrument este instruit de Marius Ienciu.
- Din Județacum 3 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 2 luni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 11 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 3 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 3 luni
MESAJE DE 1 MAI 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 3 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 3 luni
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2025 | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 8 luni
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro