Rămâi conectat

Ocnamureșeni

Horea Timiş: Spitalul Orăşenesc Ocna Mureş rămâne închis din lipsă de medici

Publicat

în

Spitalul Orăşenesc Ocna Mureş rămâne închis pe termen nelimitat. Chiar dacă probleme legate de clădirea spitalului, s-au rezolvat, imobilul trecând în administrarea Primăriei, rămâne totuşi o problemă nerezolvată. Chiar dacă unitatea medicală s-ar deschide mâine, nu ar exista personal medical suficient.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Horea Timiş, spune că o bună parte din foştii angajaţi ai spitalului, fie s-au angajat în alte unităţi medicale, fie s-au pensionat, astfel că, pentru redeschiderea spitalului vor trebui făcute angajări noi, ceea ce presupune un proces de durată şi destul de dificil.

O soluţie pentru Ocna Mureş o reprezintă transformarea fostului spital în centru fizio-balnear. „La Ocna Mureş, ar trebui, din punct de vedere medical, să fie o prioritate un centru fizio-balnear. Ocna Mureş este un oraş cu potenţial balnear, atât din punct de vedere legislativ, cât şi fizic, avem un spital care din punct de vedere a structurii tehnice, îndeplineşte condiţiile de circuit, este un spital nou şi are potenţial. În plus, Casa de Pensii, din informaţiile mele, a cheltuit anul trecut 2 milioane de euro pe bilete de tratament fizio-balnear, pentru vârstnicii din judeţul Alba, care au plecat cu aceşti bani, în alte judeţe. Dacă judeţul Alba ar avea un centru balnear medical şi toate instituţiile ar converge spre acest lucru, aceşti bani ar rămâne în judeţul Alba”, a declarat directorul DSP Alba, Horea Timiş.

Spitalul Orăşenesc Ocna Mureş şi-a închis porţile, la 1 aprilie 2011, în baza HG 212/2011. Aproximativ 12.700 de persoane (conform recensământului din noiembrie 2011) din oraşul Ocna Mureş şi localităţile aparţinătoare: Războieni, Micoşlaca, Cisteiul de Mureş, Uioara de Jos şi Uioara de Sus au rămas fără asistenţa medicală ce le era oferită în acest spital.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Ocnamureșeni

Ocnamureșanca Aurica Roșca, sărbătorită și premiată de autoritățile locale, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani

Publicat

în

Moment cu totul și cu totul special la Ocna Mureș, unde doamna Aurica Roșca a fost sărbătorită ți premiată de autioritățile locale, la împlinirea vârstei de 100 de ani.

Între cei care au vizitat-o pe doamna Aurica Roșca în zi aniversară s-a numărat și primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

În numele Primăriei și Consiliului Local Ocna Mureș acesta i-a oferit aniversatei o diplomă, o plachetă și suma de 1.000 de lei.

Este al treilea centenar marcat până acum în Ocna Mureș în anul 2025. Primele au fost Maria Horja și Lucreția Deteșan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ocnamureșeni

Tânăr originar din Ocna Mureș, campion mondial la un concurs de design seismic desfășurat în SUA

Publicat

în

Echipa SDC UTCN 2025, formată din studenți ai Facultăților de Arhitectură și Inginerie Civilă din cadrul UTCN Cluj-Napoca, între care și un tânăr din Ocna Mureș, Horațiu Arion, a câștigat locul întâi la Seismic Design Competition 2025, un concurs internațional de design seismic, desfășurat în perioada 31 martie – 3 aprilie 2025, la Berkeley, California, SUA.

Acesta reprezintă cel de-al șaptelea titlu de campioni pentru echipa UTCN. Pe podium, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a fost urmată de echipele Universității din Toronto și ale Universității din California de Sud, pe locurile doi și trei.

Nu doar performanța tehnică excepțională i-a făcut remarcați pe studenții universității noastre, ci și abilitățile remarcabile de comunicare. În cadrul competiției, aceștia au câștigat și premiul „Best Communication Skills”.

„Acest premiu reflectă munca intensă și pasiunea echipei noastre. Suntem onorați și mândri să reprezentăm Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca la un nivel atât de înalt și să aducem acasă acest titlu”, a declarat Cosmin Chiforescu, căpitanul echipei.

În afară de ocnamureșeanul Horațiu Arion și căpitanul Cosmin Chiforescu, din echipa campioană a UTCN Cluj au mai făcut parte Diana Derșidan, Petra Marcu, Miruna Maxim, Ștefania Oltianu, Eduard Pînzaru, Shamaiel Shamal, Ștefan Barabulă, Andreea Șoplea, Ioana Trisciuc și Maria Trușcă

Aceștia au fost îndrumați de Andrei Mureșan, Bianca Bologa, Paula Bosi, Robert Teodorescu, Victor Mitea și de profesorii Ovidiu Prodan și Paul Moldovan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ocnamureșeni

Un inginer horticol din Ocna Mureș crește plante ornamentale topiare și bonsai

Publicat

în

Cristian Boroș este inginer horticol și producător de plante ornamentale, în special plante ornamentale topiare și bonsai, din Ocna Mureș. Acesta a expus la Târgul Grădinarului 2025 de la Alba Iulia o gamă variată de plante și bonsai, cu forme care mai de care mai inedite.

Bărbatul se ocupă personal de creșterea plantelor pe tot parcursul vieții lor, de la stadiul de plantă tânără, până la stadiul final. Pentru ca o plantă să ajungă în stadiul de adult e nevoie de 4-5 ani de îngrijire constantă: „Aceste spirale au ajuns la vârsta de 6 ani de viață. La bonsai e puțin mai diferit, iar ienuperii pot ajunge și la 10 ani”, a declarat crescătorul pentru ziarulunirea.ro.

Bărbatul spune că nu este greu de crescut plante topiare, totul este să ai imaginație: ”Ele se produc de la zero. Practic, dintr-o plantă normală, crescută natural, începem să o tundem după 3-4 ani de viață, când ajunge la un metru și jumătate. De acolo începem să lucrăm cu imaginația, să facem forme, unele mai comune, cum sunt spiralele simple, dar elegante din grădini. Avem și spirale cu sferă în vârf, dar și bile spiralate, câte trei pe o tulpină”, spune Cristian Boroș.

Aceste forme sunt de obicei plantate în centrul unei curți sau la o intrare mai mare, producând un efect deosebit.

Forma plantelor se face numai prin tundere, la vârste fragede și durează câțiva ani pentru a ajunge la formele finale. Plantele se tund de ori pe an, prima la începutul primăverii, iar a doua tundere la sfârșitul verii și începutul toamnei, după care planta intră la iernat.

Arbuștii nu sunt pretențioși, fiind ușor de întreținut. În pepinieră se fac tratamente preventive, dar și într-o grădină se întrețin foarte ușor, iar pentru boli și dăunători folosindu-se doar produse fito-farmaceutice.

În ceea ce privește prețurile, cele mai accesibile sunt la plantele cu trei sfere, mai ușor de format, și pornesc de la 500 de lei. La bonsai și formele unicate, cum ar fi o vază cu flori, costurile ajung și la 2.000 de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures