Administrație
Fostul sediu al Administraţiei Finanţelor Publice Ocna Mureş riscă să se prăbuşească din cauza reconfigurării solului!
Natura termină ce au început guvernanţii.
Fostul sediu al Administraţiei Finanţelor Publice din Ocna Mureş, situat în imediata apropiere a lacului sărat format în urma prăbuşirii scoarţei terestre în vecinătatea magazinului Plus, în decembrie 2010, este serios afectat, în continuare, de noua reconfigurare a solului. Bunurile din sediul Administraţiei Financiare au fost evacuate imediat după prăbuşirea din decembrie 2010, alături de cele din două locuinţe şi dintr-o florărie, construcţii aflate în apropierea zonei în care s-a surpat galeria unei foste mine de sare. Între timp, casa particulară, înghiţită pe jumătate de crater, alături de întregul supermarket Plus, a fost demolată de autorităţi iar florăria evacuată atunci a fost refuncţionalizată, după ce s-a constatat că incinta nu prezenta pericol de prăbuşire. Finanţele Publice s-au desfiinţat în Ocna Mureş (nu din cauze naturale ci din cauze… guvernamentale!) iar acum oamenii trebuie să se deplaseze până la Aiud să-şi plătească taxele către stat.
În schimb, fostul sediu al finanţelor se îndreaptă încet spre dispariţie. Pe clădirea renovată, înzestrată cu geamuri termopan, se pot observa fisuri majore în zidărie, semn că subsolul încă lucrează şi afectează serios fundaţia. În plus, în curtea fostului sediu pământul se “lasă” încetul cu încetul, provocând dislocarea structurilor din beton, atât la gardul împrejmuitor cât şi la fundaţia clădirii. Diferenţa de nivel faţă de strada Mihai Eminescu este acum de circa un metru. În imediata vecinătate se află strada Mihai Eminescu (intersecţia cu Nicolae Iorga) grav afectată în decembrie 2010 de formarea craterului Plus. Autorităţile locale au reconsolidat şi au finalizat în această primăvară structura străzii Eminescu (afectată pe circa 150 m lungime şi circa… 2 m în adâncime!) şi au redat-o circulaţiei rutiere. Deocamdată, doar în forma pietruită, pentru a verifica în timp dacă vibraţiile de la maşinile de tonaj greu vor provoca din nou fisuri în infrastructura rutieră. Probabil că acestea sunt aşteptate să apară în condiţiile în care şoseaua este flancată de două gropi, cea conturată deja şi care adăposteşte lacul sărat din zona Plus (alimentat de scurgerile de pe versantul Banţa) şi cea în devenire, din curtea fostului sediu al finanţelor publice (şi care este adâncită în continuare şi de apele pluviale ce se scurg de pe dealul Hagău, cartierul Uioara de Sus). Pe tot teritoriul afectat de prăbuşirea din decembrie 2010, atât în zona de pericol A cât şi în cea de pericol B, specialiştii de la Cluj şi Bucureşti au forat şi au montat aparatură de monitorizare a mişcărilor solului şi a calităţii acestuia.
Canalele de gardă ale oraşului sunt în continuare colmatate iar în cele pe care le-am văzut orăcăie broaştele, fie că sunt situate în spatele fostei firme de fermentare a tutunului fie în preajma zonelor cu case din oraş. La fiecare ploaie, apele dulci îşi găsesc loc de scurgere exact ca acum trei ani. Primăria Ocna Mureş a alocat pentru anul 2013 în jur de două milioane de lei pentru reconstruirea acestor canale de gardă şi completarea reţelei de canale de gardă. Primarul oraşului Ocna Mureş, Silviu Vinţeler, a declarat că în toamna acestui an va scoate la licitaţie şi lucrarea de execuţie a acestor canale de gardă.

Administrație
Spitalul din Ocna Mureș va redeschide secțiile de Interne și Pediatrie, în regim de permanență
Într-un demers de colaborare interinstituțională și de consolidare a serviciilor medicale din județ, o delegație oficială de la Spitalul Județean Alba (manager, director medical și personal administrativ) a efectuat o vizită în localitatea Ocna Mureș.
Scopul principal al întâlnirii a fost discutarea și sprijinirea procesului de redeschidere a două secții medicale importante în cadrul unității spitalicești existente în localitate (pediatrie și interne), din regim de zi în regim de permanență.
Potrivit primarului Silviu Vințeler, discuțiile au vizat aspecte tehnice, logistice și organizatorice legate de redeschiderea celor două secții în regim de permanență, precum și posibile parteneriate pe termen lung între cele două instituții.
„În cadrul vizitei, s-au analizat condițiile existente, necesarul de echipamente și personal, precum și calendarul estimativ pentru finalizarea procedurilor. Întreaga delegație de la Spitalul Județean Alba a rămas plăcut impresionată de condițiile de cazare și de serviciile socio-medicale pe care Unitatea Medico-Sociala Ocna Mureș le oferă pacienților internați la noi”, ne-a relatat edilul orașului Ocna Mureș.
Constantin PREDESCU
Administrație
Zone verzi și dotări moderne, în opt zone din Ocna Mureș
Primăria Ocna Mureș urmează să implementeze proiectul „Ocna Mureș – Verde. Revitalizarea și creșterea calității și atractivității spațiilor publice situate în principalele cartiere ale orașului – Str. Aleea Independenței, Brazilor, Mălinului”, o inițiativă ambițioasă de regenerare urbană, care vizează îmbunătățirea calității vieții în principalele cartiere ale orașului Ocna Mureș.

Proiectul se concentrează pe revitalizarea a opt zone distincte din oraș, cu accent pe crearea de spații publice atractive, funcționale și accesibile pentru toți locuitorii.
Obiectivele principale ale proiectului includ îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din cartierele vizate, crearea de spații publice multifuncționale și estetice, promovarea incluziunii sociale și a accesibilității pentru persoanele cu dizabilități, creșterea suprafeței de spații verzi și îmbunătățirea mediului urban și implementarea de soluții inovatoare și sustenabile în amenajarea urbană.
Principalele intervenții propuse în cadrul proiectului includ în ceea ce privește amenajarea peisagistică plantarea a 95 de arbori noi din specii precum Acer rubrum „October Glory” și Tilia cordata „Lima”, menajarea a 852,82 de metri pătrați cu arbuști și a 648,78 de metri pătrați cu plante perene, crearea de garduri vii din Ligustrum vulgare pentru delimitare vizuală
și semănarea de gazon rezistent la secetă și temperaturi ridicate
În ceea ce privește infrastructura și mobilierul urban se dorește realizarea de alei pietonale din piatră/covor de piatră, cu liant, pentru accesibilitatea persoanelor cu dizabilități, nstalarea de mobilier urban modern și funcțional (bănci, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete), amplasarea de echipamente de joacă adaptate pentru copii cu și fără dizabilități și crearea de zone de socializare sub formă de foișoare/copertine cu vegetație agățătoare
Dotări specifice pe zone:
– ZONA 1 (strada Brazilor, 1.327 de metri pătrați: Ansamblu de joacă pentru copii, panouri pentru expoziții ale elevilor;
– ZONA 2 (strada Brazilor, 1.599 de metri pătrați): Spații de socializare sub formă de foișoare/copertine;
– ZONA 3 (strada Brazilor, 514 metri pătrați): Zonă cu 2 bănci și o masă accesibilă persoanelor cu dizabilități;
– ZONA 4 (strada Brazilor, 1.039 de metri pătrați): Ansambluri de joacă pentru copii, inclusiv echipamente pentru copii cu dizabilități;
– ZONA 5 (strada Brazilor, 1.170 de metri pătrați) : Echipamente de joacă și mobilier urban adaptat pentru persoane cu dizabilități;
– ZONA 6 (strada Mălinului, 1.106 metri pătrați): Împrejmuire perimetrală pentru siguranță, echipamente de joacă inclusiv pentru copii cu dizabilități;
– ZONA 7 (strada Mălinului, 1.335 de metri pătrați): Aparate de exerciții fizice, ansambluri de joacă adaptate;
– ZONA 8 (Aleea Independenței, 500 de metri pătrați): Punct de atracție la intrarea în cartier cu mobilier urban și amenajare peisagistică.
Urmează să fie implementat un sistem de iluminat public eficient energetic, cu telegestiune integrată, să fie instalată rețea Wi-Fi publică în toate zonele amenajate, să fie montate camere de supraveghere video pentru siguranța utilizatorilo și să fie realizat un sistem de irigații automatizat pentru întreținerea spațiilor verzi
Spațiile și mobilierul urban vor fi proiecate pentru a fi utilizabile de persoane cu dizabilități. Vor fi instalate panouri informative cu coduri QR pentru acces la informații detaliate și va fi creat un site web accesibil cu informații despre proiect, inclusiv opțiuni de citire a textului și redare audio
Proiectul pune un accent deosebit pe sustenabilitate și inovație, încorporând principiile New European Bauhaus și respectând normele DNSH (Do No Significant Harm). Materialele și tehnologiile utilizate sunt alese pentru a minimiza impactul asupra mediului și a maximiza eficiența energetică.
Administrație
La mai puțin de doi ani de la inaugurarea complexului balnear „Băile Sărate”, Ocna Mureșul devine stațiune turistică de interes local
La mai puțin de doi ani de când a fost inaugurat complexul balnear „Băile Sărate” Ocna Mureș, turismul este o ramură tot mai puternică a economiei locale.
De fapt, de la aproape nimic, acum afluxul turiștilor este la cote foarte ridicate, mai cu seamă că au apărut și numeroase afaceri care oferă și cazare, ne referim aici doar la afacerile înregistrate ca atare la primărie.
În prezent, sunt 126 de locuri de cazare în Ocna Mureș, după cum ne-a informat primarul Silviu Vințeler. Astfel, se îndeplinește una dintre condițiile importante pentru ca orașul să obțină statutul de stațiune turistică.
Deocamdată, doar de stațiune turistică de interes local, pentru că pentru statutul de stațiune turistică de interes național este nevoie de peste 500 de locuri de cazare.
Dar, la cum merg lucrurile, la cât de mare este interesul, acest prag va fi trecut într-un timp rezonabil. Primrul Vințeler se așteaptă să primească „atestatul” prin luna martie.
- Din Județacum 3 săptămâni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 12 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 9 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 3 săptămâni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 12 luni
Mesaje de ZIUA COPILULUI, 1 iunie 2024. SMS-uri, felicitări, urări de „la mulţi ani” | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 2 săptămâni
MESAJE DE 1 MAI 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 3 săptămâni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 3 săptămâni
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2025 | ocnamuresinfo.ro