Actualitate
Florin Zamfirescu: Oraşul Ocna Mureş nu este pândit de pericolul unei noi prăbuşiri
Atât timp cât nu se reia exploatarea sării prin sonde – Profesorul universitar Florin Zamfirescu susţine că adevăratul “cancer” al oraşului este de fapt reţeaua de colectare a apelor prost gândită
Profesorul universitar Florian Zamfirescu, din cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Geologie şi Geofizică, a prezentat în şedinţa “de îndată” a Consiliului Local Ocna Mureş, de miercuri, 6 martie, cauzele care au condus la prăbuşirea de teren din 22 decembrie 2010. Totodată acesta a estimat şi probabilitatea ca acest fenomen să se mai repete vreodată la Ocna Mureş. Profesorul a apreciat că acesta este “un subiect important şi sensibil pentru comunitate” şi a subliniat încă o dată că “nu există argumente de niciun fel care să conducă la ideea că se va repeta vreodată dezastrul atâta vreme cât nu se va relua exploatarea sării cu injectarea de apă dulce, prin sonde”.
Potrivit universitarului, lacul nou format este plasat lângă un masiv de sare. După producerea accidentului s-a măsurat poziţia fundului lacului format atunci prin dispariţia a aproape 100.000 mc de pământ. Profesorul declară că după 3 ani, fundul lacului nu şi-a schimbat poziţia, fiind doar mai nivelat din cauza prăbuşirii de pământ din maluri. “Exista pericolul probabil de scufundare continuă a fundului lacului, dar acesta nu s-a mai mişcat de atunci”, explică universitarul, bazându-se pe măsurătorile continue făcute în zonă.
Profesorul Zamfirescu a dat ca şi cauză a prăbuşirii terenului din zona fostului Plus o greşeală de exploatare a sării din zona fostului câmp de sonde. Adică, în timp ce aceste sonde mai erau active, prin două dintre ele a fost pompată apă dulce cu presiune, conform procesului tehnologic, pentru ca aceasta să erodeze la 700 de metri adâncime blocul de sare şi să formeze o cavernă cu saramură care să ţâşnească la suprafaţă pentru a putea fi utilizată. Zamfirescu admite că o mare cantitate din apa dulce şi-a găsit o cale subterană necontrolată după ce două sonde s-au defectat. Universitarul spune că această apă dulce a dizolvat sarea găsită în cale şi apoi a căutat o structură terestră mai puţin rezistentă prin care să iasă la suprafaţă. În sprijinul acestei explicaţii profesorul a adus rezultatele unor foraje efectuate în muntele de sare de lângă lacul nou unde a dat peste ape subterane (sărate) mai sus cu 1-1,5 metri faţă de nivelul lacului creat prin prăbuşire. “Această apă a putut ajunge atât de sus numai dacă a fost pompată cândva, cu presiune, în subteran. Adică apă dulce pompată prin sondele de exploatare”, explică profesorul. Totodată, universitarul a adăugat că lacul nou s-a format pe un gol subteran deja existent, o cavernă în care sarea a fost dizolvată de apă. Zamfirescu a susţinut această afirmaţie prin faptul că cele aproape o sută de mii de metri cubi de pământ ar fi trebuit să fie înlocuite cu o cantitate şi mai mare de apă. Dar nu s-a întâmplat aceasta pentru că pământul s-a scurs, mult mai adânc, într-un alt gol subteran, pe care l-a umplut.
Profesorul a dat două soluţii probabile pentru viitorul acestui lac: fie va fi umplut cu roci care absorb saramura şi apa, fie îi vor fi consolidate şi amenajate malurile. “Pentru ca să umpleţi acest lac aveţi nevoie de 5000 de transporturi de rocă, cu camioane de 20 de tone”, i-a informat universitarul pe aleşii locali. Zamfirescu i-a mai informat pe consilieri că adevăratul “cancer” al oraşului Ocna Mureş este reprezentat de foarte proasta reţea de canale colectoare, amenjate de-a lungul timpului, cu 1,5-2 metri mai jos decât nivelul râului Mureş, deci fără nicio posibilitate de deversare a apelor dulci, acestea întorcându-se spre subteranele oraşului. Rămânând în oraş, apele dulci se scurg prin terenul format din magmă, aluviuni şi ajung la blocurile de sare solidă pe care le erodează. Profesorul i-a avertizat pe edilii locali că trebuie regândit sistemul de canale colectoare din oraş, pentru a preveni alte incidente pe viitor. “Oraşul este traversat, pe o porţiune de un kilometru, de un bloc de sare de 40 de hectare, care acum e ciuruit de exploatările anterioare, cu goluri, cu porţiuni solide”, spune Zamfirescu. Acesta a subliniat că este imposibil să-şi imagineze cineva acum cum arată acest bloc de sare subteran şi care este stabilitatea lui viitoare deoarece nu au fost adunate toate datele tehnice privitoare la planurile de exploatări miniere de-a lungul anilor. În vederea realizării unui schiţe spaţiale 3D a acestui bloc de sare din Ocna Mureş, specialiştii de la Universitatea Bucureşti vor procura un soft de la Universitatea din Basel, Elveţia.

Actualitate
Marți, 13 mai 2025, se împlinesc doi ani de la deschiderea Băilor Sărate Ocna Mureș
Marți, 13 mai 2025 se împlinesc doi ani de la deschiderea Băilor Sărate Ocna Mureș. Peste 600.000 de clienți au beneficiat până acum de serviciile oferite în cadrul modernului complex balnear.
Noul complex balnear a fost construit din fonduri publice, banii fiind alocați de Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș. Băile Sărate Ocna Mureș și-au deschis porțile în 13 mai 2023.
Povestea a început în 2015, când Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș au hotărât parteneriatul pentru investiție. În 2018 au început lucrările și la sfârșitul anului 2022 au fost finalizate.
Complexul beneficiază de cabinete medicale şi de vestiare pentru medici şi asistente. Pentru cei care vin la tratament există şi cameră cu băi galvanice, împachetări cu parafină şi cu nămol. Autoritățile locale intenționează să extindă investiția și să construiască și un aquaparc. Băile Sărate Ocna Mureș reprezintă o afacere de mare succes. O confirmă datele economice aferente anului 2024.
Societatea Baza de tratament și agrement Băile Sărate Ocna Mureș SA a înregistrat în 2024 un profit net de 5,2 milioane de lei (aproximativ un milion de euro), față de aproximativ 3 milioane de lei în 2023.
Actualitate
Străzile Mihail Kogălniceanu și Ecaterina Varga, din Ocna Mureș, fără apă potabilă, în urma unei avarii
Furnizarea apei potabile a fost întreruptă în dimineața zilei de miercuri, 7 mai 2025 pe străzile Mihail Kogălniceanu și Ecaterina Varga, din Ocna Mureș, în urma unei avarii.
„SC APA CTTA SA – Sucursala Ocna Mureș informează consumatorii cu privire la întreruperea furnizării apei potabile în municipiul Ocna Mureș, pe străzile Mihail Kogălniceanu și Ecaterina Varga, din cauza unei avarii a rețelei de distribuție. Estimăm durata întreruperii la cca 4 ore. La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depașiri ale parametrului turbiditate, caz în care sfătuim consumatorii să utilizeze apa numai în scop menajer. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente și vă mulțumim pentru înțelegere. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la nr. de telefon: 0358 – 881 029”, au transmis reprezentanții APĂ CTTA Alba
Actualitate
Trei ani de închisoare cu suspendare, pentru un șofer care a accidentat mortal o femeie, pe o trecere de pietoni din Uioara de Sus
Un bărbat din localitatea Certeze, județul Satu Mare, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare după ce a accidentat mortal o femeie de 62 de ani, care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni în localitatea Uioara de Sus, orașul Ocna Mureș.
Hotărârea a fost pronunțată la Judecătoria Aiud în 3 aprilie 2025 și poate fi contestată cu apel. Șoferul Dumitru Viorel M. conducea un Mercedes Benz și a declarat că nu a observat vicitma din cauza razelor soarelui. Șase părți civile ar urma să primească daune morale totale de 115.000 de euro.
„Pe fondul neatenției, nu a observat-o pe victimă, care era angajată în traversarea regulamentară a străzii pe trecerea de pietoni amenajată în dreptul imobilelor cu nr. 32-29A, astfel că nu i-a acordat prioritate de trecere, lovind-o cu partea din stânga-față a autoturismului. Urmare a impactului, victima a căzut pe carosabil, în lateral stânga față de autoturism, aceasta oprindu-se în zona trecerii de pietoni, și a suferit vătămări corporale grave care, din cauza complicațiilor post-traumatice, au condus la decesul acesteia”, se precizează în dosar.
Raportul de expertiză tehnică judiciară a arătat că accidentul s-a produs ca urmare a neacordării priorităţii de trecere de către conducătorul autoturismului, care a manifestat neatenţie în conducerea vehiculului.
„Astfel, se reţine drept cauză principală a producerii accidentului neobservarea pietonului de către conducătorul autoturismului antereferit, fără ca viteza să constituie – în opinia expertului – un factor principal în producerea accidentului. Cu referire la posibilitatea de evitare a producerii rezultatului, în cuprinsul aceluiaşi raport se consemnează faptul că inculpatul avea posibilitatea evitării accidentului prin frânarea autoturismului, în condiţiile în care acesta a avut posibilitatea observării din timp a pietonului, în condiţii de vizibilitate bună (aserţiunile inculpatului referitoare la lumina puternică a soarelui şi la obturarea vizibilităţii de către un autoturism parcat în preajma trecerii pentru pietoni fiind infirmate de expert) şi ar fi trebuit să reducă viteza şi să oprească, fără a depăşi marcajul transversal al trecerii de pietoni unde a avut loc impactul”, se mai afirmă în hotărârea instanței de judecată.
• Tăcere în fața instanței
Șoferul a invocat în apărarea sa imposibilitatea prevederii producerii rezultatului prevăzut de norma de incriminare. „Inculpatul a precizat, pe de o parte, că a fost orbit de soare, astfel încât nu a observat pietonul angajat în traversarea străzii, iar pe de altă parte, că vizibilitatea i-a fost obturată de alte autoturisme parcate pe partea dreaptă a sensului său de mers, înainte de marcajul pietonal.
Cu toate acestea, instanța reține că susținerile inculpatului sunt neîntemeiate, acestea fiind excluse prin argumentele expuse în raportul de expertiză tehnică judiciară, dar și prin mențiunile cuprinse în procesul-verbal de cercetare la fața locului.
Astfel, instanța reține că din coroborarea acestora reiese că inculpatul avea posibilitatea concretă de a evita accidentul în măsura în care ar fi manifestat un comportament diligent în zona trecerii pentru pietoni – semnalizată prin indicatoare rutiere şi marcată corespunzător – iar, subsecvent, ar fi frânat din timp autoturismul”, a precizat magistratul de la Judecătoria Aiud.
Un martor aflat în zona accidentului a spus că, în momentele imediat ulterioare producerii evenimentului rutier, șoferul le-a relatat organelor de poliţie ajunse la faţa locului – cu privire la cauzele producerii accidentului – „că a fost atent către partea stângă a drumului, cu privirea către magazinul Profi (…) şi s-a trezit brusc în faţa maşinii cu o femeie care traversa strada”.
Mai mult, acesta a mai susținut că decesul victimei ar fi survenit ca urmare a afecţiunilor preexistente de care suferea, dar şi a manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară efectuate la momentul respectiv.
„Prin concluziile celor două expertize medico-legale întocmite în cauză rezultă, fără putere de tăgadă, că între leziunile cauzate şi deces există legătură de cauzalitate directă, precum şi că leziunile ce s-au putut produce în cadrul manevrelor de resuscitare efectuate asupra victimei nu au avut rol în mecanismul tanatogenerator”, a completat judecătorul.
În fața instanței, Dumitru Viorel M. a uzat de dreptul de a nu face nicio declarație, însă, având ultimul cuvânt, a arătat, în esență, că s-a interesat de starea victimei după accident, a manifestat empatie față de familia acesteia și regretă nespus cele întâmplate, nu și-a dorit nicio secundă să se întâmple acest incident și va trăi toată viața marcat de cele întâmplate.
Poliția a transmis că atât anterior săvârșirii faptei, dar și ulterior, inculpatul a fost sancționat pentru mai multe abateri contravenționale la regimul circulației rutiere. Pe perioada suspendării de 3 ani a pedepsei, acesta va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunității timp de 60 de zile.
- Din Județacum 3 săptămâni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 12 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 9 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 3 săptămâni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 12 luni
Mesaje de ZIUA COPILULUI, 1 iunie 2024. SMS-uri, felicitări, urări de „la mulţi ani” | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 2 săptămâni
MESAJE DE 1 MAI 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 3 săptămâni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 3 săptămâni
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2025 | ocnamuresinfo.ro