ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Administrație » După 4 ani de litigii, Primăria Ocna Mureş poate transforma cimitirul oraşului într-un loc civilizat al odihnei de veci

După 4 ani de litigii, Primăria Ocna Mureş poate transforma cimitirul oraşului într-un loc civilizat al odihnei de veci

Publicat în 02.07.2016 la ora 10:00

ocna muresMarţi, 28 iunie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia a dat sentinţa definitivă şi irevocabilă în litigiul dintre PREGO S.A. şi Primăria oraşului Ocna Mureş privitor la Cimitirul Orăşenesc.

Acest litigiu a apărut în urma faptului că PREGO S.A., prin administrator Nicolae Popa, a refuzat să predea patrimoniul preluat în 2002 de la Consiliul Local Ocna Mureş, atunci când i-au fost delegate, printre altele, şi locuinţele „de stat” din oraş şi Cimitirul Orăşenesc. De-a lungul anilor, PREGO S.A., prin administrator Nicolae Popa, nu a achitat niciun fel de redevenţă către Consiliul Local Ocna Mureş, nu a prezentat niciun fel de raport de activitate către Administraţia Locală şi a adunat datorii foarte mari la furnizori. Tolerarea acestui mod de desfăşurare a activităţii PREGO a dus la situaţia din 2012, anul încetării contractului de concesiune, când s-au constatat grave nereguli financiare. Mai mult, societatea şi-a declarat insolvenţa, iar lichidatorul numit a păstrat politica dusă de PREGO S.A., astfel că recuperarea bunurilor concesionate de către Consiliul Local a devenit o problemă juridică. În dosarul 6919/107/2012/a5, aflat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, a fost emisă Hotărârea 1032/2016 din 28.06.2016: „Respinge ca nefondat recursul declarat de pârâta S.C. Prego SA prin lichidator Lichidare Patrimoniu SPRL, continuată de lichidator Dorca Insolv SPRL şi prin administrator special Popa Nicolae împotriva sentinţei 899/CAF/2015 pronunţate de Tribunalul Alba în dosar 6919/107/2012/a5. Definitivă.”

În 2015, prin sentinţă, Tribunalul Alba obliga atunci ”pârâta la restituirea către reclamanta ORAŞUL OCNA MUREŞ a bunurilor primite în concesiune prin contractul nr. 12466/12.12.2002 cuprinse în Anexa nr. 1 la contract, respectiv capela mortuară, clădirea cimitir orăşenesc, gospodărie anexă”. De mai bine de 4 ani, cimitirul din Ocna Mureş este un subiect dezbătut de mulţi ocnamureşeni, cetăţeni care au înhumaţi în acest cimitir rude, bunici, părinţi, străbunici. În permanenţă aceştia s-au arătat indignaţi şi nemulţumiţi de faptul că plătesc taxe, iar serviciile lasă de dorit. Buruienile şi iarba au crescut atât de mult în vara aceasta ploioasă, încât crucile nici nu se mai văd. Au fost şi cazuri triste în care celor reveniţi de peste hotare acasă, la Ocna Mureş le-a fost greu să găsească mormintele rudelor sau ale prietenilor în această junglă. Perseverenţi, oamenii în vârstă din Ocna Mureş se luptă în fiecare zi să ajungă la morminte ca să le cureţe şi să le ofere un minimum de respect răposaţilor. În postările pe o reţea de socializare făcute de ocnamureşenii nemulţumiţi au apărut anul trecut chiar şi imagini cu oseminte deshumate şi lăsate în voia sorţii la marginea aleii principale din cimitir. ”Administraţia Locală îşi cere scuze locuitorilor oraşului Ocna Mureş pentru tot ceea ce a însemnat administrarea Cimitirului de către PREGO S.A. (întrucât cel ce a condus societatea, administrator Nicolae Popa, nu va avea niciodată bunul simţ de a-şi recunoaşte neputinţa şi a-şi cere scuze în faţa cetăţenilor) şi vă asigură că face toate eforturile ca urmările dezastruoase lăsate de respectiva societate să devină în cel mai scurt timp o amintire, e drept neplăcută, în memoria noastră, a tuturor”, transmite Primăria Ocna Mureş. Ocnamureşenii au reacţionat imediat la această veste: l”Aşteptăm să vedem ce urmează… sperăm că dispare gunoiul de lângă cimitir şi se curăţă şanţul urât mirositor din faţa cimitirului plin de resturi de la pomeni/mormântări… aşteptăm” l”Aştept să văd o schimbare în curând şi să nu lipsească containerul pentru gunoi” l”Şi poate se angajează şi un paznic. Că se fură până şi florile de pe morminte… chiar până acolo am ajuns???” l”La urma urmei poate se rezolvă ceva şi cu gunoiul de la cimitir!”. Conform informaţiilor furnizate de administraţia locală, Primăria Ocna Mureş va prelua rapid cimitirul şi-l va readuce pe ”linia de plutire”. În organigrama Primăriei sunt prinse deja 5 posturi pentru angajaţi care să se ocupe de cimitir.

Acest articol a fost citit de 332 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.