Rămâi conectat

Administrație

Cum arată complexul balnear din Ocna Mureș, cu patru zile înainte de marea DESCHIDERE din 13 mai 2023

Publicat

în

Baza de Tratament și Agrement de la Ocna Mureș, Alba, a fost construită de la zero după o investiție de aproape 8 milioane de euro și este la un pas de marea deschidere de sâmbătă, 13 mai.

Baza de tratament are o suprafață totală de 6.400 de metri pătrați și cuprinde facilități precum: bazine interioare și exterioare cu apă sărată și dulce, zonă de fitness, restaurant, sală de tratament cu nămol, spații pentru proceduri de fizioterapie, recuperare medicală cu un vârf de până la 700 de proceduri pe zi, vara.

Complexul beneficiază de mai multe cabinete medicale și de vestiare pentru medici și asistente. La bazinul mic de saramură, salinitatea va fi aproape de saturație și o temperatură mai mare, iar pentru cei care vor veni la tratament există și cameră cu băi galvanice, impachetări cu parafină și cu nămol.

Atracția principală sunt cele două bazine mari, unul cu apă dulce, unul cu apă sărată și o temperatură a apei între 28 și 30 de grade. Bazinele sunt impresionante, cel cu apă dulce având o suprafață de 25 pe 25 de metri, iar cel cu apă sărată de 15 pe 25 de metri.

Complexul balnear va continua tradiţia balneo-climaterică a oraşului, tradiţie începută în 1897 prin ridicarea primelor băi sărate de către baronul Solvay, deţinătorul uzinei de produse sodice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Parteneriat încheiat între Ocna Mureș și Unirea pentru achiziția a trei autobuze electrice, a trei stații de încarcare lentă și a uneia rapide

Publicat

în

Primăria orașului Ocna Mureș a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziția a trei autobuze electrice, trei stații de încărcare lentă și o stațe de încărcare rapidă pentru proiectul „Achiziția a două mijloace de transport public – autobuze electrice în cadrul parteneriatului orașul Ocna Mureș – comuna Unirea”. Valoarea totală estimată a investiției este de 7.177.296,60 de lei, fără TVA.

Autobuzele electrice, în număr de 3 bucăţi, vor fi de tip solo (nearticulate), cu planşeu jos (podea coborâtă fără trepte pentru călătorii aflaţi în picioare), facilităţi pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă (rampă-kneeling), fără etaj, caroserie CE, destinate transportului urban de călători conform Regulamentului (UE) 2018/858, Directivei 2019/1161/CE privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, Legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007, cu modificările şi completările ulterioare.

Încărcarea bateriilor autobuzelor electrice se va realiza prin intermediul staţiilor de încărcare rapidă şi lentă. Toate autobuzele electrice vor permite atât încărcare lentă, cât şi încărcare rapidă.

Caroseria va fi autoportantă de tip cheson şi va avea podea coborâtă fără trepte pentru călătorii aflaţi în picioare. Caroseria va fi garantată la coroziune minim 8 ani.

Ea va fi prevăzută cu minim 2 uşi de acces, situate pe partea dreaptă a autobuzelor electrice, dintre care una dublă cu o lăţime de minim 1.200 mm şi una cu o lăţime de minim 650 mm. Uşa din faţă va fi folosită atât de călători, cât şi de conducătorul auto, putând fi acţionată în mod independent faţă de restul uşilor pentru călători. Se acceptă orice variantă superioară. Caroseria va fi garantată împotriva fisurării, deformării, ruperii minim 10 ani, însă durata de viaţă a caroseriei va fi de minim 15 ani.

Capacitate transport călători: minim 50 persoane din care minim 26 pe scaune + conducătorul auto (26+1)

Soluţia constructivă a unităţii electrice de tracţiune a autobuzelor electrice poate fi din punct de vedere constructiv:

  • Cu motor electric de tracţiune cuplat la roţi printr-un reductor mecanic diferenţial;
  • Cu motoare electrice de tracţiune înglobate în roţile de pe puntea din spate (tip „hub”).
  • Motorul de tracţiune/hub-urile vor fi motoare electrice asincrone/sincrone trifazate cu randament ridicat, alimentate de la un invertor. Motoarele/hub-urile vor avea o construcţie simplă, robustă şi uşor de întreţinut, cu răcire exterioară cu aer autoventilat sau cu apă/antigel şi cu o durată de funcţionare de minim 5 ani/500.000 km(de la data punerii în exploatare) fără intervenţii de întreţinere şi reparaţii;
  • Transmisia mişcării la roţi se va realiza prin reductor mecanic diferenţial. Se admite şi motor cu magneţi permanenţi, cu o garanţie din partea producătorului că magneţii nu se demagnetizează şi motorul nu îşi pierde caracteristicile pe toată durata de utilizare a autobuzelor electrice (minim 15 ani). Motorul/hub-urile vor funcţiona şi ca generator electric, în regimul de frânare electrică, situaţie în care acestea vor recupera până la minim 80 % din energia de frânare. Frânarea electrică recuperativă de energie va genera energie electrică pe perioadele de frânare, sau de coborâre a unor pante, energie care va fi utilizată local pentru alimentarea unor sisteme electrice auxiliare, sau va fi înmagazinată în baterii în cazul în care energia recuperată depăşeşte nivelul consumului instantaneu;
  • Motorul de tracţiune/hub-urile vor fi fără perii, realizate cu lagăre izolate electric, tară întreţinere şi echipate cu senzori pentru sesizarea depăşirii temperaturii normale de funcţionare, montaţi în stator;
  • Motorul de tracţiune/hub-urile vor avea un circuit de aer pentru răcire realizat astfel încât apa care poate pătrunde accidental să nu intre în contact cu bobinajele. Pentru motoarele răcite cu apă/antigel, ofertanţii au obligaţia includerii în ofertă, a documentaţiilor tehnice aferente (construcţie, mentenanţă, remediere defecte etc.), asigurarea consumabilelor pe durata de funcţionare 5 ani/500.000 km şi a serviciilor de training asociate.

Motorul de tracţiune/hub-urile vor fi echipate cu:

  • Rulmenţi capsulaţi (fără întreţinere);
  • Traductor de turaţie încorporat;
  • Senzori de temperatură încorporaţi.

Staţii de încărcare lentă (min.50kw)

Staţiile de încărcare lentă – staţionare(fixe), se vor amplasa la autobază, vor fi astfel concepute pentru a se asigura simultan tuturor autobuzelor cel puţin 50 kW per autobuz.

Încărcarea lentă va fi realizată pe timpul nopţii prin cuplarea autobuzului electric la reţeaua trifazată de joasă tensiune (400 Vca). în funcţie de capacitatea totală de stocare a bateriilor, acestea vor fi încărcate la capacitatea maximă într-un interval de până la 6 ore. Conectarea autobuzului la staţia de încărcare va fi realizată prin intermediul unui conector standardizat care va fi livrat de către ofertantul declarat câştigător. Staţia de încărcare va fi dotată cu o interfaţă de încărcare de tip CCS (Combo 2, Type 2/Mode 4) conform IEC 621963.

După conectarea autobuzului electric la staţia de încărcare va fi necesar parcurgerea unui protocol de autentificare pe şofer/autobuz care după validare, pe baza unui card individual va iniţia transferul de energie electrică. Sistemul de încărcare lentă (minim 50 kW pentru fiecare autobuz electric livrat) va aduce bateriile la nivelul optim de încărcare (100 %) pe timpul nopţii printr-o încărcare convenţională, direct de la reţeaua trifazată de joasă tensiune (400 Vca), într- un interval de timp de 4 … 6 ore şi va avea următoarele caracteristici generale:

  • Va asigura încărcarea autobuzelor electrice 24 ore/zi, 7 zile/săptămână;
  • Va fi amplasată şi va opera pe un teren deschis (neacoperit);
  • Va fi dotată cu un buton de avarie/oprire, care va oferi posibilitatea decuplării alimentării;
  • Domeniul temperaturilor exterioare de exploatare va fi de la -25 °C la + 45°C(la umbră);
  • Va asigura clasa de protecţie minim IP 44 pentru echipamente electroenergetice;
  • Tensiunea de alimentare a sistemului de încărcare va fi de 3 x400Vca(+/-)10%, 50 Hz; Puterea efectivă la ieşirea din sistemul de încărcare va fi de minim50kW/autobuz ; deasemenea, vor fi permise orice soluţii care respectă condiţia ca staţiile de încărcare lentă să asigure simultan tututor autobuzelor minim 50 Kw/autobuz, inclusiv o staţie cu mai multe posturi de încărcare;
  • Va fi dotată cu un display LED care va oferi informaţii cel puţin cu privire la procesul de încărcare, la capacitatea de energie stocată în baterii şi cu privire la eventualele erori intervenite;
  • Sistemul de încărcare va monitoriza energia utilizată pentru încărcarea bateriei;
  • Eficienţa energetică va fi de minim 95 %;
  • Coeficient de putere va fi mai mare sau egal cu 0,98;
  • încărcarea în curent continuu se va realiza în modurile Constant Current (CC), respectiv Constant Voltage (CV);
  • tensiunea de ieşire a sistemului de încărcare va fi de 400 … 800 Vcc.

Staţii de încărcare rapidă

Este acceptată varianta superioară de încărcare prin intermediul unui pantograf cu construcţie specială montat pe acoperişul autobuzelor sau echivalent (spre exemplu: pantograf invers). Sistemul de încărcare rapidă, de cel puţin 150 kw, va introduce în baterii o cantitate mare de energie într-un interval scurt de timp (2 … 20 minute) prin conectarea autobuzului electric la o staţie de încărcare rapidă care va avea următoarele caracteristici generale:

  • Va asigura încărcarea autobuzelor electrice 24 ore/zi, 7 zile/săptămână;
  • Va fi amplasată şi va opera pe un teren deschis (neacoperit);
  • Va fi protejată împotriva eventualelor acte de vandalism/utilizării neautorizate;
  • Domeniul temperaturilor exterioare de exploatare va fi de la – 25 °C la + 45 °C(la umbră);
  • Va asigura clasa de protecţie de minim IP 44 pentru echipamente electroenergetice;
  • Tensiunea de alimentare a sistemului de încărcare va fi de 3 x 400 Vca (+/-) 10 %, 50 Hz;
  • Puterea efectivă la ieşirea din sistemul de încărcare va fi de minim 150 kW;
  • Sistemul de încărcare va monitoriza energia utilizată pentru încărcarea bateriei;
  • Sistemul de încărcare va fi echipat cu un conector dedicat pentru pantograf cu 4 poli: pol pozitiv de încărcare (DC+), pol negativ pentru încărcare (DC-), pol de protecţie (PE) şi contact de comunicare Control Pilot (CP) sau similar, care să poată fi operat automat din cabina şoferului (să nu necesite intervenţie umană din afara vehiculului);
  • Eficienţă energetică va fi de minim 95 %;
  • Coeficient de putere va fi mai mare sau egal cu 0,98;

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Primăria Ocna Mureș devine complet independentă din punct de vedere energetic

Publicat

în

Primăria Ocna Mureș este prima din județ și probabil printre primele din România care au început și realizat o investiție pe fonduri norvegiene într-un parc fotovoltaic.

„Investiția este finalizată, recepția a fost făcută, avem și contorul pus, care funcționează de vineri.  Produc curent și ne asigurăm consumul a tot ce înseamnă instituții publice din orașul Ocna Mureș.

Investiția este făcută pe fonduri norvegiene, contribuția noastră este doar de 15% și sperăm că vom face o economie, potrivit calculelor noastre, în jur de 2 milioane de lei anual.

Este primul astfel de parc din județul Alba cu o capacitate mare. Produce circa 500 kW pe oră în capacitate maximă.  Este important că am beneficiat de aceste fonduri norvegiene și că am încercat să fim independenți din punct de vedere al energiei electrice.”, a declarat pentru ziarulunirea.ro primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

Investiția este în valoare de 2.884.516,85 lei, fără TVA. Desigur, între timp au depus și alte orașe proiecte pe fonduri europene pentru realizarea de parcuri fotovoltaice, dar Ocna Mureș este primul oraș care a realizat acest proiect. Aici, parcul este deja finalizat, se fac teste, iar energia este deja furnizată în rețea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Orașul Ocna Mureș și cinci localități aparținătoare vor beneficia de creșterea eficienței energetice a iluminatului public

Publicat

în

Orașul Ocna Mureș, împreună cu cinci localități aparținătoare, a primit o aprobare a unui proiect, din partea AFM, pentru creșterea eficienței energetice a iluminatului public, urmând să fie toate corpurile de iluminat existente cu corpuri de tip LED și extinderea iluminatului acolo unde este necesar.

În data de 28.08.2023 a fost publicată lista proiectelor aprobate spre finanțare din fonduri AFM pentru iluminat public prin Programul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public , proiecte depuse în sesiunea 30.12.2022-31.01.2023.

Printre proiectele aprobate se află și proiectul cod IIPS02202270100089, „MODERNIZAREA ȘI EFICIENTIZAREA SISTEMULUI DE ILUMINAT PUBLIC ÎN LOCALITĂȚILE APARȚINĂTOARE ȘI COMPONENTE ORAȘULUI OCNA MUREȘ – UIOARA DE SUS, UIOARA DE JOS, RĂZBOIENI-CETATE, CISTEIU DE MUREȘ ȘI MICOȘLACA” depus de orașul Ocna Mureș.

Valoarea proiectului este de 2.961.315,00 lei, valoare finanțată integral din fonduri AFM.

Obiectivul proiectului este de a înlocui toate corpurile de iluminat existente cu corpuri de tip LED (peste 870 de bucăți), precum și extinderea iluminatului acolo unde este necesar.

De asemenea gestionarea sistemului de iluminat pe sate și localități aparținătoare se va face prin sistem de telegestiune.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures