Administrație
Complex sportiv de peste 15 milioane de lei, lângă baza de tratament din Ocna Mureș
Un complex sportiv, probabil cel mai mare și modern din județul Alba, va fi construit la Ocna Mureș, în zona Bazei de Tratament și Agrement ce se află în plină construcție.
Vor fi amenajate mai multe terenuri de sport, vor fi amplasate echipamente sportive, vor fi amenajate spații verzi și se are în vedere, de asemenea, construirea unei clădiri administrative.
Compania Națională de Investiții a lansat joi, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții: “Amenajare complex sportiv în zona bazei de tratament și agrement Ocna Mureș, str. Fabricii, oraș Ocna Mureș, județul Alba.” Valoarea totală estimată a investiției este 15.207.533,43 de lei, fără TVA.
Se dorește astfel extinderea serviciilor de bază destinate populației prin crearea de facilități de agrement și sport. Aceste facilități pot crește gradul de incluziune socială și sunt de natură să contribuie la reducerea tendinței de migrație și depopulare care caracterizează orașele mici.
Investiția constă în amenajarea unui complex sportiv în orașul Ocna Mureș, jud. Alba. Soluția arhitectural urbanistică prevede:
-Asigurarea accesului pietonal și auto pe parcelă până la amenajările sportive propuse
-Amenajare parcare 82 locuri
-Amenajarea unui teren de baschet
-Amenajarea unui teren de fotbal împrejmuit și dotat cu nocturnă
-Amenajarea unui teren de volei
-Amenajarea unui teren de beach volei
-Amenajarea unui teren de badminton
-Amenajarea unei zone de tenis de masă
-Amenajarea unei zone de recreere pentru seniori
-Amenajarea a două zone de fitness
-Amenajarea unei zone de fitness seniori
-Amenajarea unei piste de alergare
-Amenajarea unei piste de biciclete
-Amenajarea unei alei de pietriș
Construirea unei clădiri administrative cu următoarele spații:
-Vestiare
-Grupuri sanitare
-Recepție
-Birou administrație
-Birou pază
-Cabinet medical
-Depozit materiale de întreținere
-Spațiu tehnic
-Realizarea unui sistem de iluminat
-Amenajarea de spații verzi
Din punct de vedere functional amenajarea va cuprinde aleile de promenadă și acces până la terenuri și terenurile de sport propriu zise. Aleile propuse vor asigura accesul auto de la nivelul străzii existente în partea de N care este dimensionat astfel încât să fie accesibil mașinilor de intervenție în caz de urgență. Totodata, s-a prevazut ca și aleile pietonale și velo să poată fi folosite ocazional pentru accesul mașinilor de intervenție în caz de urgență. Se propune realizarea unei parcari cu capacitate de 82 locuri, totodata, se propune amenajarea a 100 de locuri de parcare pentru bicicletă.
Terenurile vor asigura spații special destinate practicării diferitelor tipuri de sporturi, având trasări pentru volei, badminton, fotbal, tenis si baschet. Zonele de fitness vor fi dotate cu aparatură specifică pentru exterior.
Terenul de fotbal va fi împrejmuit cu gard de 6.00 m înălțime din stâlpi metalici și plasă de sârmă. Structura de rezistență a gardului va fi formată din stâlpi din țeavă pătrată de 100x50x4 mm. Aceștia vor avea fundații izolate din beton armat clasa C8/10. Structura gardului va fi întărită prin ranforsări orizontale cu bare din țeavă metalică patrată, de 30x30x3 mm, pe patru rânduri.
Terenul de fotbal va avea ca strat suport pentru finisajul realizat din gazon artificial, o placă de beton elicopterizat armat cu plasă sudată Ø 6 10/10, turnată peste o folie PVC montată peste un strat de balast compactat cu grosimea de minim 15 cm.
Celelalte terenuri de sport vor fi neîmprejmuite. Vor avea ca strat suport o placă de beton elicopterizat armat cu plasă sudată Ø 6 10/10, turnată peste o folie PVC montată peste un strat de balast compactat cu grosimea de minim 15 cm. Peste aceasta se va aplica un strat de granule de cauciuc tip SBR de 8 mm grosime și un strat de uzură de 8 mm de granule de cauciuc colorat tip EPDM.
Complexul sportiv își dorește de asemenea să pună în valoare potenţialul terapeutic şi turistic deosebit al zonei şi pentru a readuce localitatea în topul staţiunilor balneo-climaterice din România alături de Baza de tratament și agrement.

Administrație
Spitalul din Ocna Mureș va redeschide secțiile de Interne și Pediatrie, în regim de permanență
Într-un demers de colaborare interinstituțională și de consolidare a serviciilor medicale din județ, o delegație oficială de la Spitalul Județean Alba (manager, director medical și personal administrativ) a efectuat o vizită în localitatea Ocna Mureș.
Scopul principal al întâlnirii a fost discutarea și sprijinirea procesului de redeschidere a două secții medicale importante în cadrul unității spitalicești existente în localitate (pediatrie și interne), din regim de zi în regim de permanență.
Potrivit primarului Silviu Vințeler, discuțiile au vizat aspecte tehnice, logistice și organizatorice legate de redeschiderea celor două secții în regim de permanență, precum și posibile parteneriate pe termen lung între cele două instituții.
„În cadrul vizitei, s-au analizat condițiile existente, necesarul de echipamente și personal, precum și calendarul estimativ pentru finalizarea procedurilor. Întreaga delegație de la Spitalul Județean Alba a rămas plăcut impresionată de condițiile de cazare și de serviciile socio-medicale pe care Unitatea Medico-Sociala Ocna Mureș le oferă pacienților internați la noi”, ne-a relatat edilul orașului Ocna Mureș.
Constantin PREDESCU
Administrație
Zone verzi și dotări moderne, în opt zone din Ocna Mureș
Primăria Ocna Mureș urmează să implementeze proiectul „Ocna Mureș – Verde. Revitalizarea și creșterea calității și atractivității spațiilor publice situate în principalele cartiere ale orașului – Str. Aleea Independenței, Brazilor, Mălinului”, o inițiativă ambițioasă de regenerare urbană, care vizează îmbunătățirea calității vieții în principalele cartiere ale orașului Ocna Mureș.

Proiectul se concentrează pe revitalizarea a opt zone distincte din oraș, cu accent pe crearea de spații publice atractive, funcționale și accesibile pentru toți locuitorii.
Obiectivele principale ale proiectului includ îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din cartierele vizate, crearea de spații publice multifuncționale și estetice, promovarea incluziunii sociale și a accesibilității pentru persoanele cu dizabilități, creșterea suprafeței de spații verzi și îmbunătățirea mediului urban și implementarea de soluții inovatoare și sustenabile în amenajarea urbană.
Principalele intervenții propuse în cadrul proiectului includ în ceea ce privește amenajarea peisagistică plantarea a 95 de arbori noi din specii precum Acer rubrum „October Glory” și Tilia cordata „Lima”, menajarea a 852,82 de metri pătrați cu arbuști și a 648,78 de metri pătrați cu plante perene, crearea de garduri vii din Ligustrum vulgare pentru delimitare vizuală
și semănarea de gazon rezistent la secetă și temperaturi ridicate
În ceea ce privește infrastructura și mobilierul urban se dorește realizarea de alei pietonale din piatră/covor de piatră, cu liant, pentru accesibilitatea persoanelor cu dizabilități, nstalarea de mobilier urban modern și funcțional (bănci, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete), amplasarea de echipamente de joacă adaptate pentru copii cu și fără dizabilități și crearea de zone de socializare sub formă de foișoare/copertine cu vegetație agățătoare
Dotări specifice pe zone:
– ZONA 1 (strada Brazilor, 1.327 de metri pătrați: Ansamblu de joacă pentru copii, panouri pentru expoziții ale elevilor;
– ZONA 2 (strada Brazilor, 1.599 de metri pătrați): Spații de socializare sub formă de foișoare/copertine;
– ZONA 3 (strada Brazilor, 514 metri pătrați): Zonă cu 2 bănci și o masă accesibilă persoanelor cu dizabilități;
– ZONA 4 (strada Brazilor, 1.039 de metri pătrați): Ansambluri de joacă pentru copii, inclusiv echipamente pentru copii cu dizabilități;
– ZONA 5 (strada Brazilor, 1.170 de metri pătrați) : Echipamente de joacă și mobilier urban adaptat pentru persoane cu dizabilități;
– ZONA 6 (strada Mălinului, 1.106 metri pătrați): Împrejmuire perimetrală pentru siguranță, echipamente de joacă inclusiv pentru copii cu dizabilități;
– ZONA 7 (strada Mălinului, 1.335 de metri pătrați): Aparate de exerciții fizice, ansambluri de joacă adaptate;
– ZONA 8 (Aleea Independenței, 500 de metri pătrați): Punct de atracție la intrarea în cartier cu mobilier urban și amenajare peisagistică.
Urmează să fie implementat un sistem de iluminat public eficient energetic, cu telegestiune integrată, să fie instalată rețea Wi-Fi publică în toate zonele amenajate, să fie montate camere de supraveghere video pentru siguranța utilizatorilo și să fie realizat un sistem de irigații automatizat pentru întreținerea spațiilor verzi
Spațiile și mobilierul urban vor fi proiecate pentru a fi utilizabile de persoane cu dizabilități. Vor fi instalate panouri informative cu coduri QR pentru acces la informații detaliate și va fi creat un site web accesibil cu informații despre proiect, inclusiv opțiuni de citire a textului și redare audio
Proiectul pune un accent deosebit pe sustenabilitate și inovație, încorporând principiile New European Bauhaus și respectând normele DNSH (Do No Significant Harm). Materialele și tehnologiile utilizate sunt alese pentru a minimiza impactul asupra mediului și a maximiza eficiența energetică.
Administrație
La mai puțin de doi ani de la inaugurarea complexului balnear „Băile Sărate”, Ocna Mureșul devine stațiune turistică de interes local
La mai puțin de doi ani de când a fost inaugurat complexul balnear „Băile Sărate” Ocna Mureș, turismul este o ramură tot mai puternică a economiei locale.
De fapt, de la aproape nimic, acum afluxul turiștilor este la cote foarte ridicate, mai cu seamă că au apărut și numeroase afaceri care oferă și cazare, ne referim aici doar la afacerile înregistrate ca atare la primărie.
În prezent, sunt 126 de locuri de cazare în Ocna Mureș, după cum ne-a informat primarul Silviu Vințeler. Astfel, se îndeplinește una dintre condițiile importante pentru ca orașul să obțină statutul de stațiune turistică.
Deocamdată, doar de stațiune turistică de interes local, pentru că pentru statutul de stațiune turistică de interes național este nevoie de peste 500 de locuri de cazare.
Dar, la cum merg lucrurile, la cât de mare este interesul, acest prag va fi trecut într-un timp rezonabil. Primrul Vințeler se așteaptă să primească „atestatul” prin luna martie.
- Din Județacum 3 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 2 luni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 11 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 3 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 3 luni
MESAJE DE 1 MAI 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 3 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 3 luni
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2025 | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 8 luni
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro