Administrație
Cheltuieli suplimentare de peste 1 milion de lei, de la recepţia lucrărilor şi până la deschiderea oficială a Băilor Sărate Ocna Mureş
De la finalizarea recepţiei, în 19 ianuarie 2023, şi până la deschiderea oficială a Băilor Sărate de la Ocna Mureş, în 13 mai 2023, au apărut diverse cheltuieli suplimentare cu utilităţile, obiecte de inventar şi mijloace fixe, materiale, lucrări neprevăzute, servicii etc., pe care Primăria oraşului Ocna Mureş, în calitate de asociat administrator, le-a susţinut din bugetul local.
Cheltuielile suplimentare au fost în sumă de 1.094.885,54 de lei, din care cheltuieli cu lucrări suplimentare: 220.023,29 de lei, cheltuieli cu dotările: 259.439,57 de lei şi cheltuieli de administrare: 615.422,68 de lei.
Printr-o serie de adrese, trimise în mai şi iulie, Primăria orașului Ocna Mureș a solicitat Consiliului Judeţean Alba, celălalt asociat în investiţie, decontarea a 50% din cheltuielile suplimentare efectuate de la recepția lucrărilor și până la data deschiderii oficiale şi preluarea în administrare de către societatea „Baza de tratament şi agrement Băile Sărate Ocna Mureş” a băilor.
Pentru asta, a fost nevoie de încheierea unui nou act adiţional, cel de-al 5-lea, la Acordul de asociere din 28.03.2017, încheiat între Județul Alba, prin Consiliul Judeţean Alba, şi Oraşul Ocna Mureş, prin Consiliul Local al oraşului Ocna Mureş, pentru realizarea în comun a obiectivului “Staţiune balneo-climaterică Ocna Mureş”. Potrivit înţelegerii, asociatul participant, adică Judeţul Alba, suportă din bugetul judeţului suplimentar față de valoarea aprobată anterior, jumătate din cheltuielile suplimentare efectuate în perioada de la recepția lucrărilor și până la deschiderea oficială a bazei, respectiv 547.442,77 de lei.
Valoarea totală a investiției este de 41.063.708,63 de lei, din care cheltuielile cu investiția de bază (construcții, instalații, utilaje și echipamente tehnologice, servicii, cote ISC) sunt în valoare de 36.817.606,2 lei. În ceea ce priveşte valoarea dotărilor bazei de tratament și agrement, aceasta este este de 4.505.542 de lei, iar cea a costurilor de administrare a bazei de tratament și agrement se ridică la 615.422,68 de lei.
Ocna Mureş a revenit în acest an pe harta localităţilor în care se poate face turism balnear. Doar în prima lună de funcţionare, aproape 30.000 de persoane au fost la băi la Ocna Mureş, încasările ridicându-se la 1,7 milioane de lei, cei mai mulţi alegând programul redus de 4 ore. Cel mai scump bilet este de 70 de lei, sâmbăta şi duminica, pentru o zi întreagă. La programul redus, de cel mult 4 ore, tariful este de 45 de lei, indiferent de zi. Vorbim de biletele pentru adulţi.
Primele băi au fost amenajate la Ocna Mureş la sfârşitul secolului al XIX-lea, în timpul Imperiului Austro-Ungar.

Administrație
Spitalul din Ocna Mureș va redeschide secțiile de Interne și Pediatrie, în regim de permanență
Într-un demers de colaborare interinstituțională și de consolidare a serviciilor medicale din județ, o delegație oficială de la Spitalul Județean Alba (manager, director medical și personal administrativ) a efectuat o vizită în localitatea Ocna Mureș.
Scopul principal al întâlnirii a fost discutarea și sprijinirea procesului de redeschidere a două secții medicale importante în cadrul unității spitalicești existente în localitate (pediatrie și interne), din regim de zi în regim de permanență.
Potrivit primarului Silviu Vințeler, discuțiile au vizat aspecte tehnice, logistice și organizatorice legate de redeschiderea celor două secții în regim de permanență, precum și posibile parteneriate pe termen lung între cele două instituții.
„În cadrul vizitei, s-au analizat condițiile existente, necesarul de echipamente și personal, precum și calendarul estimativ pentru finalizarea procedurilor. Întreaga delegație de la Spitalul Județean Alba a rămas plăcut impresionată de condițiile de cazare și de serviciile socio-medicale pe care Unitatea Medico-Sociala Ocna Mureș le oferă pacienților internați la noi”, ne-a relatat edilul orașului Ocna Mureș.
Constantin PREDESCU
Administrație
Zone verzi și dotări moderne, în opt zone din Ocna Mureș
Primăria Ocna Mureș urmează să implementeze proiectul „Ocna Mureș – Verde. Revitalizarea și creșterea calității și atractivității spațiilor publice situate în principalele cartiere ale orașului – Str. Aleea Independenței, Brazilor, Mălinului”, o inițiativă ambițioasă de regenerare urbană, care vizează îmbunătățirea calității vieții în principalele cartiere ale orașului Ocna Mureș.

Proiectul se concentrează pe revitalizarea a opt zone distincte din oraș, cu accent pe crearea de spații publice atractive, funcționale și accesibile pentru toți locuitorii.
Obiectivele principale ale proiectului includ îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din cartierele vizate, crearea de spații publice multifuncționale și estetice, promovarea incluziunii sociale și a accesibilității pentru persoanele cu dizabilități, creșterea suprafeței de spații verzi și îmbunătățirea mediului urban și implementarea de soluții inovatoare și sustenabile în amenajarea urbană.
Principalele intervenții propuse în cadrul proiectului includ în ceea ce privește amenajarea peisagistică plantarea a 95 de arbori noi din specii precum Acer rubrum „October Glory” și Tilia cordata „Lima”, menajarea a 852,82 de metri pătrați cu arbuști și a 648,78 de metri pătrați cu plante perene, crearea de garduri vii din Ligustrum vulgare pentru delimitare vizuală
și semănarea de gazon rezistent la secetă și temperaturi ridicate
În ceea ce privește infrastructura și mobilierul urban se dorește realizarea de alei pietonale din piatră/covor de piatră, cu liant, pentru accesibilitatea persoanelor cu dizabilități, nstalarea de mobilier urban modern și funcțional (bănci, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete), amplasarea de echipamente de joacă adaptate pentru copii cu și fără dizabilități și crearea de zone de socializare sub formă de foișoare/copertine cu vegetație agățătoare
Dotări specifice pe zone:
– ZONA 1 (strada Brazilor, 1.327 de metri pătrați: Ansamblu de joacă pentru copii, panouri pentru expoziții ale elevilor;
– ZONA 2 (strada Brazilor, 1.599 de metri pătrați): Spații de socializare sub formă de foișoare/copertine;
– ZONA 3 (strada Brazilor, 514 metri pătrați): Zonă cu 2 bănci și o masă accesibilă persoanelor cu dizabilități;
– ZONA 4 (strada Brazilor, 1.039 de metri pătrați): Ansambluri de joacă pentru copii, inclusiv echipamente pentru copii cu dizabilități;
– ZONA 5 (strada Brazilor, 1.170 de metri pătrați) : Echipamente de joacă și mobilier urban adaptat pentru persoane cu dizabilități;
– ZONA 6 (strada Mălinului, 1.106 metri pătrați): Împrejmuire perimetrală pentru siguranță, echipamente de joacă inclusiv pentru copii cu dizabilități;
– ZONA 7 (strada Mălinului, 1.335 de metri pătrați): Aparate de exerciții fizice, ansambluri de joacă adaptate;
– ZONA 8 (Aleea Independenței, 500 de metri pătrați): Punct de atracție la intrarea în cartier cu mobilier urban și amenajare peisagistică.
Urmează să fie implementat un sistem de iluminat public eficient energetic, cu telegestiune integrată, să fie instalată rețea Wi-Fi publică în toate zonele amenajate, să fie montate camere de supraveghere video pentru siguranța utilizatorilo și să fie realizat un sistem de irigații automatizat pentru întreținerea spațiilor verzi
Spațiile și mobilierul urban vor fi proiecate pentru a fi utilizabile de persoane cu dizabilități. Vor fi instalate panouri informative cu coduri QR pentru acces la informații detaliate și va fi creat un site web accesibil cu informații despre proiect, inclusiv opțiuni de citire a textului și redare audio
Proiectul pune un accent deosebit pe sustenabilitate și inovație, încorporând principiile New European Bauhaus și respectând normele DNSH (Do No Significant Harm). Materialele și tehnologiile utilizate sunt alese pentru a minimiza impactul asupra mediului și a maximiza eficiența energetică.
Administrație
La mai puțin de doi ani de la inaugurarea complexului balnear „Băile Sărate”, Ocna Mureșul devine stațiune turistică de interes local
La mai puțin de doi ani de când a fost inaugurat complexul balnear „Băile Sărate” Ocna Mureș, turismul este o ramură tot mai puternică a economiei locale.
De fapt, de la aproape nimic, acum afluxul turiștilor este la cote foarte ridicate, mai cu seamă că au apărut și numeroase afaceri care oferă și cazare, ne referim aici doar la afacerile înregistrate ca atare la primărie.
În prezent, sunt 126 de locuri de cazare în Ocna Mureș, după cum ne-a informat primarul Silviu Vințeler. Astfel, se îndeplinește una dintre condițiile importante pentru ca orașul să obțină statutul de stațiune turistică.
Deocamdată, doar de stațiune turistică de interes local, pentru că pentru statutul de stațiune turistică de interes național este nevoie de peste 500 de locuri de cazare.
Dar, la cum merg lucrurile, la cât de mare este interesul, acest prag va fi trecut într-un timp rezonabil. Primrul Vințeler se așteaptă să primească „atestatul” prin luna martie.
- Din Județacum 2 săptămâni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 12 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 9 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 3 săptămâni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 11 luni
Mesaje de ZIUA COPILULUI, 1 iunie 2024. SMS-uri, felicitări, urări de „la mulţi ani” | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 7 zile
MESAJE DE 1 MAI 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 2 săptămâni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 2 săptămâni
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2025 | ocnamuresinfo.ro