ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Actualitate » Centrele sociale de ocrotire a persoanelor vârstnice din Baia de Arieş şi Ocna Mureş lasă pe drumuri 60 de necăjiţi!

Centrele sociale de ocrotire a persoanelor vârstnice din Baia de Arieş şi Ocna Mureş lasă pe drumuri 60 de necăjiţi!

Publicat în 04.11.2013 la ora 12:00
  • Dacă primăriile nu le vor prelua de la 1 ianuarie 2014

batraniCăminele pentru Persoane Vârstnice din Baia de Arieş şi Ocna Mureş (apărute după aprilie 2011, când pe spitalele din aceste oraşe s-a pus lacăt) mai au contract de finanţare cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice doar până la finalul acestui an. Din ianuarie 2014, cele aproximativ 60 de persoane vârstnice ar trebui să-şi vadă de drum (unele rămânând chiar în drum, altele găsind totuşi o casă în care să se reîntoarcă). Şi asta se va întâmpla în  condiţiile în care nu se va prelungi perioada contractuală cu Ministerul Muncii Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Iar contractul nu a fost prelungit până acum, la început de noiembrie. O fi fost şi ăsta un motiv de mică “economie” pentru bugetul Ministerului Muncii, rectificat negativ cu o jumătate de miliard de lei. O “economie” pe care ministrul liberal al Muncii, Mariana Câmpeanu, o anunţa cu mulţumire zilele trecute.
Aşa stând lucrurile, centrele cu pricina vor rămâne cel mai probabil în cârca primăriilor, dacă vor decide păstrarea acestora. Mai exact, primăriile ar trebui să asigure funcţionalitatea spaţiilor de cazare şi plata utilităţilor.

  • Centrul social pentru persoane vârstnice Baia de Arieş

În cadrul centrului social de la Baia de Arieş au fost finanţate 30 de paturi. Practic, se alocă lunar 1.500 de lei de la Ministerul Muncii pentru fiecare vârstnic cazat aici. Beneficiarii primesc trei mese pe zi şi sunt monitorizaţi din punct de vedere social şi medical. Vârstnicii au acces la apă menajeră în cameră, ca mobilier există câte o masă, noptiere, dulapuri, ca decorul să fie cât mai apropiat de cel de acasă. În centru lucrează 15 angajaţi, care au fost până acum plătiţi tot prin Ministerul Muncii. Până la 1 ianuarie 2014, consiliul local Baia de Arieş trebuie să i-a o decizie şi în privinţa acestora.
Pentru o parte dintre angajaţi, alternativa ar fi viitorul centru pentru persoane cu dizabilităţi, care se construieşte acum în Baia de Arieş. Primarul Traian Pandor a declarat pentru ziarul Unirea că până în 30 martie 2014 acest centru trebuie finalizat deoarece  data reprezintă termenul limită de aprobare a deconturilor în proiect.
Noul centru medical (ce va funcţiona ca secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia) presupune şi crearea a încă 50 de locuri de muncă (majoritatea pe domeniul medical, evident).
Soluţia pentru viitorul bătrânilor care stăteau până acum în centrul de ocrotire ar trebui găsită la nivel local.  Adică, reîntoarcerea în familii sau anchete sociale derulate de primărie. “Că doar nu o să-i lăsăm acum pe drumuri” replică primarul Pandor. Primarul Traian Pandor ne-a explicat că Baia de Arieş, alături de alte 16 centre cu situaţii similare din ţară, a semnat acum câteva luni un Memoriu pe care l-au înaintat Ministerului Muncii. “În memoriu am explicat exact care este situaţia căminului de bătrâni. În perioada derulării programului, unitatea a îndeplinit toate condiţiile contractuale, proiectul în sine îndeplinindu-şi scopul şi obiectivele, precum şi indicatorii cantitativi, de eficienţă şi de rezultate. Am apreciat acest program ca fiind unul de succes şi am solicitat continuarea finanţării”, explică edilul din Baia de Arieş. Rezultatul? Încă se lasă aşteptat. Sau nu…..
Sorin Bumb, administratorul Judeţului Alba, a declarat că CJ Alba este implicat în edificarea noului centru pentru persoane cu dizabilităţi din Baia de Arieş iar continuitatea centrului pentru persoane vârstnice revine în sarcina autorităţii locale.

  • Centrul social pentru persoane vârstnice Ocna Mureş

La Ocna Mureş, situaţia este cam aceiaşi. La ultimul etaj al fostei policlinici din localitate, circa 30 de vârstnici sunt ocrotiţi prin acelaşi proiect al Ministerului Muncii, care expiră evident, la finele anului 2013.
Referitor la continuitatea acestui centru, Sorin Bumb, administratorul judeţului Alba, s-a referit la soluţiile pentru păstrarea locurilor de muncă a personalului ce deserveşte centrul, explicând că se caută transformarea unităţii sociale într-un centru de zi. Semne de întrebare ridică însă viitoarele contracte ale personalului medical, care nu vor mai putea avea contracte cu CAS Alba dacă vor avea contracte cu Ministerul Muncii. Bumb a declarat că a fost depus un memoriu la Ministerul Sănătăţii pentru înfiinţarea şi unei secţii externe a Spitalului Judeţean Alba, cu patru servicii: pediatrie,micro-chirurgie, ginecologie şi interne.  Întreţinerea policlinicii rămâne şi în acest proiect, în sarcina administraţiei locale din Ocna Mureş.  Dar, în linii mari, nici viitorul pensionarilor cazaţi în centrul social de ocrotire din Ocna Mureş nu are o traiectorie precisă, fără implicarea admnistraţiei locale. Asta însemnând de fapt, o supra-sarcină financiară pe bugetul local, din 2014 şi mai departe.

Acest articol a fost citit de 472 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.