Rămâi conectat

Administrație

Băile sărate din Ocna Mureș, aflate pe locul doi în România interbelică, sunt pe cale să renască

Publicat

în

Lucrările la „Baza de Tratament și Agrement” din Ocna Mureș sunt în grafic, existând toate șansele ca anul viitor să fie deschisă publicului.

Viitoarele băi sunt rezultatul unui parteneriat dintre Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș, pentru revigorarea din punct de vedere turistic, balneo-climateric și nu în ultimul rând economic a orașului Ocna Mureș.

Aflați astăzi într-o vizită pe șantierul viitoarelor băi, președintele CJ Alba Ion Dumitrel, împreună cu Vicepresedintele Marius Hațegan și primarul orașului Ocna Mureș Silviu Vințeler, după ce au inspectat lucrările s-au declarat mulțumiți și au apreciat că acestea sunt în grafic, conform contractului.

„Ne bucurăm să constatăm că lucrările merg bine, sunt în grafic, ne apropiem încet-încet de momentul finalizării, și asta înseamnă specific începutul anului viitor, suntem optimiști că se va finaliza lucrarea la timp.

Se vor desfășura și alte lucrări importante pe care administrația locală le dezvoltă, va fi, la final, un proiect care se va încadra într-un proiect mult mai amplu al Consiliului Județean și al județului Alba, și anume punerea în valoare a tot ce înseamnă resursă turistică și nu numai, în județul Alba”, a declarat Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

„Stadiul fizic al lucrarilor este, în momentul de față, undeva la 42%, ceea ce înseamnă foarte mult, în momentul în care vor fi achiziționate și montate utilajele, atunci va crește considerabil. Legat de partea financiară, pentru că este un proiect în parteneriat cu Consiliul Județean și Pimăria Ocna Mureș suntem cu toate plățile la zi atât noi cât și Primăria Ocna Mureș.

Investiția va fi finalizată așa cum scrie în proiect, anul viitor, undeva prin luna martie”, a spus Marius Hațegan, Vicepreședintele Consiliului Județean Alba

Silviu Vințeler, Primarul Ocna Mureș, a declarat că „Acest complex este gândit atât pentru vară cât și pentru iarnă. În interior sunt trei bazine, două cu apă sărată și unul cu apă dulce, în exterior sunt tot trei bazine, unul cu apă sărată și două cu apă dulce. Ne axăm foarte mult pe tratament, deși noi am denumit-o bază de tratament și agrement pentru că este bine să le îmbini pe cele două, dar cea mai mare pondere îl va avea tratamentul pentru că știm că sarea de la Ocna Mureș are niște calități deosebite în tratarea diferitelor afecțiuni reumatologice, neurologice periferice și alte boli care se pot trata aici.”

Referitor la zvonurile online care spun că nu există capacitatea de a alimenta bazinele viitoarei băi sărate, Silviu Vințeler a răspuns că „Este o bârfă locală alimentată și susținută de cei de la PSD. Din păcate, mâhnirea mea este că această bârfă se alimentează de localnicii noștri, membrii PSD, care în loc să pună umărul la această căruță să dezvolte acest oraș, ei trag înapoi această căruță. Nu îmi fac nicio problemă, și ca să clarific pentru totdeauna acestă problemă, acum două luni am fost la ministerul industriei, cu domnul ministru Popescu, împreună cu majoritatea reprezentanților consiliului de administrației Instarom, ne-au asigurat că nu există probleme pentru asigurarea saramurii pentru această bază de tratament și agrement.”

Pe lângă băi, există încă o investiție, care va amenaja tot ce înseamnă terenul din zona Băilor Sărate,pentru ca turiștii să aibă o imagine plăcută. Va fi un complex sportiv cu terenuri de sport, piste de alergare, piste de bicicletă și tot ce înseamnă peisagistică, arbori, arbuști, gazon și utilități.

Întrebat dacă această investiție o consideră rentabilă, primarul orașului Ocna Mureș a declarat că „Eu sunt foarte optimist din acest punct de vedere pentru că feedback-ul este extraordinar de bun, deja în Ocna Mureș se vând case foarte mari care se transformă în pensiuni, se vând spații comerciale care nu erau folosite și acum se transformă în pensiuni. De ce sunt foarte optimist? Pentru că această bază de tratament și agrement nu este numai pentru Ocna Mureș, este pentru întreg județul. Se va lega și de „Transalpina Apusenilor”, care acum este în construcție, se va lega și de alte investiții de la Lopadea Nouă. Dacă vrem să facem turism în partea de nord a județului, va trebui să legăm mai multe obiective turistice”.

Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, promotorul acestei investiții importante pentru Ocna Mureș, a promis că va veni la viitoarea bază de tratament, după ce va deschisă publicului, să se relaxeze pentru ca ”e un loc frumos, care va fi sănătate curată”!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
2 Comentarii

Un comentariu

  1. Suciu Dan

    02.07.2020 la 22:30

    …Cum sã nu avem apã sãratã la Ocna…avem śi-n pivniťe…lacurile sunt pline,sondele nu au de lucru…chiar e o afacere pt Regia Sãrii sã vâre apã chioarã în bazine.
    Apa nu e un obstacol aici.
    Clienťii…banii lor…îmi dau mie de gândit nu apa.

  2. Adriana Bortos

    06.07.2020 la 10:44

    Mă bucur din tot sufletul este orașul meu natal,Doresc la toți locuitorii si Orașului Meu Drag,Tot Binele Din Lume… Felicitări…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Spitalul din Ocna Mureș va redeschide secțiile de Interne și Pediatrie, în regim de permanență

Publicat

în

Într-un demers de colaborare interinstituțională și de consolidare a serviciilor medicale din județ, o delegație oficială de la Spitalul Județean Alba (manager, director medical și personal administrativ) a efectuat o vizită în localitatea Ocna Mureș.

Scopul principal al întâlnirii a fost discutarea și sprijinirea procesului de redeschidere a două secții medicale importante în cadrul unității spitalicești existente în localitate (pediatrie și interne), din regim de zi în regim de permanență.

Potrivit primarului Silviu Vințeler, discuțiile au vizat aspecte tehnice, logistice și organizatorice legate de redeschiderea celor două secții în regim de permanență, precum și posibile parteneriate pe termen lung între cele două instituții.

„În cadrul vizitei, s-au analizat condițiile existente, necesarul de echipamente și personal, precum și calendarul estimativ pentru finalizarea procedurilor. Întreaga delegație de la Spitalul Județean Alba a rămas plăcut impresionată de condițiile de cazare și de serviciile socio-medicale pe care Unitatea Medico-Sociala Ocna Mureș le oferă pacienților internați la noi”, ne-a relatat edilul orașului Ocna Mureș.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Zone verzi și dotări moderne, în opt zone din Ocna Mureș

Publicat

în

Primăria Ocna Mureș urmează să implementeze proiectul „Ocna Mureș – Verde. Revitalizarea și creșterea calității și atractivității spațiilor publice situate în principalele cartiere ale orașului – Str. Aleea Independenței, Brazilor, Mălinului”, o inițiativă ambițioasă de regenerare urbană, care vizează îmbunătățirea calității vieții în principalele cartiere ale orașului Ocna Mureș.

Proiectul se concentrează pe revitalizarea a opt zone distincte din oraș, cu accent pe crearea de spații publice atractive, funcționale și accesibile pentru toți locuitorii.

Obiectivele principale ale proiectului includ îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din cartierele vizate, crearea de spații publice multifuncționale și estetice, promovarea incluziunii sociale și a accesibilității pentru persoanele cu dizabilități, creșterea suprafeței de spații verzi și îmbunătățirea mediului urban și implementarea de soluții inovatoare și sustenabile în amenajarea urbană.

Principalele intervenții propuse în cadrul proiectului includ în ceea ce privește amenajarea peisagistică plantarea a 95 de arbori noi din specii precum Acer rubrum „October Glory” și Tilia cordata „Lima”, menajarea a 852,82 de metri pătrați cu arbuști și a 648,78 de metri pătrați cu plante perene, crearea de garduri vii din Ligustrum vulgare pentru delimitare vizuală
și semănarea de gazon rezistent la secetă și temperaturi ridicate

În ceea ce privește infrastructura și mobilierul urban se dorește realizarea de alei pietonale din piatră/covor de piatră, cu liant, pentru accesibilitatea persoanelor cu dizabilități, nstalarea de mobilier urban modern și funcțional (bănci, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete), amplasarea de echipamente de joacă adaptate pentru copii cu și fără dizabilități și crearea de zone de socializare sub formă de foișoare/copertine cu vegetație agățătoare

Dotări specifice pe zone:

– ZONA 1 (strada Brazilor, 1.327 de metri pătrați: Ansamblu de joacă pentru copii, panouri pentru expoziții ale elevilor;

– ZONA 2 (strada Brazilor, 1.599 de metri pătrați): Spații de socializare sub formă de foișoare/copertine;

– ZONA 3 (strada Brazilor, 514 metri pătrați): Zonă cu 2 bănci și o masă accesibilă persoanelor cu dizabilități;

– ZONA 4 (strada Brazilor, 1.039 de metri pătrați): Ansambluri de joacă pentru copii, inclusiv echipamente pentru copii cu dizabilități;

– ZONA 5 (strada Brazilor, 1.170 de metri pătrați) : Echipamente de joacă și mobilier urban adaptat pentru persoane cu dizabilități;

– ZONA 6 (strada Mălinului, 1.106 metri pătrați): Împrejmuire perimetrală pentru siguranță, echipamente de joacă inclusiv pentru copii cu dizabilități;

– ZONA 7 (strada Mălinului, 1.335 de metri pătrați): Aparate de exerciții fizice, ansambluri de joacă adaptate;

– ZONA 8 (Aleea Independenței, 500 de metri pătrați): Punct de atracție la intrarea în cartier cu mobilier urban și amenajare peisagistică.

Urmează să fie implementat un sistem de iluminat public eficient energetic, cu telegestiune integrată, să fie instalată rețea Wi-Fi publică în toate zonele amenajate, să fie montate camere de supraveghere video pentru siguranța utilizatorilo și să fie realizat un sistem de irigații automatizat pentru întreținerea spațiilor verzi

Spațiile și mobilierul urban vor fi proiecate pentru a fi utilizabile de persoane cu dizabilități. Vor fi instalate panouri informative cu coduri QR pentru acces la informații detaliate și va fi creat un site web accesibil cu informații despre proiect, inclusiv opțiuni de citire a textului și redare audio

Proiectul pune un accent deosebit pe sustenabilitate și inovație, încorporând principiile New European Bauhaus și respectând normele DNSH (Do No Significant Harm). Materialele și tehnologiile utilizate sunt alese pentru a minimiza impactul asupra mediului și a maximiza eficiența energetică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

La mai puțin de doi ani de la inaugurarea complexului balnear „Băile Sărate”, Ocna Mureșul devine stațiune turistică de interes local

Publicat

în

La mai puțin de doi ani de când a fost inaugurat complexul balnear „Băile Sărate” Ocna Mureș, turismul este o ramură tot mai puternică a economiei locale.

De fapt, de la aproape nimic, acum afluxul turiștilor este la cote foarte ridicate, mai cu seamă că au apărut și numeroase afaceri care oferă și cazare, ne referim aici doar la afacerile înregistrate ca atare la primărie.

În prezent, sunt 126 de locuri de cazare în Ocna Mureș, după cum ne-a informat primarul Silviu Vințeler. Astfel, se îndeplinește una dintre condițiile importante pentru ca orașul să obțină statutul de stațiune turistică.

Deocamdată, doar de stațiune turistică de interes local, pentru că pentru statutul de stațiune turistică de interes național este nevoie de peste 500 de locuri de cazare.

Dar, la cum merg lucrurile, la cât de mare este interesul, acest prag va fi trecut într-un timp rezonabil. Primrul Vințeler se așteaptă să primească „atestatul” prin luna martie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures