Rămâi conectat

Actualitate

9 Martie – Mucenicii. Tradiții care atrag norocul tot anul. Ce trebuie să faci în această zi | ocnamuresinfo.ro

Publicat

în

9 Martie – Mucenicii. Tradiții care atrag norocul tot anul. Ce trebuie să faci în această zi | ocna mures info.ro

La 9 martie, creștinii din întreaga lume îi comemorează pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, martirizaţi în Capadochia în timpul împăratului roman Licinius.  Sărbătoarea Mucenicilor este cea mai populară sărbătoare a primăverii, înainte de sărbătoarea Paştelui. Tradiția spune că, după Babe, urmează nouă zile calde, Zilele Moșilor, mai blânzi decât Babele, iar acestea durează până în data de 17 martie.
„Mucenicii“ preparați de gospodine în ziua praznicului reprezintă ofrande aduse celor 40 de mucenici pentru sacrificiul celor 40 de ostași creștini din Sevasta. În diferite zone geografice, aceste ofrande se numesc măcenici, sfinţişori sau bradoşi. De asemenea, în unele localități mucenicii se prepară sub forma unor colăcei copţi în cuptor, în formă de opt și sunt unși cu miere sau cu sirop de zahăr, apoi sunt asezonați cu nucă măcinată. Citește și: când cade Paștele în următorii ani

Sărbătoarea mucenicilor marchează începutul anului agrar, considerat un hotar între iarnă şi vară, între zilele reci specifice babei Dochia şi vremea călduroasă din zilele Moşilor.

În ziua Sfinţilor Mucenici se face prognoza vremii până la sfârşitul anului. De secole, se spune că, dacă plouă în această zi, va ploua şi în ziua de Paşti. Însă, dacă tună în timpul zilei, este un semn bun: va urma o vară favorabilă culturilor, iar recoltele vor fi mai mari decât speră gospodarii.

În schimb, dacă în ajunul sărbătorii este vreme rece şi îngheaţă pământul, iarna va dura până la Sfântul Gheorghe, și, în mod cert, va urma o toamnă lungă.

În Muntenia, în ziua praznicului, femeile stropesc obiectele din gospodărie cu agheasmă cu ajutorul unui pămătuf de busuioc: vasele în care gătesc de post, apoi pe cele folosite la prepararea bucatelor pentru sărbătorile de familie, lucrurile de îmbrăcăminte şi proviziliile din cămară. Ritualul este urmat pentru ca gospodarii să aibă hrană până la recolta următoare. În finalul procesiunii, gospodina tămâiază încăperile casei, cu excepţia băii. Citește și: mesaje de Paște

Tot în Bucovina există obiceiul ca în ziua de 9 martie bărbaţii să meargă la pescuit. Pescarul care va prinde patruzeci de peşti şi va reuşi să înghită unul viu va avea noroc tot anul la prins peşte. Tot din acest motiv se zice că în ziua celor 40 de Sfinţi e bine nu numai să prinzi, ci chiar să fierbi şi să mănînci 40 de peştişori.

Pentru a avea spor la bani, bărbaţii mănâncă seminţe, iar unitatea de măsură este lingura: la un pahar de vin ei consumă o lingură de semniţe de floarea -soarelui sau de dovleac.

Sursa: realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 68 de ani din Ocna Mureș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut, pe strada Nicolae Iorga

Publicat

în

Luni, 15 aprilie 2024, în jurul orei 12.50, polițiștii din Ocna Mureș au depistat un bărbat de 68 de ani, din Ocna Mureș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Nicolae Iorga din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,76 mg/l alcool pur în aerul respirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Spectacol de pricesne organizat de Filiala Ocna Mureș a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, pe scena Casei de Cultură „Ion Sângereanu”

Publicat

în

Joi, 11 aprilie 2024, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș, Filiala Ocna Mureș a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a organizat un spectacol de pricesne.

Au urcat pe scenă copiii ocrotiți în Așezământul social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureș, aflat sub coordonarea doamnei Raluca Orga, precum și grupele de copii de la Ansamblu Tradiții Uiorene Ocna Mureș, coordonați de doamna Liana Stoica. Pe scena Casei de Cultură din localitate, doamna Cornelia Ionela Muntean a interpretat câteva pricesne care au generat emoție și bucurie în sufletul tuturor celor prezenți în sală. De asemenea, în cadrul programului, am ascultat câteva versuri bine recitate, armonizate cu glasuri de copii în trei pricesne adecvate momentului și o scenetă construită pe o legendă, a cărei temă a fost bine relevată de către micii actori în „Legenda ouălor roșii”.

Povestitorii ne-au introdus în inima evenimentelor petrecute după Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, ca într-o poveste promițătoare de bucurii și speranțe în bine, ca promisiuni împlinite ale Fiului lui Dumnezeu. Ne-au dat fiori zgomotele târgului plin de miei, pasul cadențat al soldaților romani, vocea îngerului care s-a întins peste întreaga sală, cu ecoul vorbelor rostite către femeile mironosițe ajunse la mormântul sfânt: „De ce căutați pe Cel viu între cei morți?”. Deznodământul a reprezentat un moment de uimire pentru toți cei prezenți, întrucât dovedeau minunea săvărșită de Iisus: Învierea Sa. A răsunat în încheiere refrenul unui cântec slăvitor care întărea faptele biblice petrecute: „A înviat cu adevărat / O, ce bucurie!”.

Participarea celor mai mici dintre copiii din așezământ, cei din clasa pregătitoare, a adus zâmbete pe buzele tuturor spectatorilor, prin prezentarea, cu farmec copilăresc, a poeziei lui George Topîrceanu, intitulată „La Paști”. Corul „Apulum” al Seminarului Teologic Ortodox „Simion Ștefan”din Alba Iulia, dirijat de părintele profesor Nicolae Topîrcean, a susţinut un memorabil recital de pricesne care a încălzit inimile celor prezenţi şi a produs sentimente de emoţie, nostalgie şi înălţare sufletească. Spectacolul s-a încheiat cu pricesne interpretate frumos de copiii de la Ansamblu Tradiții Uiorene, coordonați de doamna Liana Stoica.

De asemenea, a fost prezent alături de noi părintele protopop Ioan Bogdan. Sfinția sa a elogiat în termeni laudativi întreaga misiune socială desfășurată pe plan local de președintele Filialei Ocna Mureș a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, domnul Orga Ciprian, și a subliniat faptul că priceasna este o rugăciune cântată prin care suntem chemați să ne reamintim de suferința prin care a trecut Mântuitorul Hristos, dar mai ales de biruința Sa asupra morții. Totodată, i-a îndemnat pe părinții prezenți în sală să-i îndrume pe copii să umeze cursurile Seminarului Teologic Ortodox „Simion Ștefan” din Alba Iulia. Felicităm întreaga strădanie a copiilor și a educatorilor din așezământ, a copiilor și a îndrumătoarei Ansamblului Tradiții Uiorene pentru reușita acestui eveniment și le dorim tuturor să aibă parte de o perioadă cu mult folos duhovnicesc și cu multă pace în suflet.

Geta Huiculescu,
Profesor în cadrul Așezământului Social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

3 persoane reținute și alte 39 duse la audieri, în urma unor percheziții domiciliare efectuate la Ocna Mureș, într-un dosar de trafic de droguri

Publicat

în

La data de 2 aprilie 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia au efectuat 4 percheziții domiciliare, în Ocna Mureș, la persoane cercetate de trafic de droguri de mare risc şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Din materialul probator administrat în cauză a reieșit faptul că, în perioada 2022 – 2023, mai multe persoane ar fi deținut, manipulat și comercializat droguri de mare risc, precum şi substanţe cu efecte psihoactive (3-CMC, cunoscut sub denumirea de cristal, 2MMC și 4MMC) către mai mulți consumatori, inclusiv minori, din oraşul Ocna Mureş şi localităţile din împrejurimi, cu sume între 70 și 100 de lei gramul.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate 30 de grame substanță cristalină, despre care există suspiciunea că ar fi droguri de mare risc, 29 de comprimate de alprazolam, un cântar electronic, 500 de lei și 3 telefoane mobile.

Persoanele cercetate pentru trafic de droguri au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, pentru audieri și luarea măsurilor legale.

Alte 39 de persoane, printre care 8 minori, care ar fi cumpărat substanțe interzise de la persoanele vizate de anchetă, au fost audiate în calitate de martor.

Față de doi bărbați, de 29 și 43 de ani, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, iar, față de o femeie, măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Ulterior, la data de 3 aprilie 2024, au fost prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Alba, care a dispus arestare preventivă a persoanelor reținute, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Poliției Orașului Ocna Mureș din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba.

Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale, prevăzute de Codul de Procedură Penală precum și de prezumția de nevinovăție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures