Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Remember Ioan Sângereanu

Publicat

în

ion singereanu confidenteOraşul Ocna Mureş a gazduit duminică, 3 noiembrie 2013 festivitatea de premiere a câştigătorilor celei de a doua ediţii a ceea ce iniţiatorii au numit „Festivalul Naţional de Poezie „Ion Sângereanu”, o manifestare dedicată poeţilor mai tineri sau mai bătrâni care nu fac parte din Uniunea Scriitorilor din România.

Organizată de Casa de Cultura “Ion Sângereanu” Ocna Mureş şi Primăria oraşului Ocna Mureş, în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeana “Lucian Blaga”, Alba şi Uniunea Scriitorilor din România, manifestarea s-a vrut a fi un festival, numai că nu a prea a semănat cu un festival. Toată stima pentru iniţiativă şi dorinţa de bine a celor care s-au implicat, dar cele întâmplate la Ocna Mureş, au fost mai degrabă elementele caracteristice unui fel de „Remember Ioan Sângereanu” şi o premiere de la care au lipsit majoritatea premianţilor. Din cei cinci tineri participanţi care au demonstrat că au tot ceea ce trebuie pentru a putea fi premiaţi şi a li se poate spune „poeţi” doar unul, cel din frunte, cel care a ocupat locul întâi, domnişoara Adelina Georgeta Dozescu din Timişoara, s-a prezentat la Ocna Mureş. Deh, Banatu-i frucea, nu?!
Cu toate că, aşa cum am mai afirmat, manifestarea nu întruneşte atributele unui festival, este de lăudat faptul că s-a făcut remarcată în lume iubitorilor de literatură şi în mod special de poezie, fapt pentru care la startul celei de a doua ediţii a concursul de poezie de la Ocna Mureş s-au strâns peste 50 de concurenţi mai talentaţi, sau mai puţin talentaţi, care să aspire la unul din premiile acordate. Remarcabil este faptul că prin strădania prietenilor lui Ioan Sângereanu, a poeţilor Ioan Dăncilă şi Nicolae Dobra, a fratelui poetului Gheorghe Sângereanu, a domnului Constantin Sârbu prieten bun al poetului şi a Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” a fost tipărit şi lansat volumul de poezie „Confidenţe”, cuprinzând o serie de versuri pe care, în dărnicia sa, Ioan Sângereanu le-a scris şi le-a dăruit prietenilor.
Unul dintre cele mai impresionante momente a fot recitalul de poezie semnată Ioan Sângereanu, recital susţinut de inegalabilii Constantin Sârbu, Ioan Josan, Felicia Colda şi un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” şi ai Liceului „Petru Maior” din Ocna Mureş. Printre cei maximum 50 de persoane aflate în sala de spectacole a Casei de Cultură ce poartă numele poetului Ioan Sângereanu, s-au numărat personalităţi ale vieţii culturale şi politice din judeţ dintre care amintim poeţii şi scriitorii Ioan Bâscă, Mircea Stâncel, Gheorghe Dăncilă, Virgil Todeasă, Ştefan Dinică, Ancuţa Şerpe, prof. Elena Cărunta din Ocna Mureş, Sorin Bumb, administratorul public al judeţului Alba, Silviu Vinţeler şi Claudiu Mărean, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Dorel LAZĂR


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Echipajul Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș, locul I la etapa județeană a concursului „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”

Publicat

în

Etapa județeană a concursului „Educație Rutieră – Educație pentru Viață” și-a desemnat câștigătorii. Locul I a fost câștigat de echipajul Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

Miercuri, 14 iunie 2023, Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba, a organizat, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din municipiul Alba Iulia, etapa județeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”.

 La concurs au luat parte 5 echipe de elevi din unități de învățământ gimnazial din județul Alba.

La fel ca în anii precedenți, competitorii au avut de parcurs o probă teoretică, una de îndemânare în conducerea bicicletei, pe un traseu special amenajat și una practică, de aplicare a cunoștințelor teoretice.

Polițiștii Serviciului Rutier i-au sprijinit pe concurenți în a înțelege regulamentul concursului și și-au adus aportul la buna desfășurare a concursului prin jurizarea probelor și supravegherea elevilor la proba chestionar.

Scopul acestui concurs este acela de a forma, în rândul elevilor, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoașterii și respectării regulilor de circulație, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Premiile, puse la dispoziție de Consiliul Județean Alba, au fost consistente și au constat în biciclete, trotinete și loangboard-uri, mingi, diplome, cupe și medalii.

Pe primul loc al podiumului a urcat echipajul format din elevi ai Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Ocna Mureș, pe locul II s-a clasat echipajul Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia, iar pe locul III echipajul Școlii Gimnaziale ”Ion Breazu” din Mihalț.

Câștigătorii concursului vor participa la faza națională, care se va desfășura, în perioada 2-5 iulie 2023, la Buzău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Elevii Școlii Gimnaziale Fărău au efectuat o excursie în județul Mureș, cu prilejul săptămânii „Școala Altfel”

Publicat

în

În perioada 24-25 aprilie 2023, în cadrul programului „Școala Altfel”, un grup de elevi din clasele V-VIII de la Școala Gimnazială Fărău, a efectuat o excursie în municipiul Sighișoara, însoțiți de prof. Radu Sărar, cadru didactic pentru disciplina Religie Ortodoxă în cadrul instituției de învățământ.

Cu acest prilej, tinerii au vizitat mai multe obiective turistice din municipiu, dar au poposit și la unele așezăminte monahale și atracții turistice din județele Alba și Mureș.

Astfel, prima oprire a elevilor a fost la Mănăstirea Recea, unde au fost primiți cu căldură de monahiile care viețuiesc în această vatră monahală. Maicile le-au relatat vizitatorilor câteva date legate de istoricul acestui așezământ, le-au prezentat biserica din incinta Mănăstirii și le-au deslușit tainele legate de arta mozaicului, lămurind astfel curiozitățile învățăceilor în legătură cu pictura locașului de închinare. Apoi, grupul de excursioniști a făcut un mic popas la Grădina Zoologică din Târgu-Mureș, după care a vizitat obiectivele turistice din Sighișoara: Piața Cetății, Turnul cu Ceas, Scara Școlarilor, Turnul Măcelarilor și diferite străzi din municipiu.

Cea de-a doua zi a debutat cu participarea tinerilor la Sfânta Liturghie, oficiată la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, după care elevii au vizitat așezământul monahal, poposind câteva clipe lângă mormântul primului stareț al acestei Mănăstiri, Arhimandritul Ghelasie Țepeș. La întoarcere, tinerii au făcut o oprire în municipiul Blaj, unde au vizitat Câmpia Libertății, un loc încărcat cu o profundă semnificație istorică. Totodată, elevii au efectuat o vizită în cadrul unei companii din Blaj, unde au aflat informații despre Școala Duală și au făcut un tur al atelierelor didactice și al laboratoarelor moderne puse la dispoziție pentru elevii care urmează acest program.

Pe această cale, aducem mulțumiri celor care au făcut posibilă această excursie și tuturor gazdelor noastre, care ne-au primit cu bucurie și ne-au prezentat atent obiectivele vizitate. Tinerii s-au arătat extrem de încântați de fiecare moment al itinerariului și așteaptă cu nerăbdare să vizităm și alte zone ale țării noastre.

Prof. Radu Sărar


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

TESTE de ANTRENAMENT Evaluare Națională 2023 din anii trecuți | ocnamuresinfo.ro

Publicat

în

TESTE de ANTRENAMENT Evaluare Națională 2023 și anii trecuți, la română și matematica pentru elevii de clasa a 8-a | ocnamuresinfo.ro

Pentru a fi pregătiți pentru Evaluarea Națională 2023, elevii ar trebui să știe că examenul va fi format din două probe scrise și o probă orală, la care vor fi evaluate abilitățile lor la Limba și literatura română, Matematică și Limba și literatura maternă.

De asemenea, este important să rețină că notele obținute la Evaluarea Națională vor fi folosite pentru admiterea în liceu. În funcție de notele obținute, elevii pot fi admisi în liceul dorit sau nu. Prin urmare, este important să se pregătească în mod corespunzător pentru examen.

Vezi aici: Subiecte EVALUARE NAȚIONALĂ

Pentru a se pregăti, elevii ar trebui să ia în considerare următoarele sfaturi:

– Studiați materiile și utilizați resurse suplimentare, precum manualele școlare și ghidurile de studiu.

– Învațăți să gestionați timpul eficient, astfel încât să puteți răspunde la toate întrebările din timpul alocat.

Citește și: Modele de SUBIECTE la Evaluarea Națională din anii trecuți

– Faceți exerciții practice și teste de antrenament pentru a vă familiariza cu formatul examenului și pentru a vă consolida cunoștințele.

– Aveți grijă de sănătatea voastră fizică și mentală, astfel încât să puteți fi în cea mai bună formă în timpul examenului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures