Acasă » Administrație » Ocna Mureş vrea spaţiu verde în locul gropii de gunoi

Ocna Mureş vrea spaţiu verde în locul gropii de gunoi

Publicat în 28.09.2015 la ora 10:30

gunoiDepozitul neconform de la marginea oraşului Ocna Mureş, fosta rampă de gunoi, are zilele numărate şi va fi transformată, până la finalul anului 2015, în zonă verde.

Potrivit declaraţiilor primarului Silviu Vinţeler, la Ocna Mureş, după finalizarea lucrărilor, care ar trebui să fie gata înainte cu o lună de termenul limită 8 decembrie 2015, pe locul gropii de gunoi se vor amenaja spaţii verzi care vor duce la creşterea numărului de metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor, lucru care ar avea ca efect apropierea de cerinţele europene în materia protecţiei mediului. Suprafaţa respectivă se acoperă cu geomembrană, rezistentă mecanic şi chimic. Pe această geomembrană se aşază un strat de drenaj – pietriş, keramzit etc., se montează un sistem de colecţie şi drenaj al apei pluviale şi al „sucurilor” rezultate, iar deasupra se acoperă cu geotextil cu rol de filtrare. Între straturile de gunoi se montează un sistem de colectare a gazelor rezultate din fermentarea părţilor organice (biogaz). Dacă nu există folosinţă pentru aces biogaz, lucru puţin probabil dat fiind poziţionarea depozitului de gunoi, acesta se va transporta la o distanţă sigură şi se va arde, pentru a evita eliminarea acestor gaze inflamabile şi puternic odorizante direct în atmosferă. Odată finalizate aceste operaţiuni, deasupra se acoperă cu un strat fertil de sol, de aproximativ 8-10 cm, şi se înierbează (gazon). Stratul de gazon, pe lângă rolul estetic, are funcții mult mai importante: de fixare a ultimului strat de sol, împotriva eroziunii, de a diminua cantitatea de apă pluvială ce trece către gunoiul stocat, de stabilizare a pantelor. „Din cele discutate cu reprezentanţii firmei care se ocupă cu închiderea rampei de gunoi, am înţeles că lucrările sunt într-un stadiu de aproximativ 80% şi vor fi finalizate mai devreme. După închiderea lucrărilor, acolo se va naşte, într-o primă fază, o oază de verdeaţă, unde ulterior, după ce pericolul efectelor gazelor rezultate din fermentaţia resturilor vegetale se va diminua sau va înceta, cred că vom amenaja un spaţiu verde în toată regula”, a declarat primarul Vinţeler.

Dorel LAZĂR

Acest articol a fost citit de 181 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.